Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Διαπραγμάτευση δύο ταχυτήτων...!!!

Το συμπέρασμα που έβγαλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ενημέρωση που τους έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας 

 Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου είναι ότι τα βασικά θέματα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παραμένουν σε εκκρεμότητα:
Υπάρχει χάσμα σε σχέση με τα εργασιακά (το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων), δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη το πακέτο των αντίμετρων (στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων επιμένει το ΔΝΤ), ενώ έχει απομακρυνθεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους.

Οχι μόνο αυτά, αλλά οι πιστωτές ζητούν να μειωθούν οι συντάξεις άμεσα, ακόμη και από το 2018, ενώ για τη μείωση του αφορολόγητου πιέζουν ώστε να πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, αφού η προθεσμία του Eurogroup της 20ης Μαρτίου θεωρείται πως έχει ήδη χαθεί, ενώ το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι το πιθανότερο είναι να ριφθεί ο κύβος στο Eurogroup της 22ης Μαίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο αλλά στο μεταξύ ο χρόνος κυλάει χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται καν λόγος αυτή τη στιγμή για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Δεύτερες σκέψεις
Η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θεωρείται αρραγής εφόσον φτάσει στη Βουλή μια συμφωνία που θα πληρεί τους όρους της δημοσιονομικής ουδετερότητας, δηλαδή θα προκύπτουν ελαφρύνσεις όσες και οι επιβαρύνσεις. Ωστόσο, η μείωση σύνταξης και του αφορολόγητου έχει άμεση επίπτωση στο εισόδημα, ενώ οι διευκολύνσεις που θα προβλεφθούν συνδέονται με την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτεγενές πλεόνασμα και επομένως τελούν υπό αίρεση.
Είναι αυτός ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για ψήφιση των μέτρων που συνδέονται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με πλειοψηφία 180 εδρών (όχι μόνο από τον ΥΠΕΣ Π. Σκουρλέτη), ακόμη και για εκλογές εφόσον δεν συναινέσουν οι πιστωτές σε ένα έντιμο συμβιβασμό αλλά επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις. Σύμφωνα με αυτή την εισήγηση το δίλημμα που θα τεθεί είναι “μ εμάς και την ΕΕ ή με τον Μητσοτάκη και το ΔΝΤ” , ενώ όλα θα παιχτούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.
Η πόλωση εντείνεται ήδη, καθώς δρομολογείται προανακριτική για τα εξοπλιστικά και εξεταστική για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, με την ΝΔ να κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον της κυβέρνησης προτάσσοντας θέματα τάξης και ασφάλειας και αναβαθμίζοντας το ρόλο του Αδωνι Γεωργιάδη που έχει καταστεί ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις για προγραμματισμό διαδηλώσεων με σύνθημα “φύγετε”, για επαναδιατύπωση του αιτήματός του για εκλογές σε συγκεκριμένη ημερομηνία και για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ακόμη δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του πέρα από ότι θα μείνει σταθερός στη θέση “όχι στα μέτρα και στα αντίμετρα, όχι σε νέα κυβέρνηση από την ίδια βουλή, ναι μόνο σε κάλπες”.  

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου