Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Οι... πολιτικές ευχες της κυβέρνησης... !!!

Γιορτές ίσον ευχές, όποτε τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να δούμε τι …εύχεται η κυβέρνηση στον εαυτό της…

Τι άλλο; Εξάντληση της τετραετίας, είναι το...
βασικό μότο, αλλά για να είμαστε πιο ρεαλιστές και καθώς πάνε πολλά πολλά χρόνια από τότε που κυβέρνηση εξάντλησε την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα περίοδο, στόχος της είναι να φτάσει ως το φθινόπωρο του 2018.

Γιατί τότε; Γιατί θα έχει προηγηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η τυπική απελευθέρωση από την επιτροπεία, όπως αυτή σηματοδοτείται από την έξοδο στις αγορές (τον Αύγουστο, συγκεκριμένα).
Κάποια έξοδος θα επιχειρηθεί να γίνει και την τρέχουσα χρονιά, αλλά μόνο δοκιμαστικά, έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (πριν μερίδα των μέσων ενημέρωσης διαστρεβλώσει όσα είχε δηλώσει από την Κόρινθο).

Μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων λοιπόν -ακούγεται απίστευτα μακρύ το διάστημα, αλλά έτσι είναι- η κυβέρνηση Τσίπρα θα γίνει η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από το τούνελ στο οποίο είχε μπει (ή την είχαν βάλει). Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας και προσδοκιών για το μέλλον, θα είναι, χωρίς αμφιβολία, ο άριστος χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες.

Αρκεί, όντως, να είναι διαφορετικό το κλίμα και στην κοινωνία, με αντίστοιχο αντίκτυπο και στις δημοσκοπήσεις (ήδη, κάποια, μικρή μεταστροφή υπέρ της κυβέρνησης παρατηρήθηκε στις μετρήσεις που πήρε πριν λίγες ημέρες στα χέρια της, υποστηρίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσουν την ορθή, κατ’ αυτούς, επιλογή της απόδοσης του πλεονάσματος σε 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους).

Πώς, λοιπόν, θα είναι τέλη του 2018 –αρχές του 2019 το κοινωνικό κλίμα; Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν για πολλούς λόγους, μπορεί ωστόσο να λάβει κανείς υπόψη του τις εκτιμήσεις για το πού θα κινηθούν οι οικονομικοί δείκτες τότε. Με πηγή των εκτιμήσεων, έναν οργανισμό που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινείται στα όρια του 3%, μισή μονάδα πάνω από το 2017. Ρυθμός που θα επηρεάσει, ασφαλώς, την ανεργία, εκτιμάται μάλιστα, ότι θα είναι σε γρήγορα καθοδική πορεία: από το 23,5% τη χρονιά που μόλις έφυγε και το 22% τη νέα χρονιά, οι προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ανεργία στο 20,5% το 2018 και 19% το 2019. Και η χώρα, οι πολίτες της, είχαν πολύ καιρό να δουν ανεργία κάτω από το 20%...

Τώρα, αν της κυβέρνησης της βγει το πλάνο ή όχι, το …κλειδί μάλλον το κρατά το 2017!..

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου