Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα...!!!

Προσθήκη λεζάντας
Στο σημερινό Euro Working Group στρέφονται σήμερα τα βλέμματα από το οποίο θα κριθεί 

αν υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αν και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη για μία ακόμη συνεδρίαση χωρίς αποτέλεσμα. 
Το τοπίο παραμένει θολό καθώς τα μηνύματα από την κυβέρνηση μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου  που κατέληξε σε  αποτυχία καθώς δεν φαίνεται θετική λύση για το χρέος με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ζήτησε το ΔΝΤ και ψήφισαν προκαταβολικά, για μετά το 2018.
Αποκαλυπτική είναι η στάση του πρωθυπουργού.
Με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο και για δημιουργία εντυπώσεων ο πρωθυπουργός υψώνει τους τόνους και «απειλεί» πως τα μέτρα λιτότητας θα ακυρωθούν αν δεν μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος τόνισε με τη σειρά του χθες πως «η δέσμευση αυτή ισχύει»- αντιθέτως στο εξωτερικό και στην συνέντευξή του στην γερμανική Handeslblatt ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε επιμελώς να το θέσει καν και σαν ενδεχόμενο, δείχνοντας πως δεν θέλει να προκαλέσει νέα ένταση -και ναυάγιο- στο επικείμενο Eurogroup.
Στην ευθεία ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου της Handeslblatt που κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να απαντήσει αν ισχύει η απειλή πως «θα αποσύρετε όλα ή ορισμένα από αυτά τα μέτρα, εάν δεν επρόκειτο να επιτευχθεί συμφωνία, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο» ο κ. Τσακαλώτος προτίμησε να μην δώσει σαφή απάντηση λέγοντας πως «θα ήταν παράξενο» να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα που ζήτησε το ΔΝΤ και αυτό να αρνείται να μετάσχει, «είναι γενικώς παραδεκτό ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιείχε μία σειρά από επώδυνα και πολιτικά δύσκολα μέτρα», «υπάρχει γενική ομολογία, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΟΣΑ, για την έκταση και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει», για να καταλήξει λέγοντας πως «κατά συνέπεια δεν είμαι απαισιόδοξος ως προς το μέλλον. Πιστεύω ότι με καλή θέληση όλων των πλευρών μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου».
Στην ίδια συνέντευξή του στη  Handelsblatt ο υπουργός  τόνισε πως «η ΕΚΤ, όπως ο Κύριος ημών, αποφασίζει κατά μυστήριον τρόπο… Η ΕΚΤ θα διεξάγει τη δική της αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (και) αυτή η αξιολόγηση είναι εντελώς ανεξάρτητη από την ανάλυση του ΔΝΤ».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε ότι αναζητεί «μια καλή διατύπωση» από το Eurogroup. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος έδινε το στίγμα του πώς θέλει η κυβέρνηση την τελική διατύπωση. Εξηγούσε δηλαδή ότι πρέπει :
- Να προσδιορίζει μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ
- Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (και την ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
- Να ορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών.

Συντονισμένη  ή μη η πολυγνωμία στις τάξεις  της κυβέρνησης μόνο θετική δεν είναι καθώς την εκθέτει όχι μόνο στα μάτια του ελληνικού λαού αλλά κυρίως στα μάτια των Θεσμών οι οποίοι αν αν μη τι άλλο εξαρχής τηρούν την γραμμή που χάραξαν με ελάχιστες έως μηδενικές υποχωρήσεις και με συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου