Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Διαπραγμάτευση: Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες του 2017...!!!

Μέρες του 2015 ζούμε ξανά, αφού η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης απειλεί την οικονομία και την όποια ελπίδα να μπούμε σε μια χρονιά ανάπτυξης. 

Στα προβλήματα που ήδη υπήρχαν προστίθεται το χάσμα ΔΝΤ - Γερμανίας, και οι εκκρεμότητες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Η πρωτοβουλία Τσίπρα για παροχές, μας πήγε πάλι στην αρχή στην αφετηρία θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης. Η βιασύνη του κ. Τσίπρα για παροχές, έδωσε λαβή... για να φαίνονται λογικά, τα επιχειρήματα Σόιμπλε θεωρεί ότι χωρίς αυστηρές δεσμεύσεις η Ελλάδα θα αρχίσει τις παροχές και δεν θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, επιχείρημα που βοηθάει την προσπάθεια για μείωση της απαίτησης για πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία.

Ή απλά έδωσε το ιδανικό άλλοθι στους Ευρωπαίους να κρύψουν πίσω από αυτό τη δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη, μεταθέτοντάς τη στον αντιδραστικό κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός καταφέρνει, ενώ είναι ο πιο «υπάκουος» συνομιλητής τους και έχει περάσει τα πιο δύσκολα μέτρα, νη μην του πιστώνεται αυτή η στάση, αλλά αντίθετα εξαιτίας των χειρισμών του να δέχεται και τιμωρίες ανυπακοής.
Το αποτέλεσμα είναι ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, δυσανάλογα μεγαλύτερα κόστη από οφέλη, και τελικά καθυστερήσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν το οικονομικό περιβάλλον και φέρνουν την Ελλάδα δύο χρόνια πίσω.
Η καθυστέρηση της αξιολόγησης, φέρνει νέα καθυστέρηση αφού μας φέρνει στη εποχή ανάληψης της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του ΔΝΤ, αλλά όλα αυτά από το Μάρτιο.

Το χρονοδιάγραμμα των κρίσιμων γεγονότων

Μετά την έκθεση που συνέταξαν οι Θεσμοί για το πόσο επηρεάζει η εξαγγελία Τσίπρα την εκτέλεση του Προγράμματος, τα κράτη μέλη θα κληθούν αυτή την εβδομάδα να αποφασίσουν, αν πρέπει ή δεν πρέπει να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η ζημιά όμως που έχει γίνει, είναι μεγαλύτερη. Η βιασύνη για παροχές, όχι μόνο επιβεβαίωσε τα επιχειρήματα Σόιμπλε, αλλά δημιουργεί και νέο θέμα εμπιστοσύνης στον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τα πραγματικά του κίνητρα.
Ταυτόχρονα, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, θα συνεχιστούν οι εξ αποστάσεως επαφές κυβέρνησης-δανειστών για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
velculescu
Στα μέσα Ιανουαρίου, οι θεσμοί πρόκειται να επιστρέψουν, για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, καθώς στις 26 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup. Όμως δεν αναμένεται να έχουμε εξελίξεις τότε αφού η εκκρεμότητα με το ΔΝΤ δεν θα έχει επιλυθεί τόσο σύντομα.
Νωρίτερα στις 19 Ιανουαρίου, συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοικητών της ΕΚΤ, χωρίς όμως πλέον να αναμένεται κάποια απόφαση για την Ελλάδα αφού ακόμη η αξιολόγηση δεν θα έχει τελειώσει. Το επόμενο Eurogroup συνεδριάζει στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά οι δυσκολίες της αξιολόγησης δύσκολα θα έχουν επιλυθεί ως τότε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαπραγμάτευση: Το τελευταίο ψέμα του Αλέξη Τσίπρα

Διαπραγμάτευση: Το τελευταίο ψέμα του Αλέξη Τσίπρα

Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται συμφωνία των θεσμών πριν αποφασιστούν παροχές

Για μονομερή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο και πάλι σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσβσκις.
Όπως είπε «στο Μνημόνιο είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται συζήτηση και συμφωνία με τους εταίρους για τις δημοσιονομικές συνέπειες, αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει παροχές. Δυστυχώς, αυτές οι διαβουλεύσεις δεν έγιναν και βλέπουμε αντιδράσεις από τους εταίρους. Ξεκάθαρα περιγράφεται πως, για να καταλήξουμε στο αν υπάρχει επίτευξη ή όχι των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα τον Απρίλιο (επικυρωμένα από την Eurostat) και να μη βασιστούμε σε προβλέψεις. Η πρώτη αξιολόγηση των θεσμών λέει ότι τα προτεινόμενα μέτρα δημιουργούν σημαντικές ανησυχίες στη διαδικασία και την ουσία σε σχέση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Όμως η αξιολόγηση αναγνωρίζει την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τέσσερα νησιά του Αιγαίου που έχουν επηρεαστεί από την προσφυγική κρίση. Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβλέψεις, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που προβλέπεται στο μνημόνιο. Τα μέλη του Eurogroup πρέπει τώρα να συζητήσουν την αξιολόγηση και να αποφασίσουν. Η συζήτηση θα γίνει από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά δεν μπορώ να προκρίνω το αποτέλεσμα. Αυτή η κατάσταση, παρόλο που ήταν περιττή και άχρηστη, μπορεί να λυθεί αν όλες οι πλευρές δείξουν καλή θέληση και συνεργαστούν».

Κλάους Ρέγκλινγκ: Η κίνηση Τσίπρας καθυστέρησε το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

regling 1
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo σημείωσε πως μολονότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας έχουν πλήξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των δανειστών προς την Αθήνα.
«Δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για έξτρα δαπάνες σε συντάξεις και για μη εφαρμογή του ΦΠΑ. Τις μάθαμε όταν ανακοινώθηκαν», δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ. «Ελπίζω ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο οι χώρες - μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν. O επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι εάν η υλοποίηση των όρων του προγράμματος δεν ήταν εμπροσθοβαρής, το πακέτο στήριξης θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο. Όσον αφορά στο χρέος, σημειώνει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ άλλαξε λόγω της κατάρρευσης του ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος δεν έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια.
Η βελτίωση στους όρους του δανεισμού εξοικονομεί για την Ελλάδα περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ ετησίως, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου