Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Σκληρό διπλωματικό πόκερ εν όψει της «Γενεύης 2»...!!!

Ασκήσεις λεπτών ισορροπιών για το κυπριακό εν όψει της «Γενεύης 2» αλλά και παράπλευρες προκλήσεις σε ελληνοτουρκικά και ενεργειακό ανοίγει η επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Αθήνα  

– μια επίσκεψη ανίχνευσης προθέσεων αλλά και ενδεικτική της «νευρικής» διπλωματικής ατζέντας του, πολλαπλώς πιεζόμενου, Ταγιπ Ερντογάν.
Ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην Αθήνα αρκούντως αιχμηρός στη δημόσια ρητορική του, αλλά και χωρίς να κλείνει την πόρτα πιθανών συγκλίσεων κυρίως στο κυπριακό στην κατ΄ιδίαν συνάντηση και συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η συνάντηση Τσίπρα - Γιλντιρίμ
‘Ηταν μια συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες και στην οποία συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα της Κύπρου, του Αιγαίου, του μεταναστευτικών και των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Εν κατακλείδει, δε, η εικόνα που δίνουν οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ήταν πως ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν εντέχνως – και σκοπίμως – ασαφής σε βασικές πτυχές του κυπριακού και του, παράλληλου, ενεργειακού ζητήματος, ενώ επέλεξε την οδό της «επιθετικής άμυνας» στο θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο το οποίο έθεσε εμφατικά, και επικαλούμενους αναλυτικά στοιχεία και πίνακες για τις παραβιάσεις, ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση Γιλιντιρίμ στην ανησυχία που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση – άμεσης τουλάχιστον – εκτόνωσης των εντάσεων από την πλευρά της Αγκυρας.
Κυπριακό: Οι εγγυήσεις και η ασφάλεια
Μεγάλο μέρος της συζήτησης εστίασε στο Κυπριακό εν’ όψει της νέας πενταμερούς συνάντησης στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου και με βασικό στόχο να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Αθήνα και Λευκωσία πορεύονται εδώ σταθερά με κοινή γραμμή, και με αδιαπραγμάτευτη θέση το ότι κανένα κράτος που αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ δεν μπορεί να έχει σύστημα εγγυήσεων.
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται σταθερά σε ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα έχει καταστήσει άλλωστε σαφές ότι το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί και να επιλυθεί στο νέο γύρο των συνομιλιών της Ελεβετίας θα πρέπει να είναι εκείνο των εγγυήσεων.
Επ’ αυτού, και όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν άνοιξε δημοσίως τα χαρτιά του, η αναφορά του όμως στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται από διπλωματικές πηγές άξια επισήμανσης, με δεδομένες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση φόρμουλας κατάργησης των εγγυήσεων.
Το ενεργειακό και η κυπριακή ΑΟΖ
Ο τούρκος πρωθυπουργός, πάντως, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει και το χαρτί του ενεργειακού εν όψει της έναρξης του νέου κύκλου ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ: Με μια προσεκτική μεν, εύγλωττη δε διατύπωση, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι οι ενεργειακές πηγές αποτελούν πανανθρώπινο αγαθό, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η Τουρκία διατηρεί την υπόγεια απειλή της για αντίποινα εάν η Λευκωσία προχωρήσει κανονικά στην προγραμματισμένη για τις 13 Ιουλίου έναρξη των ερευνών της γαλλικής Total στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπό το δεδομένο αυτό και με την κυπριακή κυβέρνηση να έχει καταστήσει απολύτως σαφές πως δεν τίθεται κανένα θέμα αναβολής της έναρξης των ερευνών, η 13η Ιουλίου αναδεικνύεται ντε φάκτο και σε κομβικό χρονικό σταθμό ως προς την επιτυχή ή μη έκβαση των συνομιλιών της Γενεύης.
Ένα ακόμη πάντως, σημαντικό κομμάτι στο δύσκολο παζλ του κυπριακού αναμένεται να προστεθεί σήμερα, με την επίσκεψη στην Αθήνα και του ειδικού μεσολαβητή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα – μια επίσκεψη, στην οποία πρόκειται να ξεκαθαρίσει και η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βασιστούν οι συνομιλίες της Γενεύης, κυρίως σε ό,τι αφορά το καίριο ζήτημα των εγγυήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου