Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Bloomberg: Οι διαφωνίες των πιστωτών για το χρέος «μπλοκάρουν» την Αξιολόγηση...!!!

Η ώρα της αλήθειας θα σημάνει τη Δευτέρα για τους δανειστές, οι οποίοι καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση για το χρέος

 που θα ανοίξει τον δρόμο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Με το κρίσιμο Eurogroup να είναι μόλις λίγες ώρες μακριά, το ενδεχόμενο μιας συνολικής συμφωνίας παραμένει αβέβαιο, ύστερα και από το «φρένο» που έβαλε το Σάββατο Βερολίνο στις προσδοκίες της Αθήνας.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της χώρας και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του δανείου», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Το ντιμπέιτ των πιστωτών μπλοκάρει την αξιολόγηση». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στις οικονομικές λεπτομέρειες, οι επιπλοκές στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλούνται από τις διαφωνίες ανάμεσα στους κύριους πιστωτές της, αναφορικά με το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που απαιτείται.
Στο επίκεντρο αυτού του αδιέξοδου που έχει δημιουργηθεί βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς παρουσιάζεται απρόθυμο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, εκτός και αν τα μέλη της ζώνης του ευρώ λάβουν μέτρα τα οποία θα διαβεβαιώνουν ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο. 
Κάποια κράτη όπως η Γερμανία, δεν επιθυμούν να υπάρξουν αλλαγές στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και φέρονται να μην είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα, αν πρώτα δεν διευθετηθεί το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. 
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αποπληρώσει τον Ιούλιο δόσεις προς τους πιστωτές της.  

Οι αντιστάσεις του Βερολίνου και η αισιοδοξία Μοσκοβισί

Αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας-Κομισιόν για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.
Μιλώντας στο France Inter, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε:
«Ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και (την δημιουργία) θέσεων εργασίας για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρέος».
«Όταν λέω αύριο εννοώ ότι ελπίζω να είναι αύριο, αν δεν είναι αύριο, θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων», διευκρίνισε ο γάλλος Επίτροπος και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας. Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία». 
Από την πλευρά του, το Βερολίνο έβαλε για μια ακόμα φορά «φρένο» στις προσδοκίες της Αθήνας, όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του χρέους.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ερώτηση αν ο Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται αυτό που ζητεί το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και περίοδο χάριτος, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε στη Bild: «Δεν συζητάμε ούτε αυτά (σσ. περίοδος χάριτος,επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων) ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Έκκληση Τσακαλώτου για συμφωνία μεταξύ των δανειστών

Έκκληση για συμφωνία μεταξύ των δανειστών για το χρέος απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε μεταξύ άλλων πως: 
«Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup».

«Όλα ανοιχτά... μέχρι να συμφωνηθούν»

«Ολα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να συμφωνηθούν, όλα μαζί, την τελευταία στιγμή», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Το Euroworking Group, που θα προηγηθεί τη Δευτέρα το πρωί της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, μπορεί και να δώσει τη λύση. Πριν, όμως, καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν τη νομοθεσία που ψηφίστηκε Πέμπτη βράδυ από το ελληνικό Κοινοβούλιο και να βγάλουν μία έκθεση συμμόρφωσης που να επιβεβαιώνει ότι αυτά που ψηφίστηκαν είναι και τα συμφωνηθέντα. 
Εξαιτίας του ιδιαίτερα περιορισμένου χρόνου και του τεράστιου όγκου της νομοθεσίας, οι θεσμοί δεν θα έχουν στα χέρια τους τη Δευτέρα το πρωί την τελική έκθεση, αλλά ένα προσχέδιο το οποίο θα είναι αρκετό για να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό που αναμένεται είναι ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί πριν από την απόφαση για εκταμίευση, που αναμένεται στις 16 Ιουνίου.
Ενώ οι πιθανότητες για συμφωνία αύριο παραμένουν 50-50, αξιωματούχος εκτιμούσε ότι ίσως θα πρέπει να γίνει άλλο ένα Εurogroup πριν από το προγραμματισμένο στις 15 Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα. Και αυτό γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος, καθώς μας χωρίζουν οκτώ εβδομάδες από τη λήξη πληρωμών, ύψους περίπου 7 δισ. στα μέσα Ιουλίου και μεσολαβεί μία σειρά από αποφάσεις εθνικών κοινοβουλίων, ενώ η διαδικασία εκταμίευσης δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.

Τα σενάρια

Στα βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή, το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022 υπολογίζεται να παραμείνει στο 3,5%, γεγονός που δείχνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, το ύψος των πλεονασμάτων είναι πλέον αδιαπραγμάτευτο. Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει ότι οι θεσμοί μεταξύ τους δεν έχουν συμφωνήσει στο πόσο θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, μία βασική παράμετρος που καθορίζει και το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους. 
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τα κύρια σενάρια είναι τα ακόλουθα:
1. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα φτάσει τις προβλέψεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
Αυτό το σενάριο το υποστηρίζει η Γερμανία, καθώς δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα από τα ήδη συμφωνηθέντα. Ο εκπρόσωπος της χώρας στο Euroworking Group, Τόμας Στέφεν, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 ήταν και η τελική και δεν μπορεί τώρα να υπάρξει περαιτέρω ευελιξία στα μέτρα για το χρέος. Συγχρόνως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι σοφό να ξεκινήσει μία συζήτηση για το ποιοι θα είναι οι όροι που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για να εφαρμοστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τη στιγμή που υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

2. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών, με την ανάπτυξη να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5% του ΑΕΠ. Είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Για να αντιταχθούν στο παραπάνω σενάριο ο Γερμανός και Αυστριακός εκπρόσωπος στο Euroworking Group τόνισαν ότι η ελληνική οικονομία σίγουρα θα αναπτυχθεί και δεν θα συρρικνωθεί. Ο Αυστριακός εκπρόσωπος, μάλιστα, τόνισε ότι αν η ανάπτυξη μειωθεί μετά την εφαρμογή του προγράμματος, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση το ίδιο το πρόγραμμα.
Αυτό που παραμένει ακόμα και τώρα ως ερώτημα είναι κατά πόσον θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα χρόνια για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ή σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου