Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

O αναστάσιμος Γολγοθάς του Αλέξη...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
      
Στο δρόμο από το ένα Eurogroup στο επόμενο, της συνεχώς αναβαλλόμενης  δεύτερης αξιολόγησης, αναθάρρησαν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα.  

Μπορεί ο πρωθυπουργός να πανηγυρίζει για το προσύμφωνο της Βαλέτας, το οποίο παραπέμπει σε μελλοντικό Eurogroup για την τελική συμφωνία, ωστόσο στην κυβερνώσα κοινοβουλευτική ομάδα μορφοποιήθηκε η μέχρι πρότινος υποβόσκουσα εσωκομματική αντιπολίτευση.   
 
        
 Στην λίαν πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Κυριακή, το κείμενο των 13 βουλευτών και στελεχών , μπορεί μεν να μην κατατέθηκε για ψηφοφορία, ωστόσο τα προβλήματα και οι αντιδράσεις για την επικείμενη συμφωνία προκαλούν τριγμούς στην μέχρι πρόσφατα ήρεμη Κουμουνδούρου. Ιστότοπος, που απηχεί τις απόψεις των «53», δημοσιεύει το κείμενο των 13 μελών στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σχετική πρωτοβουλία, – την οποία άλλωστε συνυπέγραψαν οι πρώην υπουργοί Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας, η αντιπρόεδρος της βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και οι Χάρης Γολέμης, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Υδραίος.
       
Στο μανιφέστο των 13 στελεχών υπογραμμίζεται με νόημα πως…, «δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε σοβαρές ρωγμές στο σύστημα της επιτροπείας ή στο βαθύ συντηρητικό κράτος, που συνεχίζει και σήμερα να εμποδίζει ή να υπονομεύει κάθε ριζοσπαστική τομή. Ασφαλώς, σε αυτή την πορεία υπήρξαν και δικές μας ευθύνες, ολιγωρίες και λαθεμένες κινήσεις, λάθη και επιλογές – σε πολιτικές και πρόσωπα- που κόστισαν».
     
 Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την απόφαση της ΚΕ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όσο και το κείμενο των 13 μελών, που «αναμφίβολα εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος». Καθίσταται προφανές, ότι η ομάδα των 53 που αποτελεί την πιο υπολογίσιμη εσωκομματική δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει θέση για τη συμφωνία «αγκαλιάζοντας» ουσιαστικά το κείμενο με το οποίο οι «13» αμφισβητούν τόσο τη συμφωνία όσο και την λήψη αποφάσεων από μια κλειστή ηγετική ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.     
      
Είναι σαφές, πως στο γενικότερο πολιτικό μασάζ που επιχειρείται από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης, εντάσσεται και η λίαν πρόσφατη ΚΕ. Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο εκλήθη να απαντήσει σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα που αφορούσε την κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είχαν εύρος και δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στα της διαπραγμάτευσης. Αυτό επιχείρησε το κείμενο των 13 μελών που κατατέθηκε στη συνεδρίαση για προβληματισμό και κρίση. Το κείμενο, απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης, δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της «συμφωνίας», αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε άλλα, που αφορούν τη λειτουργία, τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις ολιγωρίες και τα λάθη που έχουν γίνει.
      
Η ισχυρότερη ιδεολογική τάση, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι «53+» επιχειρούν για πρώτη φορά τόσο έντονα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να ασκήσουν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και κάνουν λόγο για την ανάγκη μιας «συνολικής αριστερής στροφής» και προσπαθούν να αρθρώσουν πολιτικό σχέδιο, που «θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα». Στο ίδιο πολιτικό πνεύμα, κινείται και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου που παραδέχτηκε σε συνέντευξη του πως τα μέτρα τα οποία θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, θα απομακρύνουν αναπόφευκτα την εκλογική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα μέτρα φυσικά, είναι μέτρα που απομακρύνουν την εκλογική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου.   
 
                       Οδικός χάρτης – πολιτικό αφήγημα
     
Μέσα  σ αυτό το διόλου εύκρατο πολιτικό κλίμα σε κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προτάσσουν ένα ακόμα πολιτικό αφήγημα με στόχο να πείσουν βουλευτές και κόμμα ότι, «αρχίζει να αχνοφαίνεται φως στο τούνελ» κι αυτό τελικά θα «λάμψει» καθαρά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε  το Βερολίνο, - είτε με την Άγκελα Μέρκελ, είτε με τον Μάρτιν Σουλτς στην καγκελαρία - , θα έχει απαγκιστρωθεί από το όποιο πολιτικό κόστος και θα πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, όπως είναι κι η πάγια θέση του ΔΝΤ.  Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αναλύσει το τι συμφωνήθηκε στη Μάλτα αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι παρερμήνευσαν τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε ο οποίος ζήτησε ψήφιση των μέτρων και στη συνέχεια οι αποφάσεις για το χρέος. Σε non paper «εξηγείται» ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα, θα τα περάσει από τη Βουλή αφού βεβαίως έχει ολοκληρωθεί το SLA και αφού το ΔΝΤ απαντήσει για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά τονίζεται:
Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:
1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.
2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).
       
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,  επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να συμφωνηθούν οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους: «Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement και να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία ενώ θα προσδιοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία όπως γνωρίζετε θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.Αυτή ακριβώς είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.» Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος αποτελούν προϋποθέσεις τόσο για να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για να ενταχθεί η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

                                  Επιχείρηση «αισιοδοξία»
       
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν προτεραιότητα αυτή τη στιγμή το να ανέβει το ηθικό τόσο της κοινωνίας όσο και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η γενικευμένη απαισιοδοξία, που εντάθηκε μετά τα νέα μέτρα, δεν δημιουργεί μόνο πολιτικό ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει επιπτώσεις στην οικονομία, η πορεία της οποίας εξαρτάται και από την ψυχολογία των ανθρώπων. Τις επόμενες μέρες θα ακούσουμε πολλές φορές από κυβερνητικά στελέχη ότι φάνηκε το φως στην άκρη του τούνελ, βγαίνουμε από την ύφεση κοκ. Τον χορό των αισιόδοξων εκτιμήσεων άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την νέα ην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών : «Είναι σήμερα μια ημέρα χαράς, μια γιορτινή ημέρα για την Πελοπόννησο, μια γιορτινή ημέρα για την Πάτρα, για την Αχαΐα, για τη Δυτική Ελλάδα στο σύνολό της, θα έλεγα… Ανοίγει ο δρόμος που περιόριζε τη Δυτική Ελλάδα στην επαφή της με το κέντρο της χώρας, με την πρωτεύουσα. Ανοίγει, όμως, ταυτόχρονα και ο δρόμος για να μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, την πολυετή κρίση και την πολυετή οικονομική επιτροπεία»… 

                                Πολιτικός ορίζοντας ο Σεπτέμβρης
       
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας που προσπαθεί παντοιοτρόπως να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η νέα φοροαφαίμαξη των φυσικών και νομικών προσώπων και το γενικότερο «όργιο περικοπών» διαμορφώνουν ένα πολιτικά  «επικίνδυνο κλίμα» στη χώρα το οποίο ουδείς είναι σε θέσει σαφώς να προσδιορίσει που μπορεί να καταλήξει… Υπό τον τίτλο «Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα», στην Βαλέτα της Μάλτας, το Spiegel επισημαίνει ότι η συμφωνία προκάλεσε μεν ανακούφιση, διότι ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που συνιστά κι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να ξεπεραστεί κάβος του καλοκαιριού, μέχρι και τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου…
     
Μέχρι τότε, παρά τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις, ουδείς βουλευτής θα αρνηθεί ψήφο στα σχέδια της κυβέρνησης. «Όλοι έχουν εθιστεί στο πολιτικό αφήγημα διευθέτησης του χρέους αμέσως μετά τις εκλογές στην Γερμανία», λέει παλιός αριστερός με κοινοβουλευτική θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ…, και συμπληρώνει με νόημα…, «μετά όλα παίζονται ανάλογα με τις εξελίξεις…, κι αν επαληθευτεί ή όχι το κυβερνητικό α\αφήγημα…».! 

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2017...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου