Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Τα «στοιχήματα» του Αλέξη Τσίπρα που θα κρίνουν τη συμφωνία τους επόμενους μήνες...!!!



Τον κύκλο των συζητήσεων και των αντιπαραθέσεων που άνοιξαν με τη συμφωνία του Λουξεμβούργου θα επιχειρήσει να κλείσει ο πρωθυπουργός 

 μέσα στις επόμενες ημέρες με τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα και την Τρίτη, αλλά και με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει στους επικεφαλής των κομμάτων τα βασική σημεία της συμφωνίας, ενώ θα ενημερώσει και για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.
Το πότε θα διεξαχθεί η τελευταία «καλοκαιρινή μάχη» δεν αποκλείεται να καθοριστεί μέσα στην εβδομάδα τόσο στην Διάσκεψη των προέδρων όσο και από τις προσωπικές επαφές που πιθανότατα θα έχει ο Νίκος Βούτσης με τους πολιτικούς αρχηγούς. 
Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η επόμενη εβδομάδα φέρεται να προσφέρεται προκειμένου τα κόμματα σε ανώτατο επίπεδο να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Η κόντρα με τη ΝΔ στη Βουλή

Στο Μαξίμου έχουν ήδη ετοιμάσει το «οπλοστάσιο» με τα επιχειρήματα απέναντι στην αντιπολίτευση σχετικά με τη συμφωνία για το χρέος. Οι συσκέψεις μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εντατικοποιηθούν από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των πολιτικών του αντιπάλων.
Η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η μη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η μετάθεση της ελάφρυνσης του μεσοπρόθεσμου χρέους για τον Αύγουστο του 2018 και η συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς λεφτά και μόνο επί της αρχής στο πρόγραμμα. Το πεδίο γίνεται ακόμα πιο «ομιχλώδες»  από το γεγονός ότι το πλεόνασμα, που θα πρέπει να επιτευχθεί από τη νέα χρονιά, εκτινάσσεται στο 3,5%, ενώ υπάρχει η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% έως το 2060.
Οι απαντήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να εστιάσουν στο ότι η οικονομία βγαίνει από ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, στην προοπτική εξόδου στις αγορές, στο τέλος της επιτροπείας και της συζήτησης για grexit, αλλά και στο γεγονός ότι ο υπουργός των Οικονομικών επέστρεψε από το Λουξεμβούργο χωρίς να φέρνει μαζί του νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα.  Στα «συν» του Μαξίμου είναι και η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της δόσης, αλλά και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας σε περίπτωση που τους επόμενους μήνες επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές. Είναι γεγονός πως η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς ήταν η δόση να είναι ακόμα μεγαλύτερη, με στόχο έναν πιο ευρύ δημοσιονομικό χώρο.

Ανησυχία εκφράζουν οι «53+»

Στην Ηρώδου Αττικού δεν φαίνεται να ανησυχούν για το εσωκομματικό πεδίο, παρά τις πρώτες αμήχανες αντιδράσεις ορισμένων στελεχών που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την τακτική της κυβέρνησης. Ο πολιτικός χρόνος που κέρδισε και το γεγονός ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος να στηθούν πρόωρες κάλπες, αναμένεται να καταμετρηθεί στα θετικά της συμφωνίας και να ηρεμήσει τα μέχρι τώρα «ανήσυχα» στελέχη κυρίως από την πτέρυγα των «53+», καθώς και αρκετούς βουλευτές. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν και τα όργανα του κόμματος για την αποτίμηση της συμφωνίας.
Σε πρώτο πλάνο τις απαραίτητες εξηγήσεις και τα κατάλληλα επιχειρήματα θα τα δώσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά από τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Οι στόχοι του Μαξίμου

Το «εμπόδιο» της γ΄ αξιολόγησης είναι αυτό που ήδη απασχολεί τον πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο, καθώς γνωρίζουν πως και η ΝΔ θα ποντάρει πολλά στο νέο «σκόπελο» που θα βρει το φθινόπωρο μπροστά της η κυβέρνηση. Αυτό που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν είναι η καθυστέρηση, που έχει μετατρέψει έως τώρα τις αξιολογήσεις σε «θρίλερ» για γερά  νεύρα.  
Το τοπίο από εδώ και πέρα για το Μαξίμου είναι πιο ξεκάθαρο μετά  το κλείσιμο της συμφωνίας, όμως το μέλλον και η πορεία του στη διακυβέρνηση της χώρας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες:
Αν θα επιτευχθεί ο στόχος να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές
  • Τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα του 2017
  • Η σύντομη και επιτυχής ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης
  • Αν θα κερδηθεί σύντομα το στοίχημα της ανάπτυξης
  • Κατά πόσο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική έξοδος στις αγορές
  • Αν θα προχωρήσει η υλοποίηση της κοινωνικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ που θα ηρεμήσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου