Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Εμμένει στο «μπλόκο» της Διακήρυξης της Ρώμης η Αθήνα...!!!

Το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της


Οι ηγέτες της Ευρώπης συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης μία επιπλέον παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα της Ε.Ε.
Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την 60ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εορταστεί στη Ρώμη με μια Σύνοδο Κορυφής,
η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μπλοκάρει την κοινή δήλωση που ετοιμάζουν τα 27 κράτη-μέλη για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση των «σέρπα» (όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής), υποστήριξε πως δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία επιπλέον παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα της Ε.Ε.
Η Αθήνα φαίνεται να επιμένει στη στάση της αυτή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», και αυτήν τη στιγμή η Διακήρυξη της Ρώμης παραμένει σε μορφή προσχεδίου.
Οι τελικές αποφάσεις για την ακριβή διατύπωση του κειμένου και κατά πόσον η Αθήνα θα διατηρήσει τη στάση της, ότι δεν θα την υπογράψει αν δεν μπει η συγκεκριμένη παράγραφος –η οποία δεν αναμένεται να προστεθεί– θα ληφθούν σήμερα, καθώς δεν θα μπορούσαν να μεταβούν οι αρχηγοί των κρατών-μελών στη Ρώμη την Παρασκευή χωρίς να υπάρχει ένα τελικό κείμενο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επετειακή Διάσκεψη της ΕΕ: Δρακόντεια μέτρα στη Ρώμη μετά την τρομοκρατική επίθεση του Λονδίνου

Επετειακή Διάσκεψη της ΕΕ: Δρακόντεια μέτρα στη Ρώμη μετά την τρομοκρατική επίθεση του Λονδίνου

 Ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην ιταλική πρωτεύουσα έχοντας ήδη διατυπώσει το στίγμα των θέσεών του γύρω από το σαφές δίλημμα: "Ή θα επαναδιεκδικήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο, ή θα αναπαράγουμε διαιρέσεις".
Για την ελληνική πλευρά η απάντηση είναι προφανής. "Η Ελλάδα επιλέγει και θέλει να δουλέψει για την πρώτη εκδοχή", όπως υπογράμμισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη χτεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.
Συναντήσεις και επαφές
Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την ιταλική πρωτεύουσα, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Transform Europe, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, με τίτλο: "Μία Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό".
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται το Σάββατο, το απόγευμα της Παρασκευής θα συμμετέχει σε ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις 
Ο κ. Τσίπρας έχει προσδιορίσει τη στιγμή ως κρίσιμη και ευαίσθητη, "αφού βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις τόσο για το μέλλον των χωρών μας, όσο και της Ευρώπης συνολικά". Μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη "θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επανακτήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο". Όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός τόσο από τη χθεσινή συνάντησή του, όσο και από όλες τις επαφές του με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα, οι παρεμβάσεις του αναμένεται να τοποθετηθούν εναντίον "της εγκατάλειψης του κοινωνικού συμβολαίου" και της "ατυχούς διαχείρισης" της οικονομικής κρίσης. Και υπέρ της αντιμετώπισης τους με την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης. Τόσο ως προς το οικονομικό πρόβλημα όσο και από τις μείζονες και ολοένα εντεινόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση τα τελευταία χρόνια, της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, της ανόδου της επιρροής των ακροδεξιών δυνάμεων και της ρατσιστικής ρητορικής, της τρομοκρατίας.
Στόχος της Αθήνας να τονιστεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων
Ως προς τη Διακήρυξη της Ρώμης, που θα υπογραφεί το Σάββατο στο πλαίσιο της Συνόδου, και για την οποία -όπως και πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής- υπάρχουν προκαταρκτικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος, η κυβέρνηση έχει επισημάνει τον "εξαιρετικά σημαντικό και συμβολικό χαρακτήρα" της για το μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει προσθήκες στο κείμενο, οι οποίες θα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε, θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί έναν από τους στόχους της, να τονιστεί η ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θεωρεί δε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων "θα διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο θα μπορεί να έχει το τελικό consensus εκ μέρους όλων των κρατών-μελών".
Ευρώπη πολλαπλών επιλογών, αντί πολλών ταχυτήτων
Αναφορικά δε με το ζήτημα της πορείας της ΕΕ εφεξής, ο πρωθυπουργός έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις για την Ευρώπη των "πολλαπλών επιλογών, αντί μιας Ευρώπης των "πολλών ταχυτήτων", μια Ευρώπη της ενισχυμένης συνεργασίας, αντί των αποκλεισμών. Θέση της Αθήνας είναι να προσφέρεται η δυνατότητα σε "αυτούς που θέλουν περισσότερα να κάνουν περισσότερα", αλλά αυτό να γίνεται μέσα στο πλαίσιο των ισχύουσων συνθηκών (συνθήκη της Λισαβόνας) και με βάση το σημερινό επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας(δηλαδή την Ευρωζώνη και τη Σένγκεν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου