Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Έξοδος στις αγορές: Τόσο κοντά και τόσο μακριά... !!!

Τα πρώτα σήματα κεφαλαιοποίησης της συμφωνίας του Eurogroup επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση, 

με άξονα πάντα το σχέδιο αξιοποίησης του “καθαρού πολιτικού διαδρόμου” των επόμενων 14 μηνών και με βαρύ όχημα την στροφή στην ανάπτυξη.
Η χθεσινοβραδυνή δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη ότι είναι πιθανή η – δοκιμαστική – έξοδος στις αγορές εντός του 2017 δίνει και το βασικό στίγμα του κυβερνητικού οδικού χάρτη, ενώ κατά τις πληροφορίες τα πρώτα, απτά βήματα στον δρόμο προς την “μνημονιακή έξοδο” θα είναι η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και η ταχεία συγκρότηση της Αναπυτξιακής Τράπεζας.
Τα capital controls

Στο κεφάλαιο των capital controls, η εκταμίευση της δόσης τον Ιούλιο θα αποτελέσει και το “κλειδί” για την περαιτέρω αύξηση του ορίου αναλήψεων. Οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 1.800 ευρώ από 1.680 που είναι σήμερα.
Ο εν λόγω σχεδιασμός φέρεται να αποτελεί πρόταση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, έχει τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτιμάται ότι θα τονώσει – έστω και συμβολικά – την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, συζητείται και το ενδεχόμενο να επιτρεπεί – ακριβώς δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls – το άνοιγμα νέων λογαριασμών και η προσθήκη συνδικαιούχων σε λογαριασμούς που ήδη υφίστανται.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ει δυνατόν έως το φθινόπωρο, είναι το επόμενο μεγάλο “στοίχημα” που βάζει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, και σταθερά την αντιπροεδρια της κυβέρνησης, να έχουν αναλάβει το βάρος υλοποίησης του εγχειρήματος.
"Ήταν ένας στόχος που επιδιώκαμε από το 2015. Η τράπεζα αυτή θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, την απασχόληση και συνολικά την ανάπτυξη", είπε ο Γιάννης Δραγσάκης χθες το βράδυ, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με  κυβερνητικές πηγές, κομβικές επαφές για την δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζες έχει αυτές τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει και στη Γερμανία για επαφές με στελέχη της εκεί αναπτυξιακής τράπεζας KfW.
Η γερμανική KfW θα είναι ανάμεσα στους φορείς που θα παράσχουν τεχνογνωσία στις ελληνικές αρχές, ενώ το σχέδιο προβλέπει ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει την “ομπρέλα” φορέων όπως το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το Enterprise Greece και θα συνεργαστεί και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα βασικά της χρηματοδοτικά εργαλεία θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία και το ΕΣΠΑ, ακθώς και από διεθνείς πιστωτικούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ.λ.π
Το “τεστ” στις αγορές και οι γερμανικές εκλογές
Το τρίτο, και μεγάλο στρατηγικό βήμα, εκείνο της εξόδου στις αγορές δείχνει αυτή τη στιγμή λιγότερο άμεσο. Ο συμβιβασμός του Eurogroup και η απουσία έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ απομακρύνει το αρχικό, αισιόδοξο σενάριο που ήθελε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές να πραγματοποιείται μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούλιο.
Πηγές με γνώση των προεργασιών λένε ότι “τίποτα δεν αποκλείεται εάν είναι ευνοϊκή η συγκυρία και οι συνθήκες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές”, ωστόσο πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει αυτή την πρώτη έξοδο χωρίς την ασπίδα του QE, της ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.
Το χθεσινό μήνυμα από την ΕΚΤ ότι η ίδια θα προχωρήσει σε δική της έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρεους, ανεξαρτήτως του ΔΝΤ, εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως θετικό σήμα, ωστόσο οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ακόμη και στο καλό σενάριο ο πιθανότερος χρόνος ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE είναι το φθινόπωρο.

Ως εκ τούτου, στο ίδιο χρονικό διάστημα μετατοπίζεται και το πιθανότερο timing για την πρώτη έξοδο στις αγορές, με στόχο ένα επιτόκιο αισθητά κάτω από το 5%. Η προετοιμασία του εν λόγω σχεδίου συνεχίζεται εντατικά στον ΟΔΔΗΧ, σε συνεργασία πάντοτε και μκε την τράπεζα Rothchild στελέχη της οποίας βρίσκονται εδώ και αρκετό διάστημα στην Ελλάδα.
Ο τελικός χρόνος όμως στον οποίο θα επιχειρηθεί το μεγάλο βήμα θα καθοριστεί, πέραν των συνθηκών στις αγορές, και από τις πολιτικές εξελίξεις όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η πυξίδα δείχνει και πάλι τον ορίζοντα μετά τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου