Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα με Μητσοτάκη στη Βουλή – Η ώρα του χρέους στη διαπραγμάτευση...!!!


Σκληρή αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

 Η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία μετατράπηκε σε εφ’ όλης της ύλης κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη. Τελικά η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής υπερψηφίστηκε από 187 βουλευτές, ενώ 71 καταψήφισαν. Εντωμεταξύ στη διαπραγμάτευση έχει φτάσει η ώρα της συζήτησης για μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους.

Τσίπρας: Βέρτιγκο της ΝΔ

Όπως είχαμε γράψει από μέρες στο Newpost, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί της πόλωσης. Στόχος του είναι να πετύχει τη μέγιστη δυνατή «αντιδεξιά συσπείρωση» ούτως ώστε να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ το έδαφος που έχει απολέσει.
Η συζήτηση για την εξεταστική έδωσε στον πρωθυπουργό μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σηκώσει τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πράγμα που έκανε, μιλώντας για βέρτιγκο της ΝΔ: «Όταν επιλέγει κάποιος να βάλει όλα του τα λεφτά στην καταστροφή αισθάνεται αμηχανία. Ακόμα και μετά το Eurogroup του Φλεβάρη, βγαίνατε και λέγατε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε τώρα ούτε ποτέ. Δεν ξέρω που στηρίζατε τη βεβαιότητα. Δεν ξέρω ποιος ακριβώς σας έδινε πληροφορίες. Και κλείνουμε την αξιολόγηση και παίρνουμε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Πλέον έχει μείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να μετρά τις αντιφάσεις της. Αρχικά λέγατε ότι προτιμάτε να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ξεσηκώθηκε κουρνιαχτός από τα ίδια τα στελέχη σας, αλλάξατε γραμμή και αρχίσατε να λέτε «γιατί αργείτε». Κι όταν κλείσαμε, «Βατερλό» γιατί κλείσαμε. Ειλικρινά, είναι δύσκολο να σας παρακολουθήσει κανείς. Μόνο ένα μένει σταθερό στην επιχειρηματολογία σας, το αίτημα για εκλογές

Μητσοτάκης: Βατερλό της κυβέρνησης

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους δανειστές: «Η β αξιολόγηση αποτελεί το Βατερλό» της κυβέρνησης. Δεν συνιστά απλώς άτακτη υποχώρηση, αλλά είναι αυτογελοιοποίηση και παράδοση. Tα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες, και ακόμα πιο οδυνηρά για τους ασθενέστερους συμπατριώτες μας». Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Εντωμεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ με χτεσινές δηλώσεις στήριξε εμμέσως τη θέση της κυβέρνησης ότι οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος πρέπει να συμπεριληφθούν στη συμφωνία για τη β αξιολόγηση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πρέπει να υπάρχει «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν αναφέρεται στη γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί, αλλά σε συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης
Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά: «Οι συζητήσεις για την Ελλάδα βρίσκονται στα μισά του δρόμου».

Τζανακόπουλος: Έκτακτο Eurogroup

Στο θέμα των ρυθμίσεων για το χρέος επανήλθε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων το 2019 είναι να έχουν συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης: «Στις 21-23 Απριλίου, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, θα καθορισθούν τα προαπαιτούμενα και θα ψηφιστούν στη Βουλή. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει τη συμφωνία στις 22 Μαΐου ή και νωρίτερα με έκτακτο Eurogroup.«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ορισθούν τώρα και θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου