Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Κυβερνητικοί ελιγμοί με τα μέτρα... αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους...!!!

Κορυφώνεται η αγωνία στην κυβέρνηση για την έκβαση των συζητήσεων γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς το...
 
Μαξίμου αναζητά ένα ισχυρό αντίβαρο, έναντι της ψήφισης των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας για το 2019 και 2020. Ουσιαστικά αυτή την ώρα η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση μίας επώδυνης συμφωνίας, όπως προσδιορίστηκε στο Eurogroup της Μάλτας, χωρίς να έχει λάβει, ούτε είναι βέβαιο ότι θα λάβει, κάποιο σοβαρό αντάλλαγμα για το χρέος.


Παρά τα όσα λέγονται ή εκφράζονται ως προσδοκίες, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το πού θα καταλήξουν οι συζητήσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και εάν ο όποιος συμβιβασμός των δύο αυτών κύριων παικτών στο ελληνικό δράμα, θα είναι επαρκής για να αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία και να πείσει ότι το χρέος καθίσταται όντως βιώσιμο.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ουσιαστικά ότι θα νομοθετήσει τα επώδυνα μέτρα με τις περικοπές και τους νέους φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ, χωρίς εγγυήσεις για το χρέος. Και καταφεύγει σε μία πρωτοφανή προειδοποίηση, που απλώς όμως είναι ομολογία υποχώρησης στην παρούσα φάση: ότι εάν διαπιστώσει ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένει να αποφασιστούν τον Μάιο για να εφαρμοστούν το 2018, δεν υλοποιηθούν τελικά, τότε, με νέο νόμο, θα… ακυρώσει και τα μέτρα λιτότητας, που θα ψηφίσει τώρα!

Οι κυβερνητικοί ελιγμοί και τα μηνύματα που στέλνει μοιάζουν περισσότερο με απονενοημένα διαβήματα και εκκλήσεις αγωνίας προς τους δανειστές ώστε η ρύθμιση για το χρέος να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική για την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018, αλλά και να αλλάξουν από τώρα το κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα -αυτό της ανάταξης της οικονομίας- αφού ακόμα και η τεχνική, αλλά και η συνολική συμφωνία με τους δανειστές είναι στον αέρα, με τον χρόνο να τρέχει.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (γίνει 21 με 23 Απριλίου), ώστε να συζητηθούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον προσδιορισμό των μέτρων και των αντιμέτρων.

Το Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία), θα εγκριθεί, αφού νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα, είτε σε έκτακτο Eurogroup, στις αρχές με μέσα Μαΐου, είτε στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του στις 22 του επόμενου μήνα. Απομένει όμως να ολοκληρωθεί και η συμφωνία για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πάντως ότι «έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι τυπικές οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου