Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Πολιτικές αγωνίες και (εισαγώμενα) σενάρια κυβέρνησης «τεχνοκρατών»...!!!

Προσδοκίες πολιτικών εξελίξεων και… αναστύλωση των σεναρίων περί οικουμενικής ή κυβέρνησης τεχνοκρατών πυροδοτεί η εμπλοκή στην υπόθεση του χρέους μετά τον νέο εμπρησμό Σόιμπλε.

Πρόκειται για προσδοκίες τις οποίες τροφοδότησε, εν μέρει, και η δήλωση που φέρεται να έκανε στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι ενδεχόμενη αποδοχή του σχεδίου Σόιμπλε θα προκαλούσε πολιτική κρίση – ωστόσο, η κύρια πηγή τους δεν είναι η κυβερνητική αγωνία για την έκβαση της μάχης με τους δανειστές αλλά οι, «ευσεβείς» ή μη, πόθοι των γνωστών συστημικών κύκλων εντός και εκτός συνόρων.

Οι «συνήθεις» ύποπτοι
Εντός συνόρων ο πρώτος που έθεσε θέμα οικουμενικής κυβέρνησης ήταν ο συνήθης… κομιστής της πρότασης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, για να ακολουθήσει λίγο θολά και με πολιτικές καντρίλιες ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής: Σε πρώτο χρόνο, ο κ. Καραμανλής βγήκε στον Σκάι και ζήτησε να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό, για να πάρει στροφή όμως την ακριβώς επόμενη ημέρα, δηλώνοντας ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.
Η παρέμβαση όμως που έδωσε άλλη διάσταση στα σενάρια περί πολιτικών εξελίξεων και κυβερνητικής αλλαγής ήταν εκείνη που εκείνη που φέρεται να έκανε μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του ΔΝΤ στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ο «έλληνας Μακρόν»
Σύμφωνα με το CNBC, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι «εάν υπήρχε έλληνας Μακρόν, το ΔΝΤ θα έμπαινε άμεσα στο πρόγραμμα». Πρόκειται για μία δήλωση που αφ΄ενός εγείρει ζήτημα δυσπιστίας από την πλευρά του Ταμείου προς την ελληνική κυβέρνηση και, αφ’ ετέρου και κυρίως, εάν διατυπώθηκε ακριβώς έτσι όπως τη μεταδίδει το CNBC συνιστά ευθεία και προκλητική παρέμβαση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.
Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται ταυτόχρονα να εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου, ωστόσο η παρέμβασή του διαβάζεται από κυβερνητικούς κύκλους και ως «σήμα» εύνοιας σε εγχώριες πολιτικές συμπράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα κεντρώο – κεντροδεξιό κυβερνητικό σχήμα, ανάλογο με το μοντέλο Μακρόν στη Γαλλία.
Η «σκιά» του Τόμσεν
Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, δε, φωτογραφίζουν πίσω από τον μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο του CNBC τον Πολ Τόμσεν, γεγονός που ίσως αποκαλύπτει και το βολικό πολιτικό σχέδιο του σκληρού άξονα των δανειστών, του άξονα Τόμσεν - Σόιμπλε: Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, κεντροδεξιάς απόχρωσης στην Ελλάδα η οποία θα αποδεχθεί εύκολα και θα υπηρετήσει μια πολυετή παράταση του μνημονιακού καθεστώτος και μετά το 2018, με συνταγή ΔΝΤ και με σκληρή επιτήρηση.
Το πολιτικό μήνυμα του Ταμείου, δε, ελήφθη άμεσα από τη Νέα Δημοκρατία, στελέχη της οποίας – όπως και φιλικά της έντυπα – έσπευσαν να υπενθυμίσουν τις ομοιότητες του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον… Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Οι ίδιοι κύκλοι, βεβαίως, δεν υπενθύμισαν ότι στην αρχή της προεκλογικής κούρσας στη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριζε ανοιχτά όχι τον κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν αλλά τον σκληρό δεξιό Φρανσουά Φιγιόν και απέφυγαν επίσης να θυμηθούν την – θεαματική ανοιχτή – στήριξη που έχει παράσχει μέχρι στιγμής ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας στην κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμη και στο τελευταίο θυελλώδες Eurogroup.
Η κυβέρνηση των «μεταρρυθμιστών»
Στο δια ταύτα, πάντως, στο γαλάζιο επιτελείο έχουν αρχίσει να θερμαίνονται ξανά σενάρια για μια μεγάλη «μεταρρυθμιστική» πολιτική σύμπραξη, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή στελεχών τόσο από το Ποτάμι όσο και από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για σενάρια που κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ως νέα «όνειρα εαρινής νυκτός» - το εάν ωστόσο θα παραμείνουν, για μια ακόμη φορά, ασκήσεις επί χάρτου ή θα αποκτήσουν ενισχυμένη ώθηση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου