Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Μετά το ΔΝΤ "σπρώχνουν" προς την ΕΚΤ το "μπαλάκι" για το χρέος ...!!!

Του Γ. Αγγέλη 

Με την Ουάσιγκτον και τον οικονομικό σύμβουλο του Τραμπ κ. Τζέρυ Κον να διαμηνύει στην Ευρώπη ότι το "ελληνικό χρέος” είναι δικό της πρόβλημα,

 οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Βρυξελλών (Σύνοδος ΝΑΤΟ) και..Ταορμίνας (Σύνοδος G-7) τείνουν να απομακρύνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (και την εκταμίευση των  7,4 δισ. ευρώ), από την υπόθεση της διευθέτησης του χρέους. 
Στο πλαίσιο αυτό η "διαρροή" του κειμένου των πρακτικών του τελευταίου Eurogroup καταγράφει, όπως παρατηρούν κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, "την υψηλή ένταση που αναμφίβολα υπάρχει και εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία μεταξύ Βερολίνου και Κομισιόν...”.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και άλλα επεισόδια τέτοιου είδους μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι και τις γερμανικές εκλογές. 
Στο μεταξύ όμως, το "νέο” πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, έχει ήδη αρχίσει να αρχίσει να διαγράφεται μέσα από τις πρωτοβουλίες του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάϊσελμπλουμ. Η στόχευση είναι διπλή. 
Από τη μία πλευρά αναζητείται μία φόρμουλα –η οποία σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες έχει βρεθεί– η οποία επιτρέπει στην βάση παλαιών πρακτικών στο ΔΝΤ να δηλώσει συμμετοχή "υπό προϋποθέσεις” στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Από την άλλη πλευρά επιχειρείται η "φόρμουλα” αυτή που θα αφορά στον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής του ΔΝΤ, να νομιμοποιεί την δυνατότητα δήλωσης πρόθεσης της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE. 
Το σημείο "κλειδί” στη διπλή αυτή κίνηση, είναι να "γεφυρωθεί” η πολιτικά κρίσιμη τόσο για την Γερμανία όσο και την Ελλάδα, περίοδος  από τον Ιούνιο μέχρι και τις γερμανικές εκλογές, χωρίς "ατυχήματα” και με μία ισχυρή "επίφαση” ομαλοποίησης της κατάστασης στην Ελλάδα. 
Ο ρόλος στο εγχείρημα αυτό της ΕΚΤ είναι ο πλέον κρίσιμος καθώς η "συμμετοχή” του ΔΝΤ (με εξαιρετικά ενεργή την συνεργασία Σόιμπλε – Λαγκάρντ) θα είναι με προϋποθέσεις και δεν θα διασφαλίζει ενα ευθύ και άμεσο χαρακτηρισμό του χρέους ως "βιώσιμο”, ώστε να δίνει με τον τρόπο αυτό το "άτυπο” διαβατήριο στα ελληνικά ομόλογα για το QE (Αναλυτικό παρασκήνιο για τις διεργασίες μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ στην αυριανή έκδοση του "Κεφαλαίου”).
Από την πλευρά της ΕΚΤ η τακτική μέχρι στιγμής είναι να διατηρεί μία στάση "παρατηρητή” χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά αυτό ο ρόλος αναγκαστικά φτάνει στο τέλος του λόγω των εξαιρετικά λεπτών ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ και Αθήνας.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου