Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Χορεύοντας στο ναρκοπέδιο...!!!

Tvxs Ανάλυση 

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο επισφράγισε το αδιέξοδο. 

  Η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε τον πρωθυπουργό στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή τον παρέπεμψε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Και το έκανε με δημόσια δήλωσή της προκαθορίζοντας το μήνυμα που θα έβγαινε από το γεύμα εργασίας τους. Νωρίτερα, άλλωστε, είχε γίνει γνωστό ότι θα δεχθεί στην καγκελαρία τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη στις 13  Φεβρουαρίου, ενώ είχε εκφραστεί ενόχληση από τις γερμανικές αρχές για τον τρόπο που αντιμετώπισε η ελληνική πολιτεία τον Αφγανό βιαστή και δολοφόνο της 21χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ. 

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο γκρίζο το σκηνικό, αν συνεκτιμήσει κανείς ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη διαψεύστηκαν οι κυβερνητικές προσδοκίες ότι κάτι θα γινόταν για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πάγωσαν μετά την τιμωρία που επέβαλε ο Β. Σόιμπλε, με μόνη αντίδραση αυτή των ευρωσοσιαλιστών. 
Ο χρόνος πιέζει 
Το νέο ορόσημο είναι η 26η Ιανουαρίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφασίσει αν το βοήθημα στους συνταξιούχους και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θέτουν σε κίνδυνο την επιδιωκόμενη δημοσιονομική ισορροπία, παρόλο που η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. 
Οι εκπρόσωποι των θεσμών έφυγαν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν με το νέο έτος χωρίς καθορισμένη ημερομηνία, με πολλά θέματα ανοιχτά, κορυφαία ανάμεσά τους τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2020. 
Γίνεται σαφές από την πλευρά των πιστωτών ότι δεν βιάζονται, ενώ οι προθεσμίες, αντικειμενικά, είναι ασφυκτικές. Τον Φεβρουάριο η Ολλανδία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, για να ακολουθήσει την άνοιξη η Γαλλία και μετά η Γερμανία, ενώ τον Μάρτιο υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που προϋποθέτει να έχει κλείσει η αξιολόγηση. 
Θα έχει κλείσει; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια. Όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι έχουν τη βούληση, όμως τίποτα τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη με αποτέλεσμα να είναι εύλογη ανησυχία ότι η διαπραγμάτευση θα σέρνεται μέχρι την άνοιξη όταν η χώρα θα βρεθεί σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας. 
Αρρυθμίες στην ΝΔ
Η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια τανάλια που σφίγγουν μαζί ΔΝΤ και Σόιμπλε, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπερδευτεί. Η απουσία του Κώστα Καραμανλή από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή επιδόματος στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αποδραματοποιείται από συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού ως δικαιολογημένη και κενή πολιτικού μηνύματος. Και θα μπορούσε να μη συζητηθεί αν δεν υπήρχαν και άλλες ενδείξεις υπόγειας έντασης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. 
Ο πρώην (μεταβατικός) πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ με αφορμή δείπνο στο Ελυζέ προς τιμήν του (καραμανλικού) προέδρου της δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ευ. Μεϊμαράκη ο Φ. Ολάντ εξήρε την «εθνική στάση» του όταν ήταν στην ηγεσία της ΝΔ, ενώ ο Ευ. Μεϊμαράκης του μετέφερε ότι «τα υψηλά πλεονάσματα οδηγούν σε σκληρά υφεσιακά μέτρα που επιτείνουν τη λιτότητα και δεν δημιουργούν αισιοδοξία για την έξοδο από την κρίση». Τόνισε επίσης στον κ. Ολάντ ότι τέτοια μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο. 
Με άλλα λόγια, ο Ευ. Μεϊμαράκης όχι απλώς δεν είπε ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση, όπως υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμμέσως τον κάλεσε να συμβάλει ώστε να μην ζητηθούν από τους θεσμικούς πιστωτές μέτρα τα οποία θα ρίξουν την κυβέρνηση. 
Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, όπως συνηθίζουν για να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά, δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τη διαφοροποίηση Μεϊμαράκη. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι όσοι οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οι εντάσεις θα παραμένουν υπόγειες γιατί η προοπτική της εξουσίας συσπειρώνει και αποτρέπει τις ανοιχτές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. 
Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ ταλαιπωρήθηκε μέχρι να καταλήξει στο «παρών». Η αρχική θέση ήταν υπέρ του ναι και επικράτησαν άλλες σκέψεις όταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε έδειξε την τιμωρητική του διάθεση προκαλώντας το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 
Στελέχη, όπως ο Μ. Βορίδης, τάσσονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του όχι, αλλά η τάση για καταψήφιση δεν επικράτησε επειδή κρίθηκε πως το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο. Με αυτά τα δεδομένα είναι αυτονόητος ο εκνευρισμός που τους προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου που στράφηκε εναντίον του Β. Σόιμπλε. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν έκανε κάποια προσπάθεια στήριξης της χώρας, δηλαδή απόκρουσης της πίεσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα ακόμη πιο άγριας λιτότητας. 
Πέτυχε όμως να κλείσει ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ στις 13 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου