Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Πως το μνημονιακό ναρκοπέδιο..., μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
       
Το εύφορο κλίμα που δημιούργησε η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα είναι πλέον μια καλή ανάμνηση. Πρωθυπουργός και σύμπασα η κυβέρνηση προσγειώθηκαν στην σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. 

Οι Συμπληγάδες Πέτρες και οι πάμπολλες Σειρήνες, μέσα από τις οποίες πρέπει να περάσει η κυβέρνηση, για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει το κεφάλαιο ρύθμισης του χρέους , ήρθαν απειλητικά στην πολιτική επιφάνεια.
        
Το αφήγημα περί «διευθέτησης του ελληνικού χρέους μέχρι και το τέλος του 2016», - το οποίο έντεχνα και κοπιωδώς είχε φιλοτεχνήσει το Μέγαρο Μαξίμου - ,  δείχνει να σκοντάφτει…, αν όχι και να αναβάλλεται επ αόριστον, σύμφωνα με τις βουλές και πολιτικές ανάγκες της γερμανικής καγκελαρίας.
Ακόμα, δε, και στην περίπτωση κατά την οποία «όλα βαίνουν καλώς», όπως επιμένει η κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική, ο ορίζοντας του επίμαχου Eurogroup της Δευτέρας 5ης Δεκεμβρίου βαραίνει με λίαν επώδυνες υποχωρήσεις, τόσο στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, όσο και στις οικονομικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία…
       
Το δίκαιο της ελληνικής πλευράς, πασιφανώς και διεθνώς αναγνωρίζεται…, όπως επισημαίνουν σε άρθρο-παρέμβαση οι  FT, επισημαίνοντας ότι…, «είναι άδικο να ζητούν από την Ελλάδα πλεονάσματα 3,5%...,  η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε τεράστια δημοσιονομική σύσφιξη από τότε που ξεκίνησε η διάσωση και σε μια κοινωνία πλήρως ισοπεδωμένη». Ωστόσο, η πολιτική είναι ψυχρή και απέναντι στο στόχο της κυβέρνησης για «γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης…, έστω και με πολιτική λύση, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», σθεναρά αντιτάσσονται οι θεσμοί οι οποίοι προσέρχονται στο τραπέζι με τις πλέον σκληρές θέσεις επί ζητημάτων τόσο κρίσιμων, όπως τα εργασιακά, το αφορολόγητο όριο ή η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η ελαστικότητα στην αγορά εργασίας :
-         Το μεν Βερολίνο καθώς κωλυσιεργεί με στόχο να μεταθέσει χρονικά την όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος μετά τις εκλογές του Φθινοπώρου του 2017…
-         Το δε ΔΝΤ καθώς…, είτε κρίνει ότι η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν επαρκεί για να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία…, είτε τα μεγάλα πλεονάσματα που ζητούν οι ευρωπαίοι είναι ανέφικτα και πρέπει να αντικατασταθούν με περαιτέρω σκληρά μέτρα…  
   
Πάντα τα ανωτέρω, αντιδημοφιλή και σκληρά μέτρα, απομακρύνουν την πολιτική φιλολογία της κυβέρνησης και στρέφουν πλατιά λαϊκά στρώματα εναντίον της. Για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καθίσταται ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολο να πείσουν, όχι απλά και μόνον τους έλληνες πολίτες αλλά ακόμα και τους πιο καλόπιστους από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας,  ότι η όποια από εδώ και πέρα συζήτηση για…,
-          την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,
-          την αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο ή
-          την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού…
είναι μέτρα τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά μέσα στο ήδη αποδιαρθρωμένο παραγωγικό και εργασιακό πεδίο….
     
Αντίθετα, πολλοί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εκφράζουν την άποψη σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους, πως η πολιτική των δανειστών ακολουθεί την «πεπατημένη λογική» με δήθεν «σκληρές διαπραγματεύσεις που θα καταλήγουν σε άτακτες υποχωρήσεις, με «αρραγείς» κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες να δίνουν ψήφο σε ακόμη πιο παράλογα μέτρα, με νέα Success story»… Κορυφαίοι, δε, υπουργοί θεωρούν πως… αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική θα φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία με μια πολιτική που εύκολα θα μπορεί να επικαλεστεί ότι «την βρήκε από μια αριστερή κυβέρνηση»…, ενώ η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν χάσει οριστικά και τις τελευταίες τους «κοινωνικές συμμαχίες», αφού από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 κι εντεύθεν έχουν κινηθεί μέσα σε ένα αέναο  «μνημονιακό  ναρκοπέδιο».

                     Εκλογές για ρήξη ή ρήξη χωρίς εκλογές…;;;
     
Μέσα σ αυτό το ιδιαζόντως πολιτικά απεχθές, για την όποια κυβέρνηση, πολιτικό κλίμα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν αρχίσει να μην αποκλείουν  το ενδεχόμενο εκλογών. Στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια :
-         Σενάριο αισιόδοξο – Εκλογές με κυβερνητική πρωτοβουλία.! Όλα βαίνουν κατ ευχήν και σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης. Το χρέος διευθετείται με μέτρα μεσοπρόθεσμα άμεσης λήψης και εφαρμογής, με μέτρα μέσο και μακροπρόθεσμα αλλά σαφούς χρονικού προσδιορισμού, η Ελλάδα συμμετέχει στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, βγαίνει στις αγορές στις αρχές του 2017 κι αρχίζει να αργοφαίνεται μια αχτίδα οικονομικής ανάπτυξης. Σ αυτήν την περίπτωση και πριν αρχίσουν να αργοσβήνουν οι όποιες ελπίδες αυτής της διαφαινόμενης ανάκαμψης, που έντεχνα θα έχουν φιλοτεχνηθεί…, η κυβέρνηση προκηρύσσει πρόωρες εκλογές με το σύνθημα : Εμπρός για μια νέα αρχή στην νέα μεταμνημονιακή εποχή.!   
-         Σενάριο απαισιόδοξο – Εκλογές προκύπτουν.! Οι εκλογές προκύπτουν από την αδιαλλαξία των δανειστών…, καθώς είτε η κυβερνητική πλειοψηφία διαταράσσεται εξαιτίας της σκληρότητας των μέτρων κι απειλείται η κυβερνητική συνοχή…, είτε το Μέγαρο Μαξίμου αποτρέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο δια της φυγής «μπρος τα εμπρός».!
Σ αυτό το όντως απευκταίο σενάριο, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου συζητούν κι επεξεργάζονται 2 εκδοχές στις οποίες θα προτάσσεται το «Εμείς τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας…, οι δανειστές είναι αυτοί που τις αθέτησαν» :  1. Προσφυγή στο λαό με καταγγελία της αδιαλλαξίας των δανειστών και προτεινόμενη εναλλακτική προοπτική την ρήξη με τους δανειστές, εάν κι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές…, και 2. Ρήξη με τους δανειστές «εδώ και τώρα», με δικαιολογητική επιχειρηματολογία την συνεχιζόμενη «αδιαλλαξία των δανειστών που οδηγεί σε επώδυνα μέτρα και σε αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας»…
    
Τούτων όλων δοθέντων, η κυβέρνηση  θέλοντας να αποφύγει το απεχθές και δυσοίωνο σενάριο επιδιώκει, μεν μια «πολιτική συμφωνία» με ανοικτά τα προαπαιτούμενα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά δεν παραγνωρίζει ότι μπροστά στο τείχος που στήνει ο γερμανός υπουργός αλλά και το ΔΝΤ, για διαφορετικούς λόγους οι δύο πλευρές, ( όπως ανωτέρω διευκρινίζεται), μειώνονται οι πιθανότητες συναίνεσης μεταξύ των εταίρων στο ελληνικό ζήτημα και αυξάνεται ο κίνδυνος για υποχωρήσεις και λήψη μέτρων. Δεν είναι τυχαίο πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του οικονομικού τομέα Γιάννης Δραγασάκης, σε ομιλία είπε…, «αν η μείωση των πλεονασμάτων επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα τριετές πρόγραμμα στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων»….
     
Περισσότερο ενδεικτικός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε να εννοηθεί ότι αν αξιολόγηση και χρέος δεν έχουν θετική εξέλιξη ίσως ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές. Από την μια πλευρά, ο  πρωθυπουργός επεχείρησε να «ξορκίσει την εκλογολογία» και να επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αναγνώρισε  ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά». Είναι λοιπόν, σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν τις πρόωρες εκλογές…, «αν αξιολόγηση και χρέος δεν έχουν θετική εξέλιξη», σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου..!!!
          
Πάντως δεν είναι άνευ σημασίας οι κάλπες της 4ης Δεκεμβρίου σε Ιταλία και Αυστρία, τόσο για την Αθήνα, όσο και για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλεγεί ακροδεξιός πρόεδρος στην Αυστρία και υπερισχύσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στην Ιταλία και οδηγηθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι θ; έχουν αλλάξει οι ενδοευρωπαϊκές ισορροπίες και οι πολιτικοί συσχετισμοί με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι αποφάσεις στο σημαντικό για την Ελλάδα Eurogroup της επομένης ημέρας, της 5ης Δεκεμβρίου…!!!
 
        Το παρόν ρεπορτάζ-αναάλυση δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016.!-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου