Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

«Προδομένοι από το ΔΝΤ»... Σκληρή κριτική Τσακαλώτου για τις επιταγές του Ταμείου...!!!

«Το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για...
τον προϋπολογισμό του 2017.  

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται προδομένη από το Ταμείο διευκρινίζοντας ότι αντι να πει «δεν συμμετέχω αν δεν μειώσετε τα πρωτογενή πλεονάσματα, ζητάει από εμάς περισσότερα μέτρα».

Μιλώντας στην Βουλή ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά «αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ διότι έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Η ανάλυση του Ταμείου λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018.


Μάλιστα, σε μια επιστολή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι μόνο με ηρωικές προσπάθειες θα το φτάσει η Ελλάδα το 2018 και μετά θα είναι πολύ δύσκολο. Κι αντί να πάει και να πει στους Ευρωπαίους ότι με καλέσατε σε ένα πάρτι για να βοηθήσω τη δική σας Ευρωζώνη κι έρχομαι με τα πιστεύω μου και τις αναλύσεις μου και δεν συμμετέχω αν δεν μειώσετε τα πλεονάσματα, ζητάει από μας περισσότερα μέτρα. Τέτοιο διμέτωπο αγώνα σπανίως έχει δει να είναι μπαταρισμένος σε μια μεριά».

Πρόσθεσε ότι η η κυβέρνηση θεωρεί πως «η πρόταση της Ελλάδας για το για το 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα συν 1% μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Λέμε στους Ευρωπαίους ότι η ΕΕ που δεν αποφασίζει, που δεν λύνει προβλήματα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Οι άνθρωποι που ψηφίζουν ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα βλέπουν μια Ευρώπη που δεν δίνει λύσεις, αλλά βλέπει ότι πρέπει να υπάρχει μια αλλαγή και μια διαφορετική πολιτική. Θα είμαστε εδώ να υπηρετήσουμε από την Ελλάδα με την Αριστερά, μια συζήτηση με άλλες δυνάμεις για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Αυτή η Ευρώπη να είστε σίγουροι ότι μπορεί να είναι διαφορετική. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι με τις αξίες και τις προτεραιότητες, με τις αναλύσεις μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο».

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το «true story» στον αντίποδα του «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά, με μέτρα για τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στο κλίμα αυτό, αναφέρθηκε και στην επιτυχία των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρόσφατα αποφασίστηκαν από το Eurogroup, για τα οποία σημείωσε ότι συνιστούν σημαντικό βήμα για να μειωθεί το ρίσκο του χρέους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το PSI.

«Η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα ότι αν η Αριστερά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή τη διαφορετικότητα, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Έχουμε όμως και την ειλικρίνεια να ξέρουμε ποιους να βοηθάμε, ποιους δεν θέλουμε να βοηθήσουμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά έχουμε περιορισμούς. Είχαμε την ευθύνη να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και τώρα ξετυλίγουμε το πακέτο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γι’ αυτό αυξήθηκαν οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση κάνει μεν την αυτοκριτική της καθώς δεν περίμενε ότι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, αλλά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που κάνει κριτική για την εξέλιξη των υποθέσεων στις λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», όταν «ουδεμία σχέση έχουν οι αριθμοί των ελέγχων που γίνονται σήμερα από αυτό που είχε συμβεί στο παρελθόν».

Όσο για το επίμαχο ζήτημα των εργασιακών ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα είναι το όχημα για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην ανάκαμψη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν τα λύνει με δίκαιο τρόπο, γι’ αυτό βάζουμε στο κέντρο τις ΣΣΕ για να αισθάνονται οι εργαζόμενοι ότι μπορούν να συμμετέχουν στην άνοδο και την ανάκαμψη».

Απευθύνθηκε, ακόμη, στα μεσαία στρώματα σημειώνοντας ότι επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά επισήμανε ότι «δεν έχετε μέλλον με τη ΝΔ και τα αντίστοιχα κόμματα της Ευρώπης».

Απέναντι στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης «που σοκαρίστηκε για τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα» μετά το 2018, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε, καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής, τη συμφωνία που υπεγράφη επί της κυβέρνησης Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία από το 2014 και μετά το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν άνω του 6%, και τη συμφωνία του προγράμματος αναπροσαρμογής που ήταν η βάση του 2012, σύμφωνα με την οποία μετά το 2014 το συνολικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό αν και σταδιακά μειώνεται στα 4% το 2021 και 3,5% το 2030.

«Όσο για εκείνο που διατείνεται η ΝΔ, ότι δεν είναι δημοκρατικό να δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πάλεψε να πάρει επέκταση έξι μηνών κι άφησε την επόμενη κυβέρνηση με ένα μήνα διαπραγμάτευσης, όπως επίσης άφησε στην επόμενη κυβέρνηση άδεια ταμεία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου