Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους δανειστές - Οι εκκρεμότητες που κρατούν ανοιχτή τη διαπραγμάτευση...!!!

«Φωτιά» έχουν πάρει οι συνομιλίες κυβέρνησης και δανειστών στο Χίλτον, με τις δύο πλευρές να έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τα ανοιχτά ζητήματα, επιχειρώντας να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια. Παρόλο, όμως, που όλοι επιθυμούν να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε ή έστω έως τα ξημερώματα αύριο ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο συζητήθηκε το πρωί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, Αθήνα και δανειστές κατέληξαν σε μια συμβιβαστική πρόταση.
Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και στην Αθήνα, αλλά για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε συμβιβασμός και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.
Αν οι συζητήσεις εξελιχθούν καλά και κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου ως τις 15 Μαίου, σύνταξη από τους Θεσμούς του κειμένου συμμόρφωσης και Eurogroup για επικύρωση του SLA και απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

Αισιοδοξία Σόιμπλε για το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα τα συμφωνημένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση. Όσο παρατείνονται (οι διαπραγματεύσεις), τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε επαίνεσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε θετικά τα τελευταία στοιχεία (για το πρωτογενές πλεόνασμα), ενώ προσέθεσε πως γνωρίζει ότι ιδίως μια νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι δύσκολη.
Παράλληλα, ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα «αποφασίσει και επισήμως (τη συμμετοχή του) τις επόμενες εβδομάδες». 

Βαρύς ο λογαριασμός των νέων μέτρων

Υπενθυμίζεται πως για να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, μεταξύ άλλων η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στα ακόλουθα:
  • Λήψη μέτρων, ύψους 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, καθώς και στήριξης οικογενειών.
  • «Ψαλίδι» στο επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, με το φορολογικό βάρος να υπολογίζεται στα 121 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα (από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019).
  • Νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα.
  • Νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
  • Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%, όπου το 0,2% θα δίνεται στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου