Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ζητείται πολιτική λύση σε ορίζοντα τριμήνου...!!!

Tvxs Ανάλυση 

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Σόιμπλε, η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης συνοψίζεται πλέον στη «μη ρήξη» 

 αλλά την ισότιμη και ευθεία αναμέτρηση με τον σκληρό  άξονα των δανειστών, και η αισιοδοξία του Μαξίμου για κλείσιμο της αξιολόγησης «μέσα στον Γενάρη» εδράζεται στην αλλαγή συσχετισμών και την «άλλη φωνή» της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την «επιστολή - ερωτηματολόγιο» του ESM για το κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους ως το προσχηματικό εμπόδιο Σόιμπλε που «θα ξεπεραστεί άμεσα» και θεωρεί ότι η κεντρική μάχη θα δοθεί μετά τις γιορτές με βασικό και ουσιαστικό διακύβευμα την πολιτική λύση ως προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν χθες πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει οριστική λύση του ζητήματος με το κοινωνικό μέρισμα και ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι διαβεβαιώσεις - διασφαλίσεις που ζητούν οι θεσμοί έχουν ως στόχο να κλείσει το ζήτημα του επιδόματος με τρόπο που να μην ακυρώνει πολιτικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο εσωτερικό προεκλογικό μέτωπο της Γερμανίας 
Από εκεί και πέρα στο Μαξίμου εκτιμάται πως η ηχηρή στάση της Κομισιόν και της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας θα συμβάλει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Ιανουαρίου.
Το κεντρικό θέμα εδώ είναι τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και η αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στηρίζεται στον πολιτικό συσχετισμό που πιέζει για λύσεις.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν εξ αυτού χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό, και άρα η λύση μόνο πολιτική μπορεί να είναι». Κατά τις ίδιες πηγές κάποιες συντηρητικές κυβερνήσεις δεν νιώθουν και τόσο άνετα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η τελική πεποίθηση στην κυβέρνηση είναι ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». 
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο αίτημα να ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση του, και σε περίπτωση καθυστέρησης να αποσυνδεθούν οι αποφάσεις του από την αξιολόγηση.
Με βάση πάντοτε αυτές τις εκτιμήσεις και τον σχεδιασμό, οι ίδιες πηγές αποκλείουν εκλογές και δημοψήφισμα και εξακολουθούν να δείχνουν το πρώτο τρίμηνο του 2017 ως το κομβικό διάστημα για την αναστροφή της εικόνας της ελληνικής οικονομίας και την «αρχή της εξόδου από την κρίση»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου