Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Κερέ: Αναγκαία η λύση του ελληνικού χρέους για την επιστροφή της χώρας στις αγορές...!!!

«Προσβλέπουμε σε μία λύση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα μπορεί να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές»,  

τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είπε, για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Όπως γνωρίζετε καλά», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, στο Eurogroup γίνεται τώρα μία συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Προσβλέπουμε σε μία λύση που θα μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δυναμική του χρέους, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – που θα αύξανε την αξιοπιστία του – και να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κερέ.
Επισήμανε παράλληλα ότι είναι πεπεισμένος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εάν όλες οι πλευρές αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί.
«Πριν από ένα έτος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σύνολο μέτρων που θα διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. Εάν όλοι παίξουν τον δικό τους ρόλο, είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση για να δρέψει τα οφέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η οικονομία της θα είναι ισχυρότερη και πιο ανθεκτική», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ΕΚΤ είναι δεσμευμένη να παίξει τον ρόλο της ως η κεντρική τράπεζα για το ευρώ και επομένως για την Ελλάδα».
«Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές σε διαρκή βάση, είναι πάνω από όλα αναγκαίο να συνεχίσουν οι ελληνικές Αρχές να δείχνουν μία σοβαρή δέσμευση στους στόχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας: «Μόνο αν συμβεί αυτό, θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα καταργηθούν, αλλά, αντίθετα θα ενισχυθούν μετά το πρόγραμμα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω το δυναμικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Ο Κερέ χαρακτήρισε επίσης την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ως «ένα πρώτο μεγάλο βήμα στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την προετοιμασία του εδάφους για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και την ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», αλλά τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα».
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος οδήγησε σε μία σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών».
«Η κατάσταση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε σταδιακά στο πρώτο έτος του προγράμματος, αν και δεν έχει ανακτήσει ακόμη το χαμένο έδαφος στο πρώτο εξάμηνο του 2015», σημείωσε.
Ο Κερέ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, τα οποία ανήλθαν τον Ιούνιο στο 49%.
«Οι δράσεις που ανέφερα έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν αποτελέσματα. Από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο του 2015, η θέση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, αν και με βραδύ ρυθμό. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί ελαφρά και οι τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά, που βασίζεται σε υψηλής ποιότητας ενέχυρα. Η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας έχει μειωθεί στα 78 δις. ευρώ», κατέληξε ο αξιωματούχους της ΕΚΤ.
////////////////////////


Γ.Σταθάκης: «Αποφάσεις για το χρέος μέχρι τα Χριστούγεννα αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος... »

«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό για να γίνει».
Εμφανώς προβληματισμένος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιχείρησε να παρουσιάσει το πλάνο της κυβέρνησης για την απόμείωση του χρέους μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η παραδοχή αυτή αποτελεί όπως είναι λογικό την αιχμή του δόρατος για την ελληνική κυβέρνηση. Ως εκτούτου όμως όπως πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης “χρειάζεται κάποιας μορφής έμμεσης ή άμεσης αναδιάρθρωσης ώστε το χρέος να είναι εξυπηρετούμενο και αυτό απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα”.
Σήμερα σύμφωνα με τις αιτιάσεις του υπουργού “Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας σε αυτά τα θέματα.”
Πάντως το συμπέρασμα από τα όσα υποστήριξε ο κ. Σταθάκης τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ελαστικά και όπως είπε “Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα για το χρέος για να αποτιμηθεί σε μακρά διάρκεια.
Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση χρέους που καλείται να κάνει το ΔΝΤ και με αυτή λαμβάνει αποφάσεις.Για να προσθέσει με νόημα ότι «Αυτά πρέπει να κλείσουν τα Χριστούγεννα διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Αυτά δένουν μαζί για να έχουμε σαφή στρατηγική που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος. Δική μας στρατηγική η τήρηση συμφωνίας και κλείσιμο 2η αξιολόγησης.»
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης καταθέτοντας την αποψή του για το χρέος υποστήριξε πως δεν πρέπει να γίνει απομείωση του χρέους με ένα νέο μνημόνιο, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια νέα περιπέτεια για την χώρα”.
Ταυτόχρονα όμως προέτρεψε τους ιθύνοντες να σχεδιάσουν έναν τρόπο αποαταμίευσης έτσι ώστε όταν βγούμε στις αγορές “να μην ψάχνεται η χώρα για το τι θα κάνει την επόμενη χρονιά”.
Μάλιστα ο κ. Χριστοδουλάκης πήγε ακόμη ένα βήμα πιο μπρσοτά λέγοντας για “την επόμενη μέρα” καθοριστική θα είναι η βαθμολόγηση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της χώρας διότι “η χώρα θα δίνει την εντύπωση ότι ανταπεξερχεται στις υποχρεώσεις της επειδή της έχουν επιβληθεί δρακόντιοι περιορισμοί.”. Πρότεινε δε να μπει ως στρατηγικός στόχος η επαναεθνικοποίηση του υπερταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου