Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ο κυβερνητικός απολογισμός από Βρυξέλλες - Βερολίνο: Ένα γκολ φάγαμε, ένα βάλαμε...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου

Συνομιλώντας με μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, για το τι «ταμείο» κάνουν, καταλαβαίνει κανείς ότι το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία (1-1).

Ξεκινώντας από το ελληνικό «γκολ», τα κυβερνητικά στελέχη επέστρεψαν στην Αθήνα, με την εντύπωση ότι δεν συνάντησαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις, τέτοιες που θα τους υποχρέωναν να ξανασκεφθούν τη δέσμη μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νησιώτες. Κριτική ότι δεν ήταν επαρκώς ενήμεροι οι θεσμοί δέχθηκαν, αλλά πάντως ως εκεί.

Η κυβέρνηση όμως επέστρεψε και με ένα «γκολ» στο παθητικό της, υπό την έννοια ότι  από τις επαφές που έγιναν, δεν προκύπτει ότι η αξιολόγηση «ξεκολλάει» γρήγορα. Ξεκινώντας από τα μέτρα στήριξης των δυο ομάδων του πληθυσμού, η μη αμφισβήτησή τους επί της ουσίας, από τους δανειστές είναι σημαντική συν τοις άλλοις, γιατί δημιουργεί τη βάση για τις περιοδείες στο λαό, που συνεχίζει ο Α. Τσίπρας. Με άλλα λόγια, έχει κάτι να πει στον κόσμο: ότι «κάτι» έδωσε τώρα σε νησιώτες και χαμηλοσυνταξιούχους, «κάτι» θα μπορεί να δίνει και στο μέλλον, όταν και όπου θα του επιτρέπουν οι συνθήκες.
Την Τρίτη και την Τετάρτη λοιπόν, θα περιοδεύσει στην ανατολική Κρήτη, Ηράκλειο και Λασίθι, έχοντας στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης, τα αναπτυξιακά έργα και τους αγρότες. Ενώ και την Τρίτη το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο. Έρχονται εκλογές;, θα αναρωτηθούν κάποιοι. Ο τελευταίος «χρησμός» πάντως, του Α. Τσίπρα, ότι είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τον ελληνικό λαό μας «στους "yesmen", που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια», …διαβάστηκε ως ακύρωση των όποιων εκλογικών σχεδιασμών υπήρχαν (;) στο Μ. Μαξίμου. 
Από την άλλη όμως, από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, η υπόθεση «κλείσιμο αξιολόγησης» δεν φαίνεται να παίρνει την αναγκαία ώθηση. Το παραδέχονται εμμέσως κυβερνητικοί παράγοντες όταν καθυσυχάζουν ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα ως το καλοκαίρι.
Με άλλα λόγια, τα «μαξιλαράκια» επαρκούν για την αποπληρωμή δανείου 1,6 δισεκατομμυρίου στο τέλος Φεβρουαρίου προς τον ESM, αλλά τα «μαγικά» τελειώνουν το τέλος Ιουλίου εκεί όπου η χώρα πρέπει να πληρώσει 6,2 δισεκατομμύρια σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές.

Αλλά πριν προλάβει να πει κανείς, «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει ως το καλοκαίρι», θα πρέπει να του αντιτείνει κάποιος ότι η 9η Μαρτίου είναι η επόμενη ημερομηνία –ορόσημο: τότε ο Μ. Ντράγκι και η ΕΚΤ θα πάρουν ίσως, την απόφαση για την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Για να το κάνουν όμως, θα πρέπει να έχουν τα «σήματα» από το μέτωπο, κυβέρνηση –δανειστές, ότι μπορούν πράγματι να προχωρήσουν.
Συμπερασματικά, μπορεί η αξιολόγηση να μην κλείνει ως το τέλος του 2016, αλλά χρόνος δεν υπάρχει!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου