Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα άφησε την παρακαταθήκη του..., Ωστόσο οι κάλπες της 4ης Δεκεμβρίου σε Ιταλία και Αυστρία θα καθορίζουν τις αποφάσεις της 5ης Δεκεμβρίου...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                                    
Το ευτυχισμένο διήμερο της επίσκεψης Του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, ανήκει στην ιστορία.  

Η κυβέρνηση προσγειώνεται στην ωμή πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και με την ελπίδα πως οι παραινέσεις του απερχόμενου πλανητάρχη για  ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα βρει την  προσήκουσα ανταπόκριση, κυρίως από τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Φόλφραγκ Σόϊμπλε.
         
Ο αμερικανός πρόεδρος, σε κάθε του παρέμβαση επί ελληνικού εδάφους, επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι χρειάζεται «ελάφρυνση χρέους» για την επάνοδο (της ελληνικής οικονομίας) στην ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει μέλλον, ότι υπάρχει πρόσβαση στην ανάπτυξη» παρατήρησε, και παρακίνησε το νεανικό ακροατήριο στην αίθουσα να παραμείνει στην Ελλάδα και να πετύχει επαγγελματικά στην πατρίδα του.
Προειδοποίησε δε, πως «Η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι ίδιες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης που έφεραν την πρόοδο και έδωσαν πλούτο προκάλεσαν και ένα βαθύ σχίσμα»…

Με την σαφώς και ρητώς επαναλαμβανόμενη θέση του, ο Μπάρακ Ομπάμα, έστελνε ένα διπλό μήνυμα : 

-         Ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς ελάφρυνση του χρέους… και
-         Ότι η πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρώπη είναι κίνδυνος για την δημοκρατία, αφού οδηγεί τις κοινωνίες σε απόγνωση…

                                            Το «τείχος του Βερολίνου»
      
Ο απερχόμενος πλανητάρχης, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ, άφησε την πολιτική του παρακαταθήκη από την Αθήνα, ζητώντας την αναθεώρηση του «γερμανικού δόγματος της λιτότητας», που ειδικά για την Ελλάδα έχει και «τιμωρητικό» χαρακτήρα.  Παρά ταύτα, οι πρώτες ενδείξεις είναι σε βάρος της Ελλάδος καθώς το Βερολίνο δείχνει να υψώνει και πάλι «τείχος». «Όποιος λέει ότι θα «ελαφρύνουμε το χρέος σας» δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην Ελλάδα» ήταν η πρώτη – και, αν μη τι άλλο, διπλωματικά άκομψη – απάντηση του Σόιμπλε, κι αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν η Süddeutsche Zeitung και η FAZ. «Μπορεί να ήταν θέλημα της μοίρας», γράφει η Suddeutsche Zeitung  «ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στους Έλληνες προ εβδομάδων ότι θα τους επισκεφθεί, ακόμη κι αν ήταν αρχικά ένα φτηνό προεκλογικό κόλπο για να οδηγήσει στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον τους πολλούς ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρους». Και η  εφημερίδα καταλήγει με μια επισήμανση που θα μπορούσε να συνιστά και έμμεση απειλή: «Ο Αλέξης Τσίπρας», γράφει, αξιοποίησε την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα για να τον παρακαλέσει να προωθήσει στο Βερολίνο την ιδέα της ταχείας ελάφρυνσης του χρέους. Ο Ομπάμα θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα, γνωρίζοντας ότι η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Εκείνη, αντ' αυτού, επιδιώκει να πείσει ο Ομπάμα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Αθήνα. Σε διαφορετική περίπτωση το Βερολίνο θα έπρεπε ενδεχομένως να αποσυρθεί από τη χρηματική βοήθεια. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην Ευρώπη». Την άρνηση του Βερολίνου να ενδώσει στις παραινέσεις του Ομπάμα προεξοφλεί και η Handesblatt επικαλούμενη τη δήλωση Σόιμπλε, ενώ η FAZ κάνει λόγο για «χάδια» του αμερικανού προέδρου προς την Αθήνα.

                                   Τα φαντάσματα της 4ης Δεκεμβρίου

Μέσα σ αυτό το κλίμα, - εύφορο για την Αθήνα και σκεπτικισμού για το Βερολίνο - , που δημιούργησε η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι κορυφαίοι επιτελείς «υποχωρούν» σε κάθε απαίτηση των Θεσμών ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και με στόχευση πάντα να αποδείξουν στους δανειστές πως η Αθήνα τηρεί τα συμπεφωνημένα, - pacta sunt servanda  έχει επανειλημμένως πει ο πρωθυπουργός - , κι άρα τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Κι όλα τούτα, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθεί μια ευμενής απόφαση για την Ελλάδα, κλείνοντας την β΄ αξιολόγηση κι ανοίγοντας την συζήτηση για «διευθέτηση «του ελληνικού χρέους…  

Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, διεξάγεται μια ημέρα μετά  από δύο εκλογικές αναμετρήσεις τα αποτελέσματα των οποίων προκαλούν τρόμο σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Πρόκειται για το δημοψήφισμα επί των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει ο ιταλός πρωθυπουργός στην χώρα του και την επανάληψη των ακυρωθέντων, λόγω νοθείας, προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Είναι σαφές πως μια επικράτηση του ΟΧΙ στην Ιταλία θα επέφερε μια άμεση παραίτηση του Ματτέο Ρέντσι από την πρωθυπουργία και μια επικράτηση του ακροδεξιού υποψηφίου στην Αυστρία θα ενδυνάμωνε τα σκεπτικιστικά κι ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη. Οι ιθύνοντες των Βρυξελλών δεν θα ήθελαν επ ουδενί να σκεφτούν ένα τέτοιο πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον για την Ενωμένη Ευρώπη…, κι αυτό σε συνδυασμό με την αχαρτογράφητη πολιτική του νεοεκλεγέντος προέδρου στις ΗΠΑ.

Τούτων όλων δοθέντων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί  και ο πρόεδρος του Eurpogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ - οι οποίοι καταφανώς θα ήθελαν να επιδείξουν μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη - , τάχθηκαν υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας στην ΕΕ, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάχεται λυσσαλέα για σκληρή δημοσιονομική λιτότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση της συστήνει την υιοθέτηση μιας πιο «θετικής» δημοσιονομικής στάσης στην Ευρωζώνη για το 2017, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως μια «περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη το 2017 και 2018, κρίνεται «ακατάλληλη», επικαλούμενη την ανάγκη να διατηρηθεί σε τροχιά ανάκαμψης η Ευρωζώνη.

Η Κομισιόν προτείνει μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017, η οποία θα προέλθει -σύμφωνα με την Επιτροπή- από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».

Ο Πιερ Μοσκοβισί επίσης, έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μία εποικοδομητική συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου. Επίσης και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εκτός από την λύση για το χρέος θα συζητηθεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μαζί βέβαια με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης...

Το παρόν κείμενο Ρεπορτάζ - Ανάλυση, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016...  

 

 

     


        



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου