Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Τα κρίσιμα ραντεβού για το χρέος μέχρι τις 15 Ιουνίου - Το βλέμμα στραμμένο στον Μάριο Ντράγκι...!!!


Τα «πατήματά» της ψάχνει να βρει η ελληνική πλευρά στο θέμα του χρέους, οριοθετώντας τις δικές της «αντοχές» και εκτιμώντας παράλληλα  τις προθέσεις των εταίρων στην «σκακιέρα» που έχει απλωθεί.  

Είναι ξεκάθαρο πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και να βρουν μπροστά τους σε 16 ημέρες από σήμερα την καλύτερη δυνατή πρόταση.
Μια  πλήρη συμφωνία για τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη στιγμή που καμία πλευρά δεν ανοίγει τα χαρτιά της το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να παλέψει σε αχαρτογράφητα νερά. Ακόμα και οι τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών ξένου τύπου δείχνουν μια ξεκάθαρη αγωνία για την επόμενη ημέρα.
Μπορεί ο πήχης από το κυβερνητικό στρατόπεδο να έχει πέσει με τον κ. Τσακαλωτο να τονίζει πως «αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση», ωστόσο κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr  διευκρίνιζαν πως αυτή  δεν είναι μια καινούργια γραμμή, αλλά διαμορφώθηκε με βάση το προηγούμενο Eurogroup και τους τακτικισμούς πολλών αξιωματούχων. 
Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και άλλα κορυφαία στελέχη ευελπιστούν πως η ΕΚΤ θα βρει έναν τρόπο να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμα και αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία για την ελάφρυνση του μεσοπρόθεσμου χρέους.  Αυτή είναι μια πιθανότητα που αντιμετωπίζει «κατάματα» πλέον το Μαξίμου και φαίνεται πως ο σχεδιασμός που πραγματοποιείται επικεντρώνεται πάνω και σε αυτό το σενάριο.

Το ημερολόγιο του χρέους

Στο Μαξίμου ήδη έχουν μπροστά τους το ημερολόγιο με τις κρίσιμες ημερομηνίες και συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν για το ζήτημα του χρέους. Πέρα από τις επαφές που θα κάνει ο πρωθυπουργός η ατζέντα είναι ήδη «βαριά».
  • 31 Μαΐου στο συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη  θα βρεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίπλα στους Πιέρ Μοσκοβισί, Μπενουά Κερέ, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικολά Τζιμαρόλι κ.α. Για τον υπουργό των Οικονομικών θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων και να μεταφέρει την ελληνική πρόταση. Πέρα από της μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ η ελληνική πλευρά αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία για μια συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι χωρίς, όμως να έχει «κλειδώσει» κάτι ακόμα.
  • 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των θεσμών και είναι πιθανόν να διαφανούν οι διαθέσεις που υπάρχουν, οπότε αναλόγως να διαμορφωθεί η νέα στρατηγική του  Μαξίμου.
  • 7 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της  ΕΚΤ στην Εσθονία. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι. Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη θα είναι καθοριστικές για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων.
  • 8 Ιουνίου θα συγκληθεί  το Euroworking Group όπου πέρα από το ζήτημα του χρέους θα καθοριστούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM.
  • 15 Ιουνίου θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο  η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πέρα από την οποία τα πράγματα για την κυβέρνηση αναμένεται να δυσκολέψουν πάρα πολύ.
  • 22-23 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (σε περίπτωση ναυαγίου στο Eurogroup)  ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα του χρέους σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Θα είναι η ύστατη προσπάθεια για την ελληνική πλευρά να γεφυρώσει τις διαφορές που έχουν προκύψει από όλους τους βασικούς «παίχτες». Στήριξη ο Αλέξης Τσίπρας, σε αυτή την περίπτωση,  αναμένεται να ζητήσει και από το χώρο των σοσιαλδημοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου