Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Εκλογικά σενάρια σε σκηνικό ρήξης...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Από το ένα Eurogroup στο επόμενο, μετατίθεται η πολύπαθη δεύτερη αξιολόγηση. Από την προσμονή του Νοέμβρη, πήγε στην βεβαιότητα της 5ης Δεκεμβρίου

μετατέθηκε στην υπέρ βεβαιότητα της 26ης Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται και μια ακόμη αναβολή για τις 20 Φεβρουαρίου.  
                
Το κλείσιμο της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης σκοντάφτει σε τρεις πολιτικές σκοπιμότητες που αποκλίνουν τα μέγιστα μεταξύ τους :
-         Η Αθήνα επείγεται καθώς το κλείσιμο της επίμαχης σημαντικής αξιολόγησης, - κατά την κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική - , θα άνοιγε την πόρτα της αλλαγής σελίδας στην οικονομία, μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα εισέρρεε ρευστό στις ελληνικές τράπεζες  αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ασφυκτιούσας οικονομίας.

-         Το Βερολίνο χρονοτριβεί μέχρις ότου διευκρινιστεί η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για την καγκελαρία σε προεκλογική περίοδο. Επ αυτού σημειώνεται ότι, Άγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν δεσμευτεί στο γερμανικό κοινοβούλιο πως η «η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος γίνεται μόνον με εγγύηση των τεχνικών ελέγχων του ΔΝΤ». Επιπλέον, όπως ισχυρίζονται ευρωπαίοι διπλωμάτες σε Βρυξέλες και Αθήνα, η γερμανική πλευρά είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την άκαμπτη στάση της, με πρόχωμα πάντα τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τον μηχανισμό «κόφτη», και τους επόμενους μήνες,  – ακόμα και μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την άνοιξη –, καθώς εκτιμά ότι οι γαλλικές και ολλανδικές εκλογές θα οδηγήσουν σε πολιτικές ανακατατάξεις που θα ενισχύσουν την επιρροή Σόιμπλε στο Eurogroup.
-         Η Ουάσιγκτον, μετά την ουδόλως αναμενόμενη ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, προσμένει την πολιτική του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο σε ότι αφορά την πολιτική του ΔΝΤ έναντι του ελληνικού προγράμματος, -  η Ουάσιγκτον επηρεάζει τα μέγιστα την πολιτική του ΔΝΤ καθώς είναι ο μέτοχος με πλειοψηφία στο ΔΣ και συμπαρασύρει κι άλλα μέλη του ταμείου υπέρ των δικών της θέσεων - , ειδικότερα, και σε ότι αφορά την οικονομική και εξωτερική πολιτική του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έναντι της Ευρώπης.
Δεν πρέπει να διαλανθάνει της ανάλυσής μας, παρά τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς, πως η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των 86 δισ. ευρώ του δανείου από τον ESM, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνομολόγησε τον Ιούλιο του 2015.
               
Πάνω σ αυτόν τον όντως περιπεπλεγμένο πολιτικό καμβά, το Μέγαρο Μαξίμου επείγεται να κλείσει οπωσδήποτε στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η δεύτερη αξιολόγηση  για να ισχύσει και η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έναντι των ελληνικών τραπεζών. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, νιώθουν την οικονομική «θηλιά» να σφίγγει επικίνδυνα καθώς τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2017, είναι πάνω από 6 δις ευρώ. Μ απλά λόγια, χωρίς την δεύτερη αξιολόγηση που θα απελευθέρωνε την περιβόητη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά στον εφιάλτη της «επίσημης και καθομολογουμένης χρεοκοπίας», όπως εκμυστηρεύονται επιτελείς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις αντοχές των κρατικών ταμείων…
             
Σ αυτό, το διόλου πολικά εύκρατο, κλίμα, οι λίαν απαξιωτικοί  και μειωτικοί χαρακτηρισμοί κορυφαίων κυβερνητικών επιτελών, - μηδέ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαιρουμένου - , για τα πρόσωπα των Σόιμπλε και Τόμσεν, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμη πιο πολύ για την κυβέρνηση και η «πολιτική λύση» που φέρεται να προσδοκά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται έτι περαιτέρω σε μια δύσκολη υπόθεση, καθώς τα θιγμένα πρόσωπα συνεχίζουν να είναι κεντρικοί πρωταγωνιστές της όποιας ευμενούς ή δυσμενούς απόφασης ληφθεί για το «ελληνικό δράμα». 

                                        Εκλογικά σενάρια    
              
Τούτων των ανωτέρω εκτεθέντων, όλων δοθέντων, δεν θα ήταν δυνατόν να μην επεξεργάζονται και εκλογικά σενάρια στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τις όποιες διαψεύσεις περί τούτου ή τους όρκους περί εξάντλησης της κοινοβουλευτικής θητείας. Το «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», - κατ αντιστοιχία της αντίστοιχης «αριστερής παρένθεσης», επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά – Βαγγέλη Βενιζέλου - , έχει αρχίσει να πέφτει στο τραπέζι κορυφαίων επιτελών της κυβέρνησης. Σύμφωνα μ αυτό, εάν η «επιμονή των Σόϊμπλε και ΔΝΤ οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές…, η Νέα Δημοκρατία θα έρθει πρώτη…, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση». Κατ επέκταση οι δίδυμες εκλογές θα γίνουν εντός μικρού χρονικού διαστήματος με το σύστημα της απλής αναλογικής…, κι άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.  Μ αυτές τις σκέψεις, η άποψη και η εισήγηση ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μια διέξοδος απεμπλοκής από την παγίδα Σόιμπλε και ΔΝΤ και ταυτόχρονα η δίοδος για να συγκρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα εκλογικό ποσοστό ικανό να εγγυηθεί τη θέση του ως τον έναν εκ των δύο πόλων της εξουσίας, συζητείται επί μακρόν σε ουκ ολίγες κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις…. , παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα…, ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει, πρόωρες κάλπες δεν θα υπάρξουν και η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί την άνοιξη σε κενό στρατηγικής»…
           
Υπάρχουν, όμως , και οι πραγματικοί υπέρμαχοι της εξάντλησης της τετραετίας. Οι ανήκοντες σ αυτήν την ομάδα κρίνουν, πως., «παρά τον όποιο συμβιβασμό…, όσο επώδυνος κι αν είναι…, η τετραετία πρέπει να εξαντληθεί καθώς στην διάρκειά της θα έχουν αλλάξει κι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη».  Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, δηλώνει ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ,μέχρις εσχάτων εφέρετο πολύ προβληματισμένος για τους «εκβιασμούς Σόιμπλε - ΔΝΤ» και θετικά προσκείμενος στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Σε περιόδους μη κανονικότητας και παρατεταμένης κρίσης, η εκλεγμένη κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλεί τα όρια που δίνουν η ίδια η πολιτική κατάσταση και το Σύνταγμα», είπε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας: «Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η θέση της κυβέρνησης που επανειλημμένως έχει θέσει ο πρωθυπουργός για εξάντληση της τετραετίας».
           
Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει σταθερά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. «Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο εθνικά επιζήμιες οι εκλογές, στη φάση που ανακάμπτει η οικονομία, ακόμα και εάν κάποιος εξέταζε το στενά κομματικό συμφέρον της κυβερνώσας παράταξης. Για ποιο λόγο να πάμε τώρα για εκλογές όταν ακριβώς περιμένουμε, ότι με την άνοδο της οικονομίας θα δει ο ελληνικός λαός να επιστρέφουν οι προσπάθειες των κόπων τους αυτών; Όχι, φυσικά», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης απαντώντας στο αίτημα Μητσοτάκη δήλωσε ότι όσοι μιλούν για εκλογές «κάνουν κακό στη χώρα» και δημιουργούν «κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης».

                             Εκλογική ετοιμότητα
      
Για παν ενδεχόμενο, οι μηχανισμού κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος έχουν τεθεί σε «ύψιστη εκλογική ετοιμότητα». Με το σύνθημα «Φουλ στην εξωστρέφεια» ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να βγουν προς τα έξω για «να μιλήσουν με τον κόσμο». Στα χνάρια δηλαδή του ίδιου που το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε πληθώρα επισκέψεων σε διάφορους νομούς. Και σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν το κλίμα και να ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών, καθότι οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων προκαλούν πραγματική πολιτική ζάλη….
      
Σ αυτό το πολιτικό κλίμα και πνεύμα, άνοιξε ο χορός της καθόδου στον λαό». Δύο εκ των στενότερων συνεργατών επιτελών και φίλων του πρωθυπουργού, ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέπτεται την Κόρινθο, ενώ ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς θα βρεθεί στην Πάτρα και έπεται και μακρά συνέχεια. Οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης, Όλγα Γεροβασίλη και Αλέκος Φλαμπουράρης έδωσαν το «παρών» εγκαινιάζοντας τμήμα της Ιόνιας οδού.
      
 Εν κατακλείδι : Οι προβλέψεις εγχώριων κι ευρωπαίων αναλυτών συγκλίνουν στην ευρέως αποδεκτή άποψη πως ήδη έχει δημιουργηθεί το προεκλογικό κλίμα για εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Δημοσίως, πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό ευρισκόμενες, ξορκίζουν τα εκλογικά σενάρια, χωρίς όμως να αποκλείουν παντελώς. Ισχυρό, όμως, παραμένει το ενδεχόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει τις πρόωρες κάλπες, αν αντιληφθεί ότι οι δανειστές θα σέρνουν για μήνες την αξιολόγηση και κληθεί να διαχειριστεί ενδεχόμενη στάση πληρωμών, βιώνοντας ξανά το 2015 που έφερε το τρίτο Μνημόνιο….

      Ωστόσο, σε περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο πρόωρης προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία, απόκρυφο παραμένει το διακύβευμα των εκλογών : Ρήξη με τους δανειστές ή τυφλή υπακοή στις εντολές...

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου 2016, πρωτοχρονιάτικη έκδοση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου