Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΝΔ, ο Τσίπρας και το... 4ο μνημόνιο...!!!

του Τάσου Τσιφόρου 

Αποφασισμένη να καταγράψει στη δημόσια συζήτηση ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας όχι μόνον δεν θα βάλει τέλος στο καθεστώς των μνημονίων 

αλλά δρομολογεί και την υπογραφή ή ύπαρξη ενός τετάρτου προγράμματος εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία. Το επίσημο «ποδαρικό» της Πειραιώς συνδιάστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, με τις δηλώσεις των κ. Ευκλ. Τσακαλώτου και Δημ. Τζανακόπουλου σχετικά με την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά το 2018.

Σε αυτές τις δηλώσεις, η Ν.Δ. είδε την περιγραφή νέων μέτρων λιτότητας αλλά και ένα τέταρτο μνημόνιο προ των πυλών, βάζοντας φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Μπορεί το Μαξίμου να απάντησε με δηκτικούς τόνους, πλην όμως είναι προφανές ότι το βάρος της ευθύνης πέφτει στις πλάτες του Πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να ελπίζει ακόμη σε μία πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, καίτοι τα μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό είναι από ουδέτερα έως αρνητικά. Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός ναι μεν θα επιδιώξει να παραμείνει, με κάθε κόστος, στην εξουσία, αλλά προφανώς δεν μπορούν να αποκλείσουν και το ενδεχόμενο μία παράταση της εμπλοκής στην αξιολόγηση να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.
Σε αυτό το ρευστό τοπίο, η αντιπολιτευτική κριτική της Ν.Δ. επικεντρώνεται στην φορομπηχτική πρακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να ταυτιστεί ο κ. Τσίπρας με το νέο πακέτο φόρων και περικοπών που επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου και, κυρίως, να διαλυθεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι επρόκειτο για «προειλημμένες αποφάσεις και μέτρα που θα εφάρμοζε η Ν.Δ. χωρίς καν την αντίσταση που προβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του θα συνεχίσει να επιμένει στη γραμμή της σταδιακής απομείωσης των φορολογικών συντελεστών (σ.σ. Που πάντως δεν αναμένεται να υλοποιηθούν κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος διακυβέρνησης από τη ΝΔ), με ταυτόχρονη προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Τελικός στόχος να εμπεδωθείν στην κοινή γνώμη η εικόνα μίας κυβέρνησης των φόρων και της ακινησίας, διευρύνοντας έτσι την δημοσκοπική δυναμική της Ν.Δ. και, προφανώς, το εκλογικό της ταμείο στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου