Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Παραμένει το αδιέξοδο με τα σκουπίδια ...!!!

Παραμένει το αδιέξοδο με τους τόνους σκουπιδιώνπου έχουν «πλημμυρίσει» τους δρόμους ολόκληρης της χώρας  

και μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τους παρουσίασε τηνομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των δήμων, που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα.
Μετά τη συνάντηση οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι η ρύθμιση «απέχει πολύ» από αυτά που διεκδικούν (μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου), ωστόσο θα εξεταστεί από τους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών της.

Έως τότε «δεν θα βγει από το αμαξοστάσιο κανένα όχημα καθαριότητας» όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι' αυτές μέσω ΑΣΕΠ.
Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -1© CNN Greece Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -1 Πηγή: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Ο υπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η νομοθετική ρύθμιση

Τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει την παραμονή στην εργασία των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων για μερικούς ακόμα μήνες, παρέδωσε σε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ο Πάνος Σκουρλέτης.
Παραμένει το αδιέξοδο με τα σκουπίδια -2© CNN Greece Παραμένει το αδιέξοδο με τα σκουπίδια -2 Πηγή:(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Η ρύθμιση θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί.
Τις επιφυλάξεις του σε συγκεκριμένα «αδιευκρίνιστα» σημεία της ρύθμισης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σημείωσε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».
Αποπνικτική η κατάσταση στην Αττική
Κάδοι στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου είναι γεμάτοι και τα απορρίμματα στοιβάζονται πλέον σε πεζοδρόμια και δρόμους. Η δυσοσμία είναι αφόρητη.
Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -2© CNN Greece Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -2 Πηγή:(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Πάντως, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Δήμους έχει αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό όλων των αμαξοστασίων των Δήμων της χώρας μέχρι και την προσεχή Τετάρτη.
Την Πέμπτη 29 Ιουνίου έχει προκηρυχθεί νέα γενική 24ωρη Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.

Αντίστοιχη κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη

Σε παρόμοια κατάσταση με αυτή της Αθήνας βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη: Βουνά σκουπιδιών βρίσκονται στους περισσότερους δρόμους της πόλης, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου και τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να συνεχίζουν τις καταλήψεις των αμαξοστασίων.
Οι κινητοποιήσεις των παρατασιούχων, που διεκδικούν τη νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους, συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα το σύνολο των απορριμματοφόρων να μην μπορεί να βγει στους δρόμους της πόλης για την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.
Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -3© CNN Greece Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -3 EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ
Στο δήμο Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια φτάνουν τους 1.500 τόνους και σε συνάντηση που είχε με τους συμβασιούχους - παρατασιούχους ο γενικός γραμματέας και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θωμάς Ψαρράς, αποφασίστηκε να επιτραπεί η κυκλοφορία σε έντεκα απορριμματοφόρα με προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε γειτονιές, λαϊκές αγορές και νοσοκομεία.
«Παραμένουμε στα αμαξοστάσια. Θα συνεχίσουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας. Ο αγώνας συνεχίζεται έως την ερχόμενη Πέμπτη και μετά θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης και μέλος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Κλεοπάτρα Χοροζίδη.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι επέτρεψαν να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών μόνο σε γειτονιές και όχι στο κέντρο της πόλης. Τα έντεκα απορριμματοφόρα θα περάσουν από Τούμπα, Τριανδρία, Ξηροκρήνη, Ανω Πόλη, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Φοιτητική Λέσχη και Φοιτητική Εστία, Καπάνι, όπως επίσης από τις λαϊκές αγορές και τα νοσοκομεία.
Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -4© CNN Greece Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -4 Πηγή: (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)
Και στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος επιτρέπεται η κυκλοφορία λίγων απορριμματοφόρων με προσωπικό ασφαλείας για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Καμπανάκι κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Την ίδια ώρα, το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχουν τα σκουπίδια για την υγεία των πολιτών. Ειδικότερα:
• Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.
• Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.
Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -5© CNN Greece Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί -5 Πηγή: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνιστώνται τα εξής μέτρα πρόληψης:
1. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:
• Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
• Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
• Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
3. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.
Ελλάδα© www.cnn.gr Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου