Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Σκληρό «πόκερ» Αθήνας και Βερολίνου για το χρέος - Το καλό και το κακό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου...!!!


Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν από χθες Αθήνα και Βερολίνο σε μια προσπάθεια η κάθε πλευρά να κερδίσει το καλύτερο που μπορεί από το σημερινό  Eurogroup. 

Η άκαμπτη στάση της Γερμανίας και η ισχυρή πιθανότητα η πρόταση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να είναι η ίδια με την προηγούμενη, οδήγησε χθες το Μαξίμου να ανεβάσει τους τόνους και να απειλήσει ουσιαστικά με «αντικατάσταση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την  Άνγκελα Μέρκελ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει το τελευταίο 15ήμερο δυο φορές  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και να στείλει το δικό του μήνυμα στους εταίρους.
Καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως τα μηνύματα που παίρνει το Μαξίμου δεν είναι θετικά και πως «οι Γερμανοί δεν έχουν κουνηθεί από τη θέση τους». Στην Ηρώδου Αττικού έχουν ξεδιπλώσει όλη την «τράπουλα» στο τραπέζι και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, συνεννοήσεις και τηλεφωνήματα αποφάσισαν να σκληρύνουν το παιχνίδι.
Λίγες ώρες πριν οι 19 υπουργοί καθίσουν γύρω από το στρογγυλό τραπέζι στο Λουξεμβούργο, οι επισημάνσεις, οι προειδοποιήσεις και οι απειλές δίνουν και παίρνουν με τη Γερμανία να επαναλαμβάνει πως ο αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση της δόσης και για τη διαπραγμάτευση  είναι το Eurogroup, ενώ και για το ζήτημα του χρέους υπενθυμίζει την πάγια θέση για λύση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Stop» και στη γαλλική πρόταση

Εκτός από τη διατύπωση για το χρέος, αυτό που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως και η γαλλική πρόταση για σύνδεση των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο χρέος με την ανάπτυξη φαίνεται να  εκλαμβάνεται από το Βερολίνο ως έμμεση μείωση του χρέους και να απορρίπτεται. Έτσι και αλλιώς, όμως το γεγονός ότι  αυτή η εναλλακτική δεν πήρε ποτέ έως τώρα «σάρκα και οστά» και έγιναν γνωστές μόνο κάποιες αναφορές χωρίς τεχνική οριοθέτηση τους, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά ακόμα και σε κυβερνητικά στελέχη.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν οι διαλλακτικότεροι που πιστεύουν πως η λύση πρέπει να έρθει σύντομα προκειμένου να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες από τη στιγμή που έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα, μέχρι τους πιο «σκληροπυρηνικούς» που στηρίζουν  τη μετάθεση του ζητήματος σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.  Ωστόσο αυτό που αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης  ήταν να στηριχθεί η τελική απόφαση του πρωθυπουργού αναλόγως με τις συνθήκες και τις εξελίξεις στο Λουξεμβούργο.

10 Ιουλίου το τελευταίο Eurogroup

Το καλό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε το Eurogroup να εγκρίνει έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, τη δέσμευση για χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων και καλύτερες διατυπώσεις όσον αφορά το ζήτημα του χρέους σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup. Όλα αυτά θα ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να οδηγήσει σε θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας. Μια πιθανή μέση λύση θα ήταν ο μηχανισμός αυτός να συγκεκριμενοποιηθεί και να αποτυπωθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, όμως η υλοποίηση και η εφαρμογή του να παραπεμφθεί  για το μέλλον.
Από το Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οι εταίροι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτή τη φάση σε μια «γενναία» εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος σε σχέση με την απόφαση του Μαΐου του 2016, ωστόσο υπήρχαν μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας ελπίδες για καλύτερες λεκτικές διατυπώσεις.
Το πόσο μακριά είναι αποφασισμένο να τραβήξει το σχοινί το Μέγαρο Μαξίμου θα κριθεί από την πρόταση που θα βρει μπροστά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν ο υπουργός των Οικονομικών φύγει από το Λουξεμβούργο με «άδειο το κόκκινο σακίδιό του», η παραπομπή του ελληνικού ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής για την ερχόμενη Πέμπτη σημαίνει ταυτόχρονα και μετάθεση του θέματος για τον Ιούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει πολιτική βούληση για λύση από τους ηγέτες, το Eurogroup θα είναι εκείνο που θα πρέπει να δώσει το τελικό «πράσινο φως». Αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη σύγκλησή του, η τελευταία συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης  για το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 10 Ιουλίου.
Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο κ. Τσακαλώτος πριν από τη μεσημεριανή συνεδρίαση θα είναι καταλυτικές για τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν, ενώ θα είναι όλη την ημέρα σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθεί μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον τις εξελίξεις από τη Θεσσαλονίκη. Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ ολοκληρώνεται μετά τις 14.20 με το γεύμα εργασίας που έχει προγραμματιστεί.
  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου