Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Κι όμως…, οι κάλπες καραδοκούν - Δημοψήφισμα ή εκλογές...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Πέραν της όποιας πολιτικής σκοπιμότητας, προσεγγίζονται οι διαπραγματεύσεις  με τους Θεσμούς, ένα είναι σαφές και καθ όλα λίαν διακριτό:

Η ολοκλήρωση της περιβόητης δεύτερης αξιολόγησης αναβάλλεται από το ένα Eurogroup στο επόμενο, η συνεπαγόμενη ποσοτική χαλάρωση, -  που θα έδινε πνοή στην ελληνική οικονομία - , την ακολουθεί κατά βήμα, η διευθέτηση του χρέους, - με μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα - , σκοντάφτει  στις ως άνω παλινωδίες…, με μόνο αποτέλεσμα Μέγαρο Μαξίμου και Καγκελαρία να κερδίζουν πολιτικό χρόνο.  Η μεν καγκελαρία ενόψει των εκλογών του προσεχούς Φθινοπώρου, το δε Μέγαρο Μαξίμου στην προσδοκία  αλλαγής των ενδοευρωπαϊκών συσχετισμών  υπέρ μιας πιο χαλαρής οικονομικής πολιτικής.

            
Προϊόντος, όμως, του χρόνου, μεσολαβούν απρόβλεπτα γεγονότα με τεκτονικής πολιτικής σημασίας συνέπειες, οι οποίες δύνανται να αλλάξουν προς το δυσμενέστερο τον όποιο προηγηθέντα πολιτικό σχεδιασμό. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, είναι σαφές πως η Άγκελα Μέρκελ, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου την περασμένη Δευτέρα, δέχεται πιέσεις ασφυκτικές να αλλάξει πολιτική στο μέγα πρόβλημα του μεταναστευτικού και να ταχθεί ευθέως κατά της μέχρι τούδε ακολουθούμενης πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων». Αντίπαλοί της στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, όπως στην Τσεχία και την Ολλανδία, την κατηγορούν πως η πολιτική που μέχρι τώρα ακολούθησε στάθηκε αφορμή για να ζήσει η Γερμανία το πρόσφατο αιματοκύλισμα στην Χριστουγεννιάτικη αγορά. Αν, παρ ελπίδα, αποδειχθεί πως ο δράστης είναι πρόσφυγας και έφθασε στην Γερμανία από τα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης, ο πολιτικός σεισμός που θα επακολουθήσει είναι δεδομένος, καθώς το Βερολίνο θα σκληρύνει την στάση του μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς και της Φθινοπωρινής κάλπης. Οι συνέπειές του θα είναι επώδυνες για την Ελλάδα, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος ήταν η μόνη σύμμαχος της χώρας μας στο προσφυγικό θέμα κι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε επενδύσει τα μέγιστα στην προσφυγική αυτοαντίληψη Αθηνών – Βερολίνου. Μια στροφή της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό, θα άφηνε έκθετη την Ελλάδα και τους χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα μας.
      
Από την άλλη πλευρά του Φεγγαριού, μετά την δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να απασφαλίσει πολιτικά μη εφαρμόζοντας την συμφωνία  Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και απειλεί να «πνίξει την Ευρώπη» με εκατομμύρια πρόσφυγες που ήδη καραδοκούν στα τουρκικά παράλια…
       Μέσα σ αυτό το λίαν εκρηκτικό και εν πολλοίς ρευστό κι απρόβλεπτο πανευρωπαϊκό πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση των Αθηνών προσβλέπει σε δύο παράγοντες κι επ αυτών καταστρώνει τα σχέδιά της, ενόψει του 2017 :
-         Παρά τις όποιες σκληρές κι άκαμπτες απαιτήσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών , Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η καγκελαρία δεν θα θελήσει να προσθέσει ένα ενδεχόμενο  GREXIT στα ήδη πολλά και φλέγοντα θέμα της Ευρώπης…
-         Ευελπιστεί  πως η διαφαινόμενη διαφοροποίηση της Κομισιόν και των Παρισίων  από την σκληρή πολιτική λιτότητας, θα προσθέσει περαιτέρω δυναμική στον καταπιεζόμενο ευρωπαϊκό νότο…
-         Γάλλοι και Γερμανοί σοσιαλιστές, ενόψει και των εθνικών εκλογών στις χώρες τους, έχουν αρχίσει δυναμικά να διαφοροποιούνται από την σκληρή οικονομική πολιτική λιτότητας. Δεν είναι τυχαίες οι αποστάσεις που πήραν δημοσίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο γερμανός σοσιαλιστής ηγέτης Βάλτερ Στάϊνμάγερ, ο πρώην πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς καθώς κι ο επίτροπος επί των οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί… 
Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, προσθέτουν πως στην εν λόγω αλλαγή πλεύσης των ευρωπαίων οφείλεται κι η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έσπευσε να υπερψηφίσει τα μέτρα Τσίπρα υπέρ  των χαμηλοσυνταξιούχων και να διαφοροποιηθεί από την Νέα Δημοκρατία… 
     
 Τούτων όλων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου έντεχνα διαρρέει πως έχει την διαβεβαίωση των Βρυξελλών ότι η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με τον, - κατά Τσακαλώτο - , «έντιμο συμβιβασμό» και χωρίς νέα μέτρα.

                                Οι πρώτες κρίσιμες ημερομηνίες του 2017.!
        
 Πέραν του EWGπου συνεδρίασε επί δύο ημέρες, - αν πρέπει ή δεν πρέπει να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - ,ακολουθούν νέες και λίαν καθοριστικές συνεδρίες.
         
Στα μέσα Ιανουαρίου, οι θεσμοί πρόκειται να επιστρέψουν, για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, καθώς στις 26 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup. Όμως δεν αναμένεται να έχουμε εξελίξεις τότε αφού η εκκρεμότητα με το ΔΝΤ δεν θα έχει επιλυθεί τόσο σύντομα. Νωρίτερα στις 19 Ιανουαρίου, συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοικητών της ΕΚΤ, χωρίς όμως πλέον να αναμένεται κάποια απόφαση για την Ελλάδα αφού ακόμη η αξιολόγηση δεν θα έχει τελειώσει. Το επόμενο Eurogroup συνεδριάζει στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά οι δυσκολίες της αξιολόγησης δύσκολα θα έχουν επιλυθεί ως τότε….
          
Παρά τις όποιες δυσκολίες διαφαίνονται στον ορίζοντα, οι ανώτατοι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου διατείνονται σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία…, πως, «καμία μάχη δεν έχει χαθεί».! Θεωρούν, δε, πως τόσο η πορεία της οικονομίας, όσο και η πορεία του προσφυγικού θέματος, - το οποίο επηρεάζεται τα μέγιστα κι από εξωγενείς παράγοντες, μη δυνάμενους να προβλεφτούν και ελεγχθούν από την κυβέρνηση - , προσδιορίζουν το επόμενο τρίμηνο  ως λίαν καθοριστικό για τις όποιες εξελίξεις ήθελαν προκύψουν… .
           
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Βερολίνο προσπάθησε να κλείσει την όποια φημολογία για εκλογές. Μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε να νόημα : «Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους «yes men» που θέλουν επέκταση της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμη» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά και τα σκληρά λόμπι σε Ευρώπη και Ελλάδα που θα έβλεπαν μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Μητσοτάκη ως το εύκολο «όχημα» για να περάσουν τη συνταγή του ΔΝΤ και τα μέτρα της απόλυτης κοινωνικής ανατροπής….

                                      Κάθοδος στον λαό – Συμμαχίες
           
Ωστόσο, πέραν των όποιων διαψεύσεων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η νέα τακτική, της «επιστροφής στην κοινωνία» που εγκαινίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Η τακτική αυτή - της «ανταπόδοσης των θυσιών στην κοινωνία», όπως λέει κυβερνητική πηγή, - ήταν και το βασικό στίγμα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την «κάθοδό» του στην Κρήτη και την περιοδεία του σε Ηράκλειο και Λασίθι. Η έξοδος Τσίπρα στην περιφέρεια είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού του Μαξίμου προκειμένου να αναθερμανθεί η επαφή του πρωθυπουργού με τους πολίτες, ενώ στο μέτωπο της αξιολόγησης η τακτική είναι διπλή: Αφ’ ενός «διαπραγμάτευση μέχρι τελικής πτώσεως»,  - ακόμη κι εάν Σόιμπλε και ΔΝΤ παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων - , και κεφαλαιοποίηση της, ήδη ενισχυμένης πλέον, συμμαχίας με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.
           
Για την σύμπτυξη συμμαχίας σε τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των πολιτικών του προθέσεων από το Βερολίνο: «Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να δει και να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να θέσει τέρμα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» είπε, προκαλώντας το σχόλιο της Deutsche Welle ότι «χωρίς περιστροφές, ανέδειξε ως ιδανικό σύμμαχο της Αριστεράς τη Σοσιαλδημοκρατία». Αναμφίβολα, το ίδιο προσκλητήριο παραμένει εν ισχύ και εντός συνόρων και αφορά το ΠΑΣΟΚ και λοιπές δυνάμεις της κεντροαριστεράς. 

                                                 Εκλογικό κλίμα
       
 Πάντα τα ανωτέρω περιγραφέντα, αναμφίβολα και πέραν των όποιων διαψεύσεων, δημιουργούν κλίμα κάλπης, το οποίο, ηθελημένα ή μη, καλλιεργεί κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους συνεργάτες του, ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει ούτε ένα επιπλέον μέτρο από αυτά που ήδη περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο. «Όποιος θέλει να με ρίξει δεν έχει παρά να τορπιλίσει τη συμφωνία. Όμως, θα είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη για ό, τι συμβεί στη χώρα. Εμείς τηρήσαμε κατά γράμμα το Μνημόνιο και ο ελληνικός λαός το πλήρωσε με το παραπάνω. Άλλα μέτρα εμείς δεν πρόκειται να επιβάλουμε. Ας τα φέρει και ας τα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά και  με στόμφο. Σ αυτό το κλίμα, έντεχνα χτίζεται και το νέο αφήγημα  για τη 13η σύνταξη και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά. Επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου κρίνουν πως μέσα από τις δύο αυτές εξαγγελίες, η κυβέρνηση έρχεται πιο κοντά στην οικονομικά εξαντλημένη κοινωνία , επιστρέφει στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έχοντας συμμάχους το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα… 

                                    Εκλογές ή Δημοψήφισμα…;;;
         
Αν όντως προκύψουν κάλπες…, θα είναι δημοψήφισμα ή εκλογές…;;; Σ αυτό το ρώτημα συνασπίζονται δύο ομάδες σε κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα:
       α . Δημοψήφισμα : Η λύση του δημοψηφίσματος βρίσκει αρκετούς θιασώτες. Ωστόσο υπάρχει ισχυρός αντίλογος. Στους ψηφοφόρους μπορούν να ξυπνήσουν μνήμες Ιουλίου 2015, όταν το «όχι» έγινε «ναι», - μέσα σε 7 ημέρες,  από τις 5 μέχρι τις 12 Ιουλίου,  και η χώρα µπήκε σε ακόµα ένα Μνηµόνιο. Επίσης, ένα ακόμα αποδυναμωτικό σενάριο είναι μια ενδεχόμενη αποχή της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τις όποιες ενστάσεις, οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος, προσθέτουν πως η σκληρή στάση του Βερολίνου και του ΔΝΤ θα ενδυναμώσουν τα αντιμνημονιακά αισθήματα της κοινωνίας και θα δημιουργήσουν απόρθητο μπλοκ.
      β . Εκλογές : Ισχυρό έρεισμα σε κυβέρνηση και Κουμουνδούρου έχει και το σενάριο των εκλογών. Ανώτεροι επιτελείς κρίνουν, πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση «πέσει» λόγω των σκληρών μέτρων που απαιτούν Βερολίνο και ΔΝΤ, τότε, η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία θα μικρύνει με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση. Σε ενδεχόμενη «δίδυμη κάλπη» ο μεν Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί ως ο ασυμβίβαστος απέναντι στις πιέσεις των δανειστών…, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης ως ο άνθρωπος «έτοιμος για όλες τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς»

Το παρόν κείμενο, Ρεπορτάζ - Ανάλυση, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016.! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου