Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Αξιολόγηση: Κρίσιμες ώρες... εν αναμονή της συνεδρίασης του ΔΝΤ...!!!

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι στραμμένο το...
βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης,

 χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Έλληνες διαπραγματευτές πιστεύουν ότι το Ταμείο θα περιμένει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και αναλόγως θα τοποθετηθεί. Αυτό που αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα το ΔΣ του Ταμείου, είναι η έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού ΔΝΤ, τμήμα της οποίας αποτελεί η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


Μέσω διαρροών, το περιεχόμενο της έκθεσης είναι γνωστό. Ενσωματώνει τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου για τα μέτρα και τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη για δραστικές παρεμβάσεις στο χρέος. Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είναι αυτό το οποίο ζητά περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα, το ΔΝT θα επιμείνει ότι, εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ - μη ρεαλιστικός κατά την άποψή του - απαιτούνται δραστικά πρόσθετα και προκαταβολικά ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Στον σκληρό πυρήνα των απαιτήσεών του εντάσσονται η δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, εξέλιξη η οποία θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών των συνταξιούχων έως και κατά 30%.

Επιπλέον, το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη να μην ακυρωθούν νομοθετικές διατάξεις στο πεδίο των εργασιακών, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, να αυξηθεί το όριο των συλλογικών απολύσεων και να υπάρξει δραστικό άνοιγμα σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην παρούσα φάση, η Αθήνα παρασκηνιακά δείχνει να αποδέχεται τη μείωση του αφορολόγητου, με αντάλλαγμα μια πιο λεπτομερή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους και την επαναφορά στα εργασιακά των συλλογικών διαπραγματεύσεων - έστω και σε βάθος χρόνου. Τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα η περαιτέρω μείωση των συντάξεων μπορεί να ενταχθούν στον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων (κόφτης).

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή και με βάση και τα παραπάνω, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν την κατάθεση μιας συμβιβαστικής πρότασης από την Κομισιόν, πιθανότατα, μετά το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ της Δευτέρας και μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούνται «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», σημείωνε ότι παράταση της εκκρεμότητας μοιραία οδηγεί σε κάλπες. Η ανάλυσή του ξεκινά από τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να φθάσει σε συμφωνία, αλλά ο ίδιος δεν παραγνωρίζει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν καταστεί δυσβάστακτες για την κυβέρνηση.

Ωστόσο θεωρεί ότι αν υπάρχει μια δυνατότητα ενός συμβιβασμού, πρέπει να γίνει τώρα και πάντως πριν χαθεί η ευκαιρία του Φεβρουαρίου, διότι μετά θα είναι πρακτικώς αδύνατο και πολιτικά ανέφικτο λόγω των εκλογών που ξεκινούν από την Ολλανδία και τελειώνουν με τη Γερμανία...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου