Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Το δρόμο της Ευρώπης και όχι του ΔΝΤ φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση για το χρέος...!!!

Προσδοκίες ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι καταλήγει να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές απόψεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % έως και το 2020, παρά να ακολουθήσει την ευνοϊκή μεν αλλά δύσκολη θέση του ΔΝΤ που ζητά χαμηλά πρωτογενή, απομείωση του χρέους, αλλά και νέα επώδυνα μνημονιακά μέτρα. Οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει, εργάζεται και προσδοκά στο να μην καταγραφούν νέα μέτρα καθώς ελπίζει ότι εάν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο ομαλά στα μέσα του ‘17 θα υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα και άρα θα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι σχεδόν το 90% των διαπραγματεύσεων έχουν κλείσει και μένει ανοικτό ένα μικρό ποσοστό που θα καθορίσει ωστόσο τις περαιτέρω κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τζανακόπουλος  εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του, ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου οι συνομιλίες θα έχουν ολοκληρωθεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει ένα πανηγυρικό κλίμα για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο από την στιγμή που αναμένεται να υπάρξει κι άλλη συνάντηση των Θεσμών  μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και στις αρχές του 2017. Κυβερνητικά στελέχη επέμειναν και χθες ότι 4ο μνημόνιο για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κι ότι νέα μέτρα από αυτή την κυβέρνηση δεν θα εφαρμοστούν.
Φυσικά, ακόμα κι αν τελικά η λύση που θα δοθεί στο πρόβλημα είναι τα υψηλά πλεονάσματα κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ο Β. Σόιμπλε δεν θα ζητήσει να συνοδεύονται αυτά κι από ένα πακέτο μέτρων.
 Χθες πάντως ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποια στιγμή μετά το τέλος του μνημονίου. Διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η μείωση δεν μπορεί να έλθει μετά το 2018, αλλά θα πρέπει να μεσολαβήσουν κάποια χρόνια. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τυχόν συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημαίνει νέο μνημόνιο.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου