Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Εντείνονται οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης... !!!

Παρασκηνιακές επαφές με κορυφαία στελέχη της ευρωζώνης προετοιμάζουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, 

 πιθανόν δε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να...
υπάρξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης.

Το Euro-Working Group της 12ης Ιανουαρίου αποτελεί τον πρώτο σταθμό ενός κρίσιμου διαστήματος, καθώς η Αθήνα θα επιδιώξει να επιστρέψουν οι θεσμοί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος, προκειμένου αυτή να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. 


Η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει μεγάλη, κυρίως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018. 

Το σταυρόλεξο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς δεν έχει γεφυρωθεί και το χάσμα που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ πριν από το Eurogroup αναμένεται και απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προκειμένου να ξεπαγώσουν και τυπικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 

Πολύ περισσότερο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να διαμηνύει πως χρειάζονται και άλλα μέτρα, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η δε κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, καθώς από τον Μάρτιο η Ευρώπη εισέρχεται, με τις κάλπες στην Ολλανδία, σε νέο εκλογικό κύκλο, με τη Μέρκελ να διαμηνύει πως έως τις γερμανικές εκλογές αρχές φθινοπώρου δεν επιθυμεί νέα κρίση στην Ελλάδα, αλλά και τον Σόιμπλε να παραμονεύει.

Τυχόν αδιέξοδο στο Κυπριακό αναμένεται να επιβαρύνει την κατάσταση, ιδίως στην περίπτωση που οι μεγαλύτερες ευθύνες αποδοθούν στην Αθήνα ή την ελληνοκυπριακή πλευρά. 


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου