Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Η οικονομία της Τουρκίας βάλλεται πανταχόθεν: Νέα υποτίμηση ρεκόρ για την λίρα - Σε ιστορικό χαμηλό το τουρκικό νόμισμα...!!!

«ΒΡΑΖΕΙ» Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ: «ΑΥΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ RΕΙNA»!

Η Τουρκία βρίσκεται σε αναβρασμό: Η τρομοκρατικές επιθέσεις με τα εκατοντάδες θύματα το 2016 και η πλέον πρόσφατη  στην Κωνσταντινούπολη, η πολεμική εμπλοκή της στη Συρία, οι διαταραγμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ και οι συνεχείς διώξεις με την κατηγορία των «γκιουλενιστών»  όσων τολμούν έστω να εκφράσουν αντίθετη άποψη στον Ρ.Τ.Ερντογάν έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στη οικονομία της χώρας.

Η τουρκική λίρα υποτιμάται συνέχεια έναντι των άλλων ξενων νομισμάτων, όπως υποτιμήθηκε και σήμερα κατά 1,6% φτάνοντας σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 3,60 έναντι του δολαρίου, με τη σωρευτική υποτίμησή της στο τελευταίο 12μηνο να φθάνει το 19%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,53% τον περασμένο μήνα, δηλαδή πάνω από όλες τις εκτιμήσεις και περισσότερο από 3,5^ από το στόχο που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική στατιστική υπηρεσία.
Η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων – περιλαμβανομένων του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο – εντείνεται από τους αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια.
 «Οι παράγοντες της αγοράς αναζητούν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει σοβαρά την πληθωριστική απειλή», δήλωσε υπεύθυνος για τη στρατηγική της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura στο Λονδίνο, ο οποίος προέβλεψε ότι η ισοτιμία της λίρας θα υποχωρήσει κάτω από τα 4 δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
«Έως ότου δούμε μία επιθετική πολιτική συγκράτησης των δαπανών, όπως αυτή στις αρχές του 2015, η λίρα θα συνεχίσει να πωλείται με βάση κακές ειδήσεις, όπως η φοβερή τρομοκρατική επίθεση, ενώ δεν θα ανατιμάται όταν το κλίμα είναι πιο θετικό», πρόσθεσε το στέλεχος της Nomura.
Τα καμπανάκια για την πορεία της τουρκικής οικονομίας εντάθηκαν  μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
Όλα τα δεδομένα δείχνουν μια θεαματική διολίσθηση της τουρκικής λίρας κάτι που φανατικοί οπαδοί του Ερντογάν αποδίδουν σε «κέντρα του εξωτερικού» τα οποία έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο Ali Yalçın επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της Τουρκίας Memur-Sen και υποστηρικτής του Ερντογάν δήλωσε πως η «χώρα του είναι στόχος των σύγχρονων σταυροφόρων οι οποίοι θέλουν τον διαμελισμό της Τουρκίας».

Και αν αυτή η δήλωση μπορεί να θεωρηθεί και ως «ακραία» ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θεωρεί τον Αμερικανό πρόεδρο ως τον κύριο υπεύθυνο για την επίθεση στο κλαμπ Reina, λέγοντας επιπρόσθετα πως:»Οι ΗΠΑ κάνουν ότι πολεμούν την ISIS αλλάδεν ξάνουν απολύτως τίποτα. Μονο η Τουρκία πολεμά την ISIS» είπε πιο συγκεκριμένα.
Η τουρκική εφημερίδα Akit κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Οι ΗΠΑ ο κύριος ύποπτος για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη»  ενώ η εφημερίδα Sabah που ελέγχεται (όπως όλα σχεδόν τα ΜΜΕ από τον Ερντογάν) είπε πως ο δράστης της επίθεσης στο κλαμπ Reina χρησιμοποίησε τρεις βομβίδες λάμψης όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Η ρητορική κατά τω ΗΠΑ στην Τουρκία εξαιτίας του γεγονότος της τρομοκρατικής επίθεσης είναι τόσο γενικευμένη που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να την καλύψει όλη. Βέβαια όλοι προσδοκούν στην νέα διοίκηση Τραμπ για την αποκατάσταση των σχέσεων, αλλά ο απρόβλεπτος Αμερικανός δισεκατομμυριούχους δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει όλες τις τουρκικές νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις.
Και τότε μάλλον θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα για τον Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου