Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα περάσουν τον «κάβο»...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου

Συγκρατημένα αισιόδοξο εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του 2017 

Αν και πολλά θυμίζουν το καλοκαίρι του 2015 (…), η κυβέρνηση έχει δύο κατά βάση, λόγους να πιστεύει ότι τούτη τη φορά θα είναι διαφορετικά.
Πρώτον, ότι ούτε τους ίδιους τους σκληρούς της διαπραγμάτευσης δεν συμφέρει ένα ελληνικό …ατύχημα -και τούτο γιατί αν πριν από ενάμιση χρόνο η Ελλάδα ήταν το μοναδικό …μαύρο πρόβατο, τώρα η Ευρώπη είναι γεμάτη πληγές…

Δεύτερον, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι πια μόνοι εναντίον όλων στις Συνόδους Κορυφής και τα Eurogroup αντιστοίχως. Τώρα, μια διόλου ευκαταφρόνητη συμμαχία περιβάλλει την ελληνική κυβέρνηση. Χθες, επί παραδείγματι, παρενέβη υπέρ των ελληνικών συμφερόντων κατ’ ουσίαν, ο Πιέρ Μοσκοβισί, όταν με ανάρτησή του στο Twitter, χαιρέτισε την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν. «Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω» ήταν ο …μεσογειακός τρόπος αντίδρασης του Γάλλου Επιτρόπου.
Η Αθήνα πιστεύει εξάλλου, ότι με επιμονή και υπομονή, με κλείσιμο της αξιολόγησης και βελτίωση των δεικτών θα κερδίζει τη μάχη με τους εταίρους της. Κερδίζοντας πολύτιμο πολιτικό χρόνο ταυτοχρόνως… Με άλλα λόγια όσο θα βγαίνει η οικονομία από το τούνελ, τόσο θα χαλαρώνει η θηλιά και θα απομακρύνονται μαζί, τα εκλογικά σενάρια, σύμφωνα το σχέδιο της κυβέρνησης.
Σχέδιο με το οποίο έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται και οι εν Ελλάδι πολιτικοί της αντίπαλοι, υποστηρίζουν από τα …υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Δυο –τρεις φορές κάηκε στην προθέρμανση το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, σημειώνουν δηκτικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Και κάπως έτσι διάβασαν μία, συγκεκριμένη, φράση του Τάκη Θεοδωρικάκου, από τη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής: ο συντονιστής του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ λέει λοιπόν, «στην πραγματικότητα ξεκίνησε μια προεκλογική περίοδος που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι παρατεταμένη».
Λέξη («παρατεταμένη») που από το Μέγαρο Μαξίμου διάβασαν ως παραδοχή ήττας, ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν και πάλι…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου