Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Όλοι μαδάνε τη «μαργαρίτα»: Πάει ο Αλ. Τσίπρας σε εκλογές ή όχι;...???

του Σεραφείμ Νικολάου

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες με βουλευτές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ. για τις ευχές των ημερών, μία φράση ακολουθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις: «Πάμε για εκλογές, το βλέπεις και εσύ, έτσι δεν είναι;».

Είναι γεγονός ότι πολλές από τις κινήσεις του Μ. Μαξίμου το τελευταίο διάστημα σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν: οι περιοδείες του Αλ. Τσίπρα και των υπουργών του σε όλη τη χώρα αλλά και τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των κατοίκων του Αιγαίου είναι αυτό που θα ονομάζαμε «ισχυρές ενδείξεις». Πόσο μάλλον όταν στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν φημίζεται για τον προγραμματισμό του, ακούμε πως συντάσσεται και πρόγραμμα των επόμενων εξορμήσεων τόσο του πρωθυπουργού όσο και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.
Σχεδιασμός λοιπόν…
Αλλά δεν είναι αυτό μόνον. Προετοιμάζουν, λένε, ενημερωτική καμπάνια προς τους αγρότες (ως τώρα μόνο οι μηχανές εκείνων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ ακούγεται πως έχουν «ζεσταθεί»). Καμπάνια με στόχο να μην ξεφύγει η κατάσταση και γίνει όμηρος η κυβέρνηση των τηλεοπτικών δελτίων και μερικών αγροτοσυνδικαλιστών. Σχεδιασμός λοιπόν…
Άρα λοιπόν εκλογές, ναι ή όχι; Το ότι προετοιμάζεται το Μ. Μαξίμου για εκλογές, δεν σημαίνει ότι θα πάει κιόλας πάντως. Με πρώτο και καλύτερο λόγο ότι η διαφορά παραμένει μεγάλη υπέρ του Κ. Μητσοτάκη (αν και από την κυβέρνηση έλεγαν χθες ότι η διαφορά μειώνεται μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα αλλά και τις περιοδείες του). Μπορεί λοιπόν να προετοιμάζεται γιατί «ο Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που θέλει να έχει εναλλακτικά σενάρια στα χέρια του», σημειώνει στέλεχος που τον ξέρει καλά. Και δεν μπορεί να έχει εναλλακτικά σενάρια, όταν η εμφανιζόμενη δημοσκοπική διαφορά είναι άνω των δέκα μονάδων…
Ταυτόχρονα πάντως η δυνατότητα να έχει εναλλακτικά σενάρια στα χέρια του εξυπηρετεί και σε έναν ακόμη στόχο: στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όταν βλέπουν και αυτοί τον Α. Τσίπρα να κλείνει λεκτικά την προσφυγή στις κάλπες αλλά με τις κινήσεις του να το αφήνει ορθάνοιχτο, αναρωτιούνται «πού το πάει». Αβεβαιότητα εξαιρετικά χρήσιμη όταν η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο σκληρό της «κατοστάρι».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου