Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών...!!!Πυρετώδεις είναι οι περί τις τράπεζες διαβουλεύσεις, αφού σε τελική ευθεία εισέρχονται οι διοικητικές αλλαγές των πιστωτικών ιδρυμάτων, 

 ενώ προωθούνται άμεσα τα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στην Τράπεζα Πειραιώς αυτήν ή την άλλη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο. Με τη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα, με τον πρόεδρο και τον Ceo να ανακοινώνονται μαζί.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο SSM έχει δώσει την έγκρισή του για το πρόσωπο του κ. Γιώργου Χατζηνικολάου, ο οποίος προτείνεται για τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς.
Εν τω μεταξύ, στα χέρια του υπουργού Οικονομικών έχει αποσταλεί και η πρόταση της Επιτροπής Επιλογής του ΤΧΣ για τις θέσεις του διευθύνοντος και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Οι δύο αυτές θέσεις πρέπει να καλυφθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς στις 18 Οκτωβρίου λήγει η τρίμηνη προθεσμία για την εκλογή νέας διοίκησης, μετά την παραίτηση της προηγούμενης που είχε γίνει στις 18 Ιουλίου. Κοντά βρίσκονται οι εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα.
Και ενώ κατά τη χθεσινή συνάντηση στην αντιπροεδρία παρευρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, όλες οι πλευρές διαψεύδουν πως υπήρξε σχετική συζήτηση για τις διοικήσεις των τραπεζών, αν και θα ήταν εύλογο να έχει υπάρξει. Περιορίζονταν δε να πουν πως η συνάντηση αυτή αφορούσε τη β’ αξιολόγηση και ασφαλώς το χρέος.
Κόκκινα δάνεια
Θα πρέπει πάντως να θεωρείται περίπου βέβαιο πως στη χθεσινή συνάντηση η οποία ολοκληρώθηκε πριν από τις 15.00 συζητήθηκε και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο είναι εξαιρετικά φλέγον για τις ελληνικές τράπεζες. Στο θέμα αυτό εκτενώς αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο ΣΕΤΕ.
«Για την κυβέρνηση αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σημαντική η ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος, για να αποκατασταθούν οι κανονικές συνθήκες χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα», είπε. «Η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας προϋποθέτουν την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο το δυνατόν συντομότερα. Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης αλλά και για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και τομέων της οικονομίας.
Γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντείνει τις προσπάθειες ώστε σημαντικές πρωτοβουλίες να ολοκληρωθούν, όπως η διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου, η αναμόρφωση της νομοθεσίας με στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην εξυγίανση των επιχειρήσεων ή, στην περίπτωση αδυναμίας τους, την άμεση αποχώρησή τους». Ειδικά για τα δάνεια των στο τουρισμό, ο διοικητής τόνισε ότι καταγράφηκε αύξηση στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί του συνόλου των δανείων της εν λόγω κατηγορίας, με αποτέλεσμα στο τέλος του α’ εξαμήνου 2016 να ανέλθει σε 54,3%. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου