Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Τι μπορεί να κάνει και τι όχι μία κυβέρνηση Μητσοτάκη...!!!

του Πάνου Ρασσιά 

Τη ζημιά που έχει γίνει στα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα προσπαθήσουν να μαζέψουν στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ

 και να βάλουν την οικονομία ξανά σε τροχιά ανάκαμψης, σημείωνε στο newpost, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Επικοινωνιακής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τάκης Θεοδωρικάκος, «το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Έχουμε ανηφόρα μπροστά μας».

Υπό τα δεδομένα αυτά, το πρώτο που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που θα δίνει έμφαση στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών. Η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών θα γίνει άμεσα, με μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια: στο 24% κατά τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5% σε συνδυασμό με μία μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέσα σε δύο χρόνια, κατά 30%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, η πολιτική μείωσης συντελεστών θα συνδυαστεί με μια βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, ενώ θα εξισορροπηθούν δημοσιονομικά από ισόποσες μειώσεις κρατικών δαπανών, που θα φτάνουν τα 2 δις ευρώ. Περικοπές οι οποίες, όπως ξεκαθαρίζουν από την οδό Πειραιώς, είναι απολύτως προσδιορισμένες και κοστολογημένες και δεν θα πλήξουν τη λειτουργικότητα του κράτους σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία ή η Υγεία.
Για πετύχει τους παραπάνω στόχους ο πρόεδρος της ΝΔ, θα ζητήσει από εταίρους και πιστωτές μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, κάτι που μπορεί να γίνει με μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, από το 2018 και μετά. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει και ρυθμό ανάπτυξης 4%, για τον οποίο μίλησε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Ουσιαστικά, όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει για τους πρώτους μήνες «χρόνο και ανάσες» για να δώσει δείγματα γραφής του γαλάζιου Σχεδίου.
Άλλωστε και στη ρητορική των στελεχών της ΝΔ έχει μπει το τελευταίο διάστημα και η επισήμανση ότι η σύγκρουση με τους εταίρους της χώρας, δεν βγάζει πουθενά. «Οι εταίροι της Ελλάδας, ασφαλώς έχουν κάνει λάθη κι έχουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά χρειαζόμαστε τη συνεννόηση μαζί τους και όχι τυφλές συγκρούσεις», σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας πως «αξιοπρέπεια σήμερα είναι η υπευθυνότητα και η υλοποίηση των συμφωνιών»
«Προσοχή, δεν ζητάμε να μας χαριστεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος. Αντιθέτως θα έχουμε παρουσιάσει από πριν πειστικά δείγματα γραφής με ένα δικό μας μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο θα βασίζεται στο πρόγραμμα της ΝΔ» σημείωνε ο ίδιος, δηλώνοντας βέβαιος ότι τότε οι θεσμοί δεν θα πουν όχι στον προγραμματισμό του κ. Μητσοτάκη για 2% πλεόνασμα και 4% ανάπτυξη, καθώς η Ελλάδα θα έχει αλλάξει ρότα, θα έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και θα έχει υλοποιήσει το δικό της μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου