Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Μετά το eurogroup: Σκληρά διλήμματα για όλους...!!!

Oι πιστωτές τραβούν το σκοινί. Η συμφωνία ΔΝΤ - Σόιμπλε, όπως όλα δείχνουν, προβλέπει προληπτική νομοθέτηση μέτρων - σοκ για την περίοδο μετά το 2018. 

Ζητούν, δηλαδή, από την κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Δεν είναι λογικό ούτε ευρωπαϊκό. Αλλά τώρα δεν κρίνεται το δίκαιο ή το άδικο. 
Ούτε είναι εφικτή στο ορατό μέλλον η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στην ευρωζώνη ώστε να ανατραπεί η απόλυτη γερμανική ηγεμονία και η de facto κατάργηση της συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων. 

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι επηρεάζονται  καθοριστικά από το Βερολίνο, αποδέχθηκαν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ οι οποίες εγείρονται λόγω της δέσμευσης σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος. 

Με άλλα λόγια, η σύγκρουση σύγκρουση απόψεων ΔΝΤ - Βερολίνου για το ελληνικό ζήτημα λύνεται σε βάρος της χώρας, στην οποία φορτώνονται υποχρεώσεις οι οποίες δεν πρόκειται να συμβάλουν σε αναπτυξιακή πορεία ούτε στην ανακούφιση του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού. 
Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι: Είτε η κυβέρνηση θα υποκύψει στον εκβιασμό για να κλείσει η αξιολόγηση, να διευκολυνθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να αρθεί η αβεβαιότητα που υπονομεύει την ανάκαμψη. 
Σε αυτή την περίπτωση ή θα αρκεστεί στις δικές της δυνάμεις, στην πλειοψηφία των 153, ή θα απαιτήσει τη σύμφωνη γνώμη μιας αυξημένης πλειοψηφίας για να αναλάβει η αντιπολίτευση τις ευθύνες που της αναλογούν. 
Είτε θα αρνηθεί τη συνθηκολόγηση και θα έρθει σε ρήξη με τους πιστωτές με όποιο ρίσκο αυτό θα εμπεριέχει για την πολιτική και για την οικονομική σταθερότητα. 
Ο μαξιμαλισμός των πιστωτών στηρίζεται στη θεωρία για την ελληνική αναξιοπιστία. Από τη στιγμή που επιχειρούν να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση είναι προφανές ότι η αμφισβήτηση δεν αφορά ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον πρωθυπουργό, αλλά συνολικά τη χώρα. 
Επομένως, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ουδετερότητας. Τα διλήμματα αφορούν όλους. Η στρουθοκάμηλος δεν κρύβεται εύκολα. Όσο πιο βαθιά βάζει το κεφάλι της στο χώμα τόσο πιο έντονα φαίνεται το σώμα της.
* Κάθε μέρα η συντακτική ομάδα του Tvxs σχολιάζει την επικαιρότητα στη στήλη «η άποψή μας». 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου