Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ για να κλείσει η Αξιολόγηση – Η κυβέρνηση δίνει το αφορολόγητο...!!!


Πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισεμπλουμ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ώρες, προκειμένου να επέλθει συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ο επικεφαλής του Eurogroup επιδιώκει να οργανώσει μέσα στη βδομάδα συνάντηση των ενδιαφερόμενων μερών στις Βρυξέλλες.
Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των δανειστών (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταθέτει συμβιβαστικές προτάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου.

Η συμφωνία θα κλείσει στο εξωτερικό

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών θα κλείσει (αν επιτευχθεί τελικά) στο εξωτερικό και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα μόνο όταν θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του «deal». Κατά συνέπεια, η συνάντηση των Βρυξελλών που επιδιώκει ο κ. Ντάισεμπλουμ, αποκτά κρίσιμη σημασία. 
Αν σημειωθεί σύγκλιση στις Βρυξέλλες, ανοίγει ο δρόμος για να κλείσει η Β Αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Επιθυμία τόσο της κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι να έχουν τελειώσει όλα μέσα στον Φεβρουάριο, για να μην εμπλακεί η Αξιολόγηση στο κύκλο των ευρωπαϊκών εκλογών που αρχίζει τον Μάρτιο. Επιπλέον, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ζωτικής σημασίας το να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της στις 9 Μαρτίου την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διακηρυγμένες θέσεις της. Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεξεργάζεται πρόταση που προβλέπει:
1.    Άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, πιθανόν στα 7.500.
2.    Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια.
3.    Επέκταση του κόφτη και για το 2019 (τουλάχιστον).
4.    Αναλυτική περιγραφή στην απόφαση του Eurogroup των μέτρων που θα ληφθούν αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν είναι απλές ανακοινώσεις.
5.    Πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές (ΦΠΑ σε νησιά, ΕΝΦΙΑ κτλ) σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί ο στόχος του πλεονάσματος.
6.    Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.
7.    Άμεση κατοχύρωση των μεσοπρόθεσων μέτρων για το χρέος.

Μην αγγίζετε τις συντάξεις

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο newpost ότι πιθανή μείωση των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, «θα ρίξει την κυβέρνηση». Επομένως, οι Έλληνες διαπραγματευτές δεν δέχονται σε καμία περίπτωση την προληπτική νομοθέτηση της μείωσης τους. Την ελληνική «ευαισθησία» για της συντάξεις φαίνεται ότι κατανοεί και η γερμανική πλευρά.
Είναι πολύ πιθανό οι δανειστές να ζητήσουν παραπάνω παραχωρήσεις από όσες έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, παράγοντες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «αν η συμφωνία δεν αγγίζει τις συντάξεις, θα περάσει».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου