Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Τσακαλώτος: Και χωρίς ποσοτική χαλάρωση μπορούμε να βγούμε στις αγορές...!!!



Το στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής πάνω στην οποία θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνομιλία που είχε σήμερα 

με τους ανταποκριτές ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Όπως παραδέχτηκε χαρακτηριστικά για το προηγούμενο Eurogroup «δεν είχαμε μια καλή λύση στις 22 Μαΐου. Αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση».
Ο υπουργός των Οικονομικών σημείωσε για άλλη μια φορά πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει τη δουλειά της και πως, πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούν ένα πρόγραμμα αν δεν έχουν στόχο να μας αφήσουν να βγούμε από αυτό το πρόγραμμα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με την προοπτική η χώρα μας να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και το ρόλο που θα παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτό:
«Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη  και όπως και ο “Κύριος μας” λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές. Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο. Το πως θα δουλέψει αυτό με το  QE,  με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα, μισό έξω,  δεν ξέρω».
Για το ίδιο ζήτημα στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον Μάριο Ντράγκι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπλήρωσε πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών».
Σε σχέση με την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές εκτίμησε πως «και χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα έχει πρόσβαση στις αγορές», συμπληρώνοντας, όμως λίγο αργότερα, πως χωρίς συμφωνία η έξοδος στις αγορές θα καθυστερήσει.
Όσον αφορά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο υπουργός των Οικονομικών εκτίμησε πως «ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί, θέλουν μια λύση. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει,  περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου».
Σε σχέση με το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (φορολογικές αυξήσεις, μειώσεις συντάξεων) για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία».
TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου