Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Αθήνα, μια πόλη χωρίς δήμαρχο... !!!

Το πρωτοφανές φιάσκο με τη ρόδα που... δεν γυρίζει στην πλατεία Συντάγματος και που αποξηλώνεται σε δόσεις έφερε στο προσκήνιο τη διαχειριστική ανεπάρκεια του δημάρχου Αθηναίων. 

Τούτες τις μέρες, από...
πολλά ΜΜΕ προβλήθηκε η παροιμιώδης αδυναμία του Γ. Καμίνη, του δημοτικού συμβουλίου και του ΟΠΑΝΔΑ να στήσουν ένα στοιχειωδώς εορταστικό σκηνικό στην κεντρική πλατεία της χώρας, ενώ ευλόγως περίσσεψαν οι αποδοκιμασίες για τις “επιδόσεις” του Γ. Καμίνη ως δημάρχου. Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα “θάμπωσαν” και το πολιτικό προφίλ που επιχειρείτο να οικοδομηθεί για τον Γ. Καμίνη, μέσω σεναρίων για... την ανάληψη της διαρκώς ανασυγκροτούμενης “ενιαίας Κεντροαριστεράς”.


Ωστόσο, μάλλον κάπως αργά θυμήθηκαν ορισμένοι την ανεπάρκεια του Γ. Καμίνη, αλλά και την ανείπωτη ανικανότητα που έχει επιδείξει στα ήδη 6 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της πρώτης πόλης της χώρας. Γιατί, η “ρόδα” είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα της αδυναμίας του δημάρχου να διοικήσει στοιχειωδώς την πόλη του.

Δυστυχώς, η Αθήνα δεν έχει δήμαρχο εδώ και καιρό. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις μέρες των γιορτών -ούτε ένας δήμαρχος, σε τελική ανάλυση, κρίνεται από το μεγαλείο των “ταρατατζούμ” που διοργανώνει για ένα 15νθήμερο. Η Αθήνα δεν έχει δήμαρχο 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Και ο Δήμος Αθηναίων, ως οργανισμός, δείχνει εδώ και πολύ καιρό την αδυναμία του να αντιληφθεί τη συνολική λειτουργία της πόλης, αλλά και την καθημερινότητα που δοκιμάζει την υπομονή των πολιτών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Γ. Καμίνης εξελέγη το 2010 και επανεξελέγη τον Μάιο του 2014 ευαγγελιζόμενος το “Δικαίωμα στην Πόλη” (σ.σ.: η ονομασία της παράταξής του), το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμα σε μια στοιχειώδη καθημερινότητα για τους Αθηναίους. Ώςς τώρα, έχουν γίνει τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα ευαγγελιζόταν, αν και είχε 6 χρόνια να... μάθει πώς διοικείται μια πόλη.

Από την ανομία...

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, λοιπόν, στην Αθήνα επικρατούν συνθήκες γενικευμένης ανομίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση αποκατέστησε τη Δημοτική Αστυνομία, που είχε απολυθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά με υπογραφή του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη εν μια νυκτί. Παρ' ότι, λοιπόν, η Δημοτική Αστυνομία έχει επανασυσταθεί και στελεχώνεται από ουκ ολίγους αστυνομικούς, η πόλη θυμίζει ένα τεράστιο πάρκινγκ. Οι περισσότερες διαβάσεις για αναπήρους είναι μπλοκαρισμένες από ασυνείδητους οδηγούς. Το ίδιο και οι γωνίες, αλλά και οι πεζόδρομοι. Κι αυτό αφορά ακόμη και τον πλέον τουριστικό πεζόδρομο της πόλης, δηλαδή τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Την ίδια στιγμή, τα “διπλοπαρκαρίσματα” αποτελούν καθημερινότητα που δυσκολεύει τη ζωή όλων. Η μισή συμφόρηση που παρατηρείται καθημερινά σε κεντρικές οδούς, όπως η Σόλωνος στο Κολωνάκι, οφείλεται στα σταθμευμένα αυτοκίνητα στη δεξιά και την αριστερή πλευρά της οδού. Τα ίδια χάλια στην Ιπποκράτους και τη Χ. Τρικούπη στα Εξάρχεια, στην Πανόρμου στους Αμπελόκηπους. Αντίστοιχο το χάος και στα Εξάρχεια, σε κεντρικές πλατείες, στο Παγκράτι. Οδοί, όπως η Ριζάρη, η Σπ. Μερκούρη κ.ά., είναι μονίμως “διπλοπαρκαρισμένες”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή εξέλιξη της κυκλοφορίας, αλλά και για τη δυνατότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να εκτελούν απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις τα δρομολόγιά τους. Μερικοί δημοτικοί αστυνομικοί με μηχανές, που θα διεξήγαν περιπολίες ολημερίς (και ολονυχτίς, γιατί όχι;) σε αυτές τις κεντρικές οδούς επί μονίμου βάσεως θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Αλλά δεν...

...στην κυκλοφοριακή συμφόρηση

Την ίδια ώρα, η παντελής έλλειψη συνείδησης περί τη λειτουργία της πόλης φαίνεται καθημερινά, εδώ και πολλούς - πολλούς μήνες σε ό,τι αφορά και τα απορριμματοφόρα. Οι παραδοσιακοί δημότες Αθηναίων θα θυμούνται το “σκουπιδιάρικο” να τους ξυπνά με τους χαρακτηριστικούς ήχους κατά τη συλλογή των απορριμμάτων είτε μαύρα μεσάνυχτα είτε άγρια χαράματα. Δηλαδή, όταν οι δρόμοι είναι άδειοι. Αλλά αυτά στο παρελθόν. Όχι στην Αθήνα του Γ. Καμίνη. Σε αυτή την πόλη, λοιπόν, τα απορριμματοφόρα συλλέγουν απορρίμματα όταν οι πολίτες... πάνε κι έρχονται στις δουλειές τους. Σκουπιδιάρικα περνούν μέρα μεσημέρι από τη Σόλωνος, την Ιπποκράτους, τη Σκουφά, τη Ριζάρη, την Πανόρμου, προκαλώντας απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα ίδια χάλια και το βράδυ: απορριμματοφόρα διασχίζουν την Ιπποκράτους, τη Χαριλάου Τρικούπη, την Αλεξάνδρας στις 8 το απόγευμα, στις 9 και 10 το βράδυ. Προκαλώντας εκ νέου χάος.

Μόνο λόγια

Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς την απίστευτη εγκατάλειψη και βρομιά που επικρατεί στην Αθήνα, με την Πλάκα γεμάτη σωρούς σκουπιδιών, την Ερμού με σπασμένες πλάκες που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των περαστικών, τα γκράφιτι με τα οποία είναι βαμμένα κεντρικά κτήρια- “διαμάντια” της πρωτεύουσας (μεταξύ των οποίων και... το δημαρχείο, επί της οδού Αθηνάς!), καταλαβαίνει εύκολα ότι η πόλη δεν έχει δήμαρχο εδώ και χρόνια. Κι όχι μόνο επειδή μια ρόδα δεν... γυρίζει. Αλλά επειδή, ως φαίνεται, ο δήμαρχος και οι περί αυτόν δεν έχουν κάνει τον κόπο να “ζήσουν” την Αθήνα για μία μέρα, από το πρωί ώς το βράδυ. Και κάπως έτσι, ο δήμαρχος Αθηναίων επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ένα συχνό φαινόμενο στην πολιτική: να εμφανίζεται κάποιος ως “πολλά υποσχόμενος” και να αποδεικνύεται ότι ήταν απλώς κάποιος που υποσχόταν πολλά...

Γιώργος Μελιγγώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου