Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Τελικά πόσο πιθανό είναι να φορέσει γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας -Διαφορετικές εκτιμήσεις για το χρέος...!!!

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το πότε θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος και το τι ακριβώς αυτή θα περιλαμβάνει φαίνεται ότι έχουν Αθήνα και ΕΕ. 

Από τη μια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες υπεραισιόδοξος, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. «Με αυτά που ακούγονται ίσως αναγκαστώ και να βάλω γραβάτα» είπε χαρακτηριστικά προεξοφλώντας ότι ετοιμάζεται μια φόρμουλα που θα οδηγήσει στην οριστική λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Τα μηνύματα, όμως, που έρχονταν από τις Βρυξέλλες διαμόρφωναν ένα άλλο κλίμα. 
Xαρακτηριστική ήταν η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg, ατόνισε καταρχάς ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι 50-50 δηλώνοντας, πάντως, αισιόδοξος.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν έγγυται στη συμφωνία της Δυτέρας, καθώς, ούτως ή άλλως οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν συμφωνία. Αλλά όχι συνολική, όπως θα περίμενε η κυβέρνηση με εκταμίευση της δόσης αλλά και λύση για το χρέος. Το πιθανότερο είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συμφωνία και ναι μεν θα υπάρχει διατύπωση των παρεμβάσεων για το χρέος στο ανακοινωθέν του Eurogroup, αλλά θα είναι στα πρότυπα των ανακοινώσεων του Μαΐου του 2016 και το Νοεμβρίου του 2012.
Όλα δείχνουν δηλαδή ότι θα επαναλαμβάνεται η φράση εφόσον χρειάζεται (if necessary) και η ανάληψη δράσης θα προβλέπεται για μετά τη λήξη του προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. 
Η καγκελαρία «αδειάζει» τον Τσίπρα
Αίσθσηη, προκάλεσε, εντωμεταξύ χθες, το γεγονός ότι η καγκελαρία δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι αναγκαία και εφικτή

Σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ να δώσει στο κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για την προχθεσινή συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με τη χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου. Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή. Τις πιθανές προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση θέλησε χθες να μετριάσει το Βερολίνο. Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος. Ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος» τόνισε παράλληλα πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup. Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη » πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση». «Όμως», κατέστησε σαφές, «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση.» 
Ούτε δόση χωρίς ΔΝΤ 
Εντωμεταξύ, μια ακόμη έκπληξη επιφύλασσε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Για να γίνει η εκταμίευση, το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει. Η εκταμίευση μπορεί να σπάσει σε δόσεις άμεσα συνδεδεμένες με το timing των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στην πρώτη εκταμίευση (σ,σ.: εννοεί στην πρώτη
υποδόση εφόσον αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα ώστε να ξεκλειδώσει η ροή πρώτα από την ευρωπαϊκή πλευρά). Δεν θα δοθούνε χρήματα ως ότου το ΔΝΤ πει ναι επί της αρχής ότι θα συμμετάσχουμε» ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος.  Σημείωσε ακόμη ότι δεν αποκλείεται να χρειαστούν ακόμη και δύο μήνες για να αποφασίσει οριστικά το Ταμείο με βάση τις δικές του διαδικασίες την ένταξή του στο πρόγραμμα, γεγονός που επαναφέρει σε κάποιους την ανησυχία για το ακραίο ενδεχόμενο το Ταμείο να τραβήξει τα πράγματα ακόμη και ως το Φθινόπωρο. 
 
iefimerida.gr

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου