Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Φέρνει κάλπες το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση...!!!






Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η κυβέρνηση. Μετά τις συντονισμένες ομοβροντίες των δανειστών στο Eurogroup, εντείνεται η αναταραχή στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα 30 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος διαμηνύει την άρνησή της να ψηφίσει μέτρα μαζί με τον κόφτη, ενώ 3 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Η ένταση των δύο μετώπων, εξωτερικού κι εσωτερικού, φέρνει πιο κοντά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Εκνευρισμός από τις υπαναχωρήσεις


Το τελευταίο διάστημα είναι ευδιάκριτος ο εκνευρισμός βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ακολουθούμενη τακτική στη διαπραγμάτευση. Έτσι κι αλλιώς, η εφαρμογή του Μνημονίου αντίκειται σε όσα επαγγελλόταν η Αριστερά επί δεκαετίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό του συριζικού «στρατεύματος». Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα από την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η λιτότητα. Ιδιαίτερα το αδιέξοδο στο όποιο έχουν περιέλθει από την υπερφορολόγηση όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι», διαρρηγνύει σημαντικές σχέσεις κοινωνικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αποξενωνόμαστε από παραγωγικά στρώματα που θα έπρεπε να είναι στην καρδιά του σχεδίου της Αριστεράς για μια νέα Ελλάδα», παρατηρεί με ανησυχία ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Εκείνο όμως που εντείνει τον εκνευρισμό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι διαρκείς κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» που η ίδια η κυβέρνηση χαράσσει. Πέρα από αυτές καθαυτές τις συνέπειες τους, οι διαρκείς υπαναχωρήσεις «ραγίζουν» την κυβερνητική αξιοπιστία. Τελευταίο κρούσμα υπήρξε η «κόκκινη γραμμή» για τα πλεονάσματα. Ενώ ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια δήλωναν σε κατηγορηματικούς τόνους ότι «το πολύ που μπορούμε να δεχτούμε είναι πλεονάσματα 2,5+1%» (το 1% θα επέστρεφε στην πραγματική οικονομία με τη μορφή ελαφρύνσεων στους φόρους και τις εισφορές), εντούτοις, η τελική η ελληνική πρόταση προβλέπει «καθαρό» 3,5%.
Ζητάνε σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής

Η εσωκομματική δυσαρέσκεια πήρε και «θεσμική» έκφραση στα κομματικά όργανα. Τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν με επιστολή τους προς τον γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να συζητηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης. Μετά τη σύγκλησή της σε σώμα τον περασμένο Οκτώβριο, η Κεντρική Επιτροπή δεν συνεδρίασε ξανά, παρά το ότι επανειλημμένως το θέμα έχει τεθεί στην Πολιτική Γραμματεία. Φαίνεται ότι η σύγκληση της ΚΕ προσέκρουε στην απροθυμία του πρωθυπουργού.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της επιστολής. Προσέθεταν μάλιστα ότι η συνεδρίαση της ΚΕ έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 11-12 Φλεβάρη.
30 βουλευτές δεν ψηφίζουν

Μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup της 26ης Γενάρη, όπου σύσσωμοι οι δανειστές ζήτησαν την ψήφιση νέων μέτρων, δυνάμωσαν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητάνε την προσφυγή στις κάλπες αν οι δανειστές επιμείνουν στην ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων μαζί με τον νέο κόφτη.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλο κύρος στην ΚΟ και το κόμμα, είπε στο newpost ότι «έχουμε φτάσει πια στο όριο. Αν επιμείνουν, πρέπει να πάμε στις κάλπες. Δεν μπορούμε να είμαστε εμείς αυτοί που ψηφίζουν τα πάντα και δεν μπορούμε να δώσουμε την εντύπωση ότι κάνουμε τα πάντα για να μείνουμε στις καρέκλες. Η απαίτηση για ψήφιση νέων μέτρων καταλύει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας κι εξευτελίζει την Αριστερά. Αν ψηφίσουμε μέτρα τώρα για τα επόμενα χρόνια, δεσμεύουμε και την επόμενη κυβέρνηση. Επομένως, τι νόημα θα έχουν πια οι εκλογές;»

Σε ερώτηση του newpost.gr αν υπάρχουν και άλλοι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συμμερίζονται τις απόψεις του, ο βουλευτής, οποίος δεν ανήκει στην τάση των 53+, εκτίμησε ότι «υπάρχει μια ομάδα 30 βουλευτών που δεν ψηφίζει μέτρα. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους με μακρά πορεία στην Αριστερά.» Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι η για την πλειονότητα της ΚΟ δεν θα τεθεί θέμα, οτιδήποτε κι αν φέρει προς ψήφιση ο πρωθυπουργός.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι την προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στην ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων, προκρίνουν τόσο η τάση των 53+ όσο και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εκλογές χωρίς να τις θέλει κανείς

Βρισκόμαστε μπροστά στο οξύμωρο πολιτικά σχήμα να πάμε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες χωρίς στην πραγματικότητα να το θέλει καμία πλευρά. Τις εκλογές δεν τις θέλουν οι δανειστές για να μην προσθέσουν μια ακόμα εστία αβεβαιότητας σε μια ήδη κλυδωνιζόμενη Ευρώπη. Δεν τις θέλει ο πρωθυπουργός γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει κι επιδιώκει διακαώς να «αγοράσει πολιτικό χρόνο» προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία. Δεν τις θέλουν οι κυβερνητικοί βουλευτές γιατί ξέρουν ότι οι περισσότεροι δεν θα εκλεγούν ξανά. Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του, δεν τις θέλει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος (εύλογα) θα προτιμούσε να πιει ο ΣΥΡΙΖΑ το πικρό ποτήρι των μέτρων.

Ωστόσο, η αδιαλλαξία των δανειστών μπορεί να οδηγήσει εντέλει τη χώρα στις κάλπες. Όχι γιατί θα το θελήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά γιατί δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου