Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Δραγασάκης: «Η χώρα δεν αντέχει τέταρτο Μνημόνιο»...!!!

Αστοχη αν όχι κακόβουλη και πάντως επικίνδυνη για τη χώρα, χαρακτήρισε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι.Δραγασάκης τη συζήτηση για επιβολή τέταρτου Μνημονίου.

 «Δεν το αντέχει η χώρα και δεν το χρειαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας κατά την έναρξη διήμερου Συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με θέμα την Κρίση, τις Μεταρρυθμίσεις, και την Ανάπτυξη.
Η παρέμβαση του κ. Δραγασάκη χαρακτηρίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, αφενός από τόνους προβληματισμού εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση, από την επισήμανση ότι για τις καθυστερήσεις αυτές δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά προβλήματα στους κόλπους των Θεσμών και η κατάθεση παράλογων
απαιτήσεων εκ μέρους τους που εν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, από την κατάθεση της θέσης πως «η ελάφρυνση του χρέους είναι βασικός όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος», καθώς και από την καταγραφή της εκτίμησης ότι για την έκταση και την οξύτητα της κρίσης φταίει το περιεχόμενο των μνημονίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.
Ειδικά ως προς αυτό το τελευταίο, αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο κ. Δραγασάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Π.Λιαργκόβας έλεγε ευθέως ότι από τους κύριους παράγοντες που η χώρα δεν έχει βγει από την κρίση (όπως συνέβη με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που είχαν μνημόνια και βγήκαν από αυτά) είναι πως δεν εφαρμόστηκαν τα ελληνικά προγράμματα: «Τα περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν όπως έπρεπε. Δεν υπήρξε συνέχεια και συνέργεια. Δεν εφαρμόστηκαν πλήρως πολλές μεταρρυθμίσεις».
«Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών υποτιμάται. Το βλέπουμε, για παράδειγμα, στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση έχει για μήνες τοποθετηθεί εναντίον της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης.
«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ριζικές, συναινετικές και να έχουν βάθος χρόνου», υπογράμμισε χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος.
Το χρονοδιάγραμμα.
Δεδομένης της αβεβαιότητας περί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και καθώς το ένα μετά το άλλο τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση κατά καιρούς ξεπερνιούνται χωρίς αποτέλεσμα, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή εκδοχή, όπως την παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Δραγασάκης:
«Παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες απόψεις και επιδιώξεις των δανειστών, παραμένουμε εντός του αρχικού σχεδιασμού. Εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει με μια συνολική συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τον Απρίλιο ή λίγο μετά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τότε τα επόμενα βήματα μπορούν να επιταχυνθούν με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την επιτάχυνση της ανάκαμψης το β’ εξάμηνο το 2017».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου