Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Το «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» του Φίλη και οι επόμενες μάχες στον ΣΥΡΙΖΑ...!!!

Tvxs Ανάλυση 

Υποθήκες μιας βαθιάς μελλοντικής σύγκρουσης βάζει η οξεία και δημόσια κριτική Φίλη στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα – μια κριτική,  

στην οποία το Μαξίμου επέλεξε να μην απαντήσει αλλά καταγράφεται στα επικίνδυνα εσωκομματικά τραύματα της επιχείρησης «ανασύνταξη και ανασχηματισμός».
Μέχρι αργά χθες το βράδυ όλα τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου αντιμετώπιζαν την παρέμβαση Φίλη δια της ηχηρής σιωπής, όμως οι σκληρές αιχμές του πρώην υπουργού Παιδείας κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου δείχνουν ότι οι εσωτερικοί διχασμοί και τα πολιτικά πάθη που οδήγησαν στις κυβερνητικές αλλαγές παραμένουν ενεργά εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Η προειδοποίηση Φίλη
Ο ίδιος ο Νίκος Φίλης, δε, φρόντισε να προειδοποιήσει ευθέως ότι τα εν λόγω πάθη θα αναζωπυρωθούν στο – όχι αναγκαία απώτερο – μέλλον, διαμηνύοντας ότι εάν το θέμα του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας δεν τεθεί επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος, θα τεθεί από ένα ισχυρό τμήμα του κόμματος. Κοινώς, προειδοποίησε ότι θα το θέσει ο ίδιος, εμμένοντας στην ιδεολογική του συνέπεια και στις πάγιες αρχές της Αριστεράς και στηριζόμενος στην υψηλή πλέον εσωκομματική του απήχηση και την δεύτερη θέση που του έδωσε το συνέδριο στη σταυροδοσία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με «ουδέτερα» κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα αυτό του Νίκου Φίλη απλά επισφραγίζει τους σκληρούς ανοιχτούς λογαριασμούς που άφησε πίσω της η «αποριζοσπαστικοποίηση» της αριστερής διακυβέρνησης και η επιλογή Τσίπρα για στροφή στον «κυβερνητικό ρεαλισμό».
Ο Ιερώνυμος και ο Καμμένος
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε ήταν ο έμμεσος αλλά και τελικός αποδέκτης της πιο σκληρής βολής του πρώην υπουργού – της δήλωσής του ότι «οργανώθηκε και εκτελέσθηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου εις βάρος μου» από την Εκκλησία και κύκλους της αντιπολίτευσης.
Με την φράση αυτή ο Νίκος Φίλης είπε, ουσιαστικά, ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να επικυρώσει το εν λόγω «συμβόλαιο», χρεώνοντάς του διπλή υποταγή τόσο στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όσο και στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, τον οποίο φωτογράφισε κάνοντας λόγο για «προθύμους», έτοιμους να ρίξουν την κυβέρνηση εάν το ζητήσει η Εκκλησία.
Το μήνυμα Σκουρλέτη
Τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα ήρθε να καταδείξει περαιτέρω και η νέα παρέμβαση Σκουρλέτη, ο οποίος επέλεξε την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας για να επαναλάβει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ και να προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή του τη θέση και στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή.
Μαζί με τη δήλωση Δρίτσα ότι η έξοδός του από την κυβέρνηση «δεν ήταν εθελούσια», οι διαφοροποιήσεις αυτές – η κάθε μία άλλης έντασης και εμβέλειας – καταγράφονται, στην καλύτερη περίπτωση, στην συσσώρευση ιδεολογικών και συντροφικών πικριών στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην χειρότερη, διαμορφώνουν τους νέους πόλους των μελλοντικών συγκρούσεων και μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την απόσταση ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου – όπως και τις εσωτερικές αποστάσεις σε ένα κόμμα που ακόμη δεν δείχνει να έχει συμφιλιωθεί με τη διακυβέρνησή του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου