Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Τα κλειδιά των εκλογών...!!!

TVXS Ανάλυση

Στις 27 Ιανουαρίου, μια μέρα μετά το Eurogroup, θα ξέρουμε.
Αν δεν έχει δοθεί πράσινο φως για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, 

 αν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε δείξει ότι θα το πάει μέχρι το τέλος αποτρέποντας οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για το ελληνικό ζήτημα, τότε οι εκλογές θα είναι θέμα χρόνου. 

Είτε θα προκηρυχθούν άμεσα και θα γίνουν με λίστα μέχρι τέλος Μαρτίου, είτε θα αναβληθούν λίγους μήνες, πάντως όχι μετά τον Ιούλιο, όταν δεν θα υπάρχουν χρήματα να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν εφόσον δεν εκταμιευθούν οι δόσεις που εκκρεμούν.

Η σχέση Α. Τσίπρα-Β. Σόιμπλε βρίσκεται στο ναδίρ, στην Κομισιόν υπάρχει εκνευρισμός για τους χειρισμούς και τη συμπεριφορά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με τον Μάριο Ντράγκι, το ΔΝΤ συντηρεί την εκκρεμότητα σε σχέση με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και όλα δείχνουν ότι ο κόμπος που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολο να λυθεί. Χρόνος δεν υπάρχει αφού από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά η ΕΕ μπαίνει σε προεκλογική δίνη με εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου εξαιτίας των οποίων θα εξαφανιστεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι στις αρχές του νέου έτους θα κλείσει η παρένθεση των αντιπαραγωγικών εντάσεων και θα δρομολογηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα η πόλωση θα είναι μεγάλη με επίκεντρο θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Ηδη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο οποίος θα επαναπρογραμματιστεί με νέους όρους από το ΕΣΡ, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επαναλειτουργήσει το ΜΕΓΚΑ στις αρχές της νέας χρονιάς (με την είσοδο νέων μετόχων, των κ.κ. Μάρη και Φιλιπόππουλου).
Τα κλειστά χαρτιά
Από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές εξαρτώνται οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικόι, ενώ υπάρχουν τρεις παράμετροι που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές:
- Η επανεμφάνιση της Κρ. Λαγκάρντ: Η επικεφαλής του ΔΝΤ αποσύρθηκε από το προσκήνιο λόγω της δικαστικής της περιπέτειας γύρω από την υπόθεση Ταπί. Την εκπροσωπεί ο Πωλ Τόμσεν ο οποίος είναι ταυτισμένος με τον Β. Σόιμπλε στον τρόπο που βλέπει τη χώρα μας και ο οποίος δεν έχει πολιτική συγκρότηση. Η Κρ. Λαγκάρντ είναι πολιτικός και, παρά τις σκληρές θέσεις της ως προς τα μέτρα λιτότητας που ζητά, βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ αντιδρώντας σθεναρά στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και στην κωλυσιεργία σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επανέλθει στη διαπραγμάτευση και αυτό θεωρείται καλό νέο από την κυβέρνηση και την Κομισιόν.
- Το προσφυγικό: Μετά την αιματοχυσία στο Βερολίνο τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας γίνονται προτεραιότητα για το Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας θα μεταβεί στη Γερμανία για να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και να συζητήσουν τρόπους καλύτερης συνεργασίας για την προστασία των ελληνικών συνόρων και για την έγκαιρη ταυτοποίηση προσώπων με ποινικό παρελθόν ή τέτοιου είδους προθέσεις. Η εξέλιξη της ελληνογερμανικής συνεργασίας στο προσφυγικό θα επηρεάσει τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές γιατί μπορεί να κινητοποιήσει την καγκελάριο Α. Μέρκελ που μέχρι στιγμής αφήνει τον Β. Σόιμπλε να κάνει παιχνίδι.
- Το κυπριακό: Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν σημαντικές συνομιλίες στη Γενεύη για την επίλυση του κυπριακού. Αν Αθήνα και Λευκωσία δείξουν πραγματικά εποικοδομητική στάση αυτό μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικά στο Βερολίνο έναντι της χώρας μας. Οι Γερμανοί θέλουν πολύ να λυθεί το κυπριακό όχι μόνο για να απελευθερωθεί η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο αλλά επίσης επειδή σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα έρθει πιο κοντά με την ΕΕ μέσω Κύπρου και αυτό θα διευκολύνει τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε όλα τα άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η Αμερική του Τραμπ ενδιαφέρεται επίσης αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η Exxon Mobil, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Ρεξ Τίλερσον θα τεθεί επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα δραστηριοποιηθεί στις έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου