Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Το μαρτύριο της σταγόνας, το δημοψήφισμα και ο πιθανός συμβιβασμός...!!!


Όπως συνήθως συμβαίνει στις συναντήσεις κορυφής, θεαματικά αποτελέσματα δεν είχαμε από το τετ-α-τετ Μέρκελ –Τσίπρα, τα αποτελέσματα όμως θα τα δούμε προσεχώς.

Βεβαίως, η μάχη με το χρόνο είναι αδυσώπητη και η Αθήνα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας, με πρώτη στάση τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την ερχόμενη εβδομάδα. Από την άλλη, και η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τους δικούς της λόγους να ανησυχεί, όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση (τουλάχιστον, για να είμαστε ακριβέστεροι, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως έχει λόγους και μάλιστα ισχυρούς).

Μια φράση, πάντως, κυβερνητικού αξιωματούχου που συνομίλησε με τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο, φαίνεται πως αναζωπυρώνει άλλα σενάρια: «Το μόνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι εκλογές». Συνεπώς, ακόμη και το σενάριο του δημοψηφίσματος επανέρχεται τώρα στο τραπέζι, το πιθανότερο ως ένα από τα τελευταία διαπραγματευτικά χαρτιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος έδωσε την απάντηση αυτή όταν ρωτήθηκε αν βλέπει αναζωπύρωση στις σχέσεις Αθήνας –Βερολίνου: «Οι σχέσεις είναι ήπιες. Δεν έχουμε ακόμη (αναζωπύρωση). Όλα μπορεί να συμβούν, το μόνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι εκλογές».
Σε μια διαπραγμάτευση άλλωστε, που φαίνεται πως παίρνει, για άλλη μια φορά, τη μορφή του μαρτυρίου της σταγόνας (είχε καταγγείλει το εν λόγω σχέδιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες), η Αθήνα οφείλει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, και κυρίως να έχει …χαρτιά να τραβήξει.
Το …δίδυμο, Βερολίνο και ΔΝΤ δεν φαίνεται να σπάζει πάντως, με την Αθήνα να βάζει στο θέμα τη δική της ανυπέρβλητη κόκκινη γραμμή: «Δεν δεχόμαστε εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος», είναι η κυβερνητική θέση. Και μάλλον, στη λεξούλα «νομοθέτηση» μπορεί να κρύβεται ο συμβιβασμός που όλοι αναζητούν. Νομοθέτηση όχι, πιο συγκεκριμένος προσδιορισμός των μέτρων που εν δυνάμει, και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ληφθούν στο μέλλον, ναι.
Ενώ και στη δέσμη κοινωνικών μέτρων, φαίνεται πως θα της… περάσει της Αθήνας και δεν θα χρειαστεί να πάρει τα μέτρα πίσω, θα υποσχεθεί όμως ότι δεν θα ξανακάνει την… αποκοτιά να κάνει ανακοινώσεις χωρίς να έχει ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τους θεσμούς προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου