Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ανασχηματισμός: Το πρωθυπουργικό τηλέφωνο θα πιάσει σήμερα (;) «φωτιά»...!!!

της Άρτεμις Παραδείσου

«Από …Παρασκευή ανασχηματισμός;», αναρωτιόταν πριν τρεις ημέρες το newpost.gr. και, όπως όλα δείχνουν, ο Α. Τσίπρας θα πάει σήμερα το πρωί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου,  

θα παραγγείλει τον αγαπημένο του καφέ και μετά θα αρχίσει τα τηλέφωνα. Κάποια από αυτά θα εμπεριέχουν μήνυμα χαράς είτε παραμονής στο υπουργικό σχήμα είτε -ακόμη περισσότερο- εισόδου σε αυτά.
Κάποια άλλα θα έχουν μερικές λέξεις συμπάθειας, ενώ δυο –τρία μπορεί και να έχουν εκρηκτικό περιεχόμενο! Περίπτωση μικρής αναβολής (για αύριο) ή και μεγαλύτερης (για τη Δευτέρα) πάντα υφίσταται, ιδίως όσο κάποιοι στην κυβέρνηση περιμένουν την ΝΔ να συναινέσει στο ΕΣΡ, ο κίνδυνος, ωστόσο, να κακοφορμίσει ο ανασχηματισμός αυτός, πριν καν πραγματοποιηθεί, είναι υπαρκτός.
Και τούτο, γιατί αφού χάθηκε -αλλά όχι με ευθύνη της κυβέρνησης- ο αιφνιδιασμός με τις δομικές αλλαγές στα Υπουργεία, αιφνιδιασμός με το χρόνο που θα γίνει ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να υπάρξει, άρα… Το μόνο θετικό σοκ που μπορεί να προκληθεί είναι από τα πρόσωπα που θα βάλει στο σχήμα ο πρωθυπουργός.
Τούτο δεν σημαίνει ότι έχουν απαντηθεί (στο μυαλό των δημοσιογράφων τουλάχιστον) όλα τα ερωτήματα, π.χ. πόσο ισχυρό θα είναι το σήμα της πολιτικής διεύρυνσης; Και θα προτιμηθούν γνωστά από το παρελθόν πρόσωπα ή κάτι εντελώς καινούριο; Όμως. Ο βασικός λόγος που ο Α. Τσίπρας θα αλλάξει την κυβέρνησή του, είναι γιατί θέλει να έχει ένα σχήμα με υπουργούς αποφασισμένους να δώσουν τη μάχη της καθημερινότητας αλλά και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Χωρίς δική τους ατζέντα και προσωπικές «κόκκινες γραμμές». 
Πάντως, επειδή το αυτοκίνητο δεν αλλάζει μόνο αν το βάψεις ή του προσθέσεις κάποια αξεσουάρ, αλλά μόνο αν του αλλάξεις μηχανή, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή. Ο ακριβής ρόλος που θα παίζει στο εξής ο Ν. Παππάς, είναι θέμα συζήτησης των τελευταίων ωρών, καθώς, παράλληλα με τις σημερινές αρμοδιότητές του, φαίνεται πως θα έχει και την ευθύνη των επενδύσεων, που τόσο λείπουν από τη χώρα. Μέρος των σημερινών αρμοδιοτήτων του εκτιμάται πως θα ανατεθεί στο νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Δ. Τζανακόπουλο, που θα έχει αυξημένες ευθύνες εν γένει. Όμως, εκεί που «πονά» η κυβέρνηση -και το γνωρίζει αυτό ο Α. Τσίπρας- είναι στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και προηγούμενες προσπάθειες με άλλα πρόσωπα δεν ευοδώθηκαν για πολλούς λόγους. Άρα, θα πρέπει να αναμείνει κανείς πρωθυπουργική παρέμβαση στο θέμα αυτό. Όσον αφορά την Ο. Γεροβασίλη, ακούγεται πως θα έχει σημαντική θέση, αλλά σε άλλο Υπουργείο.
Ο αέρας ανανέωσης θα έχει πρόσωπο, και όπως από τις 24 Οκτωβρίου σας είχε ενημερώσει το newpost.gr., ο Α. Τσίπρας έχει τα «πουλέν» του: εκτός του Δ. Τζανακόπουλου, έχει στην «κάβα» πρόσωπα, όπως ο γ.γ. κατά της διαφθοράς Γ. Βασιλειάδης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και με ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, Δ. Λιάκος, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης κ.α. Και κοντά σε αυτούς, βουλευτές που διακρίθηκαν, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σ. Φάμελλος, αλλά και άλλοι της νεότερης γενιάς.
Έχει όμως και τους «πονοκεφάλους» του ο Α. Τσίπρας: τι θα κάνει με τους Ν. Φίλη και Π. Σκουρλέτη. Για τον πρώτο, από τη μια του πιστώνεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από την άλλη θεωρείται επίφοβος ότι είναι ικανός να ρίξει ένα σπίρτο… Το γεγονός ότι τυχόν απομάκρυνσή του θα την «χρεωθεί» ο Αρχιεπίσκοπος, είναι στοιχείο που προβληματίζει. Όσον αφορά τον Π. Σκουρλέτη, επιμένει σε μια διαφορετική γραμμή από εκείνη του Μ. Μαξίμου. Συμπέρασμα: Εκτός του Υπουργείου Ενέργειας θα μείνει, εκτός της κυβέρνησης θα είναι; 
Από εκεί και πέρα, ευρείες αλλαγές αναμένονται στα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: το πρώτο ερώτημα είναι αν θα παραμείνει εκεί ο Π. Κουρουμπλής. Οι φήμες ότι θα αναλάβει τον τομέα της Προστασίας του Πολίτη (αφού ο Ν. Τόσκας έχει χρεωθεί πολλά) συνεπάγεται υποβάθμιση. Αντιθέτως, ο Γ. Μουζάλας θα αναβαθμιστεί σε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, συν τοις άλλοις γιατί ακόμη και ξένοι πρωθυπουργοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει.Σε νέο -αναβαθμισμένο- ρόλο ο αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης.
Ερωτηματικό παραμένει αν ο Γ. Κατρούγκαλος συνεχίσει να βρίσκεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» -όπως και οι τελευταίες ημέρες απέδειξαν εντονότερα- του Υπουργείου Εργασίας, εκείνη ωστόσο που θα αναβαθμιστεί είναι η Ε. Αχτσιόγλου, που ξέρει καλά την ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Στο οικονομικό επιτελείο, οι Ε. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης είναι ακλόνητοι, από εκεί και πέρα ωστόσο, αρχίζουν οι αμφιβολίες, π.χ. για τον Γ. Σταθάκη, που είναι πιθανό να μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Αναβαθμισμένος θα είναι ο Α. Χαρίτσης, που δεν θα είναι άλλωστε και ο μόνος 40άρης στη νέα κυβέρνηση. Αλλαγές, τέλος, δεν προοιωνίζονται στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών αλλά και Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου