Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Η νέα αναμέτρηση με τον Σόιμπλε στο Euro Working Group...!!!

Tvxs Ανάλυση 

Ένας ακόμη γύρος στην αναμέτρηση μεταξύ Σόιμπλε, Βρυξελλών και Αθήνας θα παιχτεί σήμερα το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group - μια τηλεδιάσκεψη,  

που θα δώσει και το στίγμα της πολιτικής μάχης του επόμενου μήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η ελληνική κυβέρνηση «ποντάρει» στον άξονα της συμμαχίας με Κομισιόν και Παρίσι για να αποσπάσει από το Εuro Working Group την απόφαση που θα «ξεπαγώνει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και, ταυτόχρονα, θα θέτει τέρμα στη μίνι κρίση που προκάλεσαν οι εξαγγελίες Τσίπρα για την ενίσχυση των συνταξιούχων.

«Δεν θέλω να προδικάσω τα αποτελέσματα του Euro Working Group, αλλά πιστεύω πως θα έχουμε ευχάριστα νέα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ συγκρατημένα θετικά μηνύματα περί άρσης των αντιποίνων Σόιμπλε έφθαναν στο Μαξίμου και από τις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, επεσήμαναν ότι την κατεύθυνση της απεμπλοκής έδειξαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσφκις σύμφωνα με τις οποίες το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους δεν δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και του 2017.
Η τελική ετυμηγορία , ωστόσο, του Euro Working Group θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης που συνέταξαν οι θεσμοί για τις παροχές κατ' απαίτηση Σόιμπλε, γεγονός που δεν επιτρέπει… υπερπλεόνασμα αισιοδοξίας και βεβαιότητες.
«Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει έναν υπερβάλλοντα ζήλο και μια υπερβάλλουσα αυστηρότητα με εμάς» ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση και πάλι του Δημήτρη Τζανακόπολου που αποτυπώνει και τις βαθύτερες ανησυχίες στην κυβέρνηση για την συνολική έκβαση πλέον της αξιολόγησης.
Το βασικό, και θετικό, σενάριο στο Μαξίμου είναι εκείνο που θέλει την αξιολόγηση να κλείνει στα τέλη Ιανουαρίου με τον - κατά Τσακαλώτο - έντιμο συμβιβασμό και χωρίς νέα μέτρα. Ωστόσο, στην κυβέρνηση είναι προετοιμασμένοι, έως και πεπεισμένοι, για παιχνίδι με νέες καθυστερήσεις και παγίδες από την πλευρά Σόιμπλε και, υπό το δεδομένο αυτό, προκρίνεται η «πολιτική του κατευνασμού».
Πρόκειται για την τακτική που, κατά τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν προκειμένου να μην δοθούν περαιτέρω αφορμές για - τεχνητές ή πραγματικές - εντάσεις στο Βερολίνο και να αφαιρεθεί κάθε πρόσχημα από την σκληρή πλευρά των πιστωτών που θα μπορούσε να τορπιλίσει, ή να καθυστερήσει επικίνδυνα, την τελική συμφωνία.
Στην εν λόγω τακτική, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νέο σχέδιο απεμπλοκής που δουλεύεται στο παρασκήνιο είναι εκείνο της αποσύνδεσης του ρόλου και των αποφάσεων του ΔΝΤ από το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Είναι ένα σχέδιο με «υψηλό βαθμό δυσκολίας», όπως λένε χαρακτηριστικά κοινοτικές πηγές, θεωρείται όμως εφικτό μετά και την πλήρη ενεργοποίηση και επιστροφή στην ηγεσία του ΔΝΤ της Κριστίν Λαγκάρντ, οι θέσεις της οποίας δεν βρίσκονται πάντοτε σε πλήρη ταύτιση με εκείνες του «σκληρού» Πολ Τόμσεν.
Το κομβικό ζητούμενο είναι να βρεθεί η - βολική και για την προεκλογική Γερμανία - φόρμουλα που θα περάσει αυτή η εκδοχή συμβιβασμού από το «τείχος Σόιμπλε». Και επ’ αυτού, μάλλον αποτελεί πρόκριμα η στάση που θα τηρήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου