Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

«Πιέζουν» την Γερμανία για να δει το θέμα του χρέους - Στο G7 οι συζητήσεις για την Ελλάδα...!!!

Στο αποκορύφωμά τους είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών για το ελληνικό χρέος ώστε να υπάρξει κατά το δυνατό μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, το βάρος πλέον έχει εστιαστεί στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες που επικαλείται η Deutsche Welle, μέσα στην εβδομάδα και ειδικότερα στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ομάδας G7, που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και το ΔΝΤ,
ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητήσει στους τεχνοκράτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή στο ΕuroWorking Group την προσεχή Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung εντείνονται οι πιέσεις στη Γερμανία για να δει το θέμα του ελληνικού χρέχους.
«Οι επτά μεγάλοι μετρούν τις δυνάμεις τους. Οι υπ. Οικονομικών των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης αναζητούν συμβιβασμούς στο εμπόριο, την φορολόγηση και την Ελλάδα» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία, κατά τη συνάντηση του Washington Group ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόκειται να αισθανθεί τις πιέσεις για μια λύση!
«Άβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές».
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται πηγή των Βρυξελλών, στόχος είναι οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών και το ΔΝΤ να έχουν πλήρη αντίληψη του τι μπορεί να γίνει ως τις 15 Μαΐου, στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν τις τελευταίες πολιτικές κατευθύνσεις στο Εurogroup στις 22 Μαΐου και οι τελικές αποφάσεις να συμπέσουν με το Εurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Την ίδια ώρα, αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις ΗΠΑ Κατερίνα Σώκου, ανέφερε πως «οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι είναι πρόωρο να τοποθετηθούν για τον ρόλο ΔΝΤ μέχρι να γίνει.
Διάφορα σενάρια

Το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα υλοποιηθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016 ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.
Αναφορικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, στο «τραπέζι» βρίσκονται διάφορα σενάρια, τα οποία επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.
Η διευθέτηση του χρέους σε συνδυασμό με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, η οποία τους τελευταίους μήνες -και λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης- βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου