Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Τι (πραγματικά) ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση...!!!

Είτε ως πρόσχημα καθυστέρησης, είτε ως μια ακόμη επιταγή της σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας, οι δανειστές απαιτούν πλέον την παράλληλη, 

και εφ΄άπαξ, εφαρμογή μέτρων 3,6 δις για να κλείσει άμεσα - όπως ζητά και η εγχώρια αντιπολίτευση - η τεχνική συμφωνία της αξιολόγησης.
Πρόκειται για μέτρα στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό μέτωπο που, κατά την απαίτηση του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019, με κανένα περιθώριο ευελιξίας.

Αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ
Συγκεκριμένα, και με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής από τις ενημερώσεις των αρμοδίων υπουργών σε βουλευτές και κομματικά όργανα, τα εν λόγω μέτρα είναι τα εξής:
Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ για τους άγαμους - και κλιμακωτά στα 5.900 ευρώ για οικογένειες με παιδιά - το 2019.
Από το μέτρο αυτό προϋπολογίζεται εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δις ευρώ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει φορολογική επιβάρυνση και μείωση εισοδήματος ακόμη και για μισθωτούς που αμείβονται με μόλις 400 ευρώ το μήνα.
Περικοπές στις συντάξεις κατά 35%
Μείωση όλων των υφιστάμενων συντάξεων, δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Οι μειώσεις υπολογίζεται ότι θα φθάσουν έως και στο 35%, με τους ειδικούς του ασφαλιστικού κλάδου να εκτιμούν ότι οι περικοπές θα ξεκινήσουν από 5 ευρώ το μήνα και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεράσουν και τα 600 ευρώ. Οι περικοπές στις συντάξεις αφορούν περίπου 1.500.000 συνταξιούχους του δημοσίου, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν εφαρμοστεί το μοντέλο ΔΝΤ, το 2019 ο συνταξιούχος των 750 ευρώ (9.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα), θα υποστεί μείωση της σύνταξης του κατά 35%, θα χάσει για όλο τον χρόνο 3.150 ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 4 συντάξεις, με το ετήσιο εισόδημα του να φτάνει τα 5.850 ευρώ που σήμερα είναι αφορολόγητα. Με την εφαρμογή και του χαμηλότερου αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει και φόρο 55 ευρώ φτάνοντας την συνολική απώλεια στα 3.205 ευρώ, δηλαδή 4,5 συντάξεις ετησίως.
Τα εργασιακά και η ΔΕΗ
Στο μέτωπο των εργασιακών επίσης, ζητείται:
  • Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και κατάργηση της προέγκρισής τους από τον αρμόδιο υπουργό.
  • Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ)
  • Αυστηρές προδιαγραφές στη λήψη αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας (απόφαση του 50+1% της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων).
Στα ενεργειακά, οι δανειστές επιμένουν στην πώληση σε ιδιώτες λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ οι οποίες παράγουν το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος που αποδίδει η επιχείρηση στη δημόσια κατανάλωση, έως και τα μέσα του 2018. Παράλληλα, ζητούν την ιδιωτικοποίηση του 17% της εταιρίας, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου